Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους; τι σημαίνει

Όλες οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο κάποια στιγμή κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους, επομένως μην ανησυχείτε. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους; τι σημαίνει
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους από τον κόλπο ή η εμφάνιση κηλίδων αίματος είναι γνωστή με τον ιατρικό όρο “αιμορραγία εκ διαφυγής” και συνήθως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τις γυναίκες στις οποίες παρουσιάζεται. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου προβλήματος που συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα.

Όμως, αν και η αιμορραγία εκ διαφυγής δεν θεωρείται φυσιολογική, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη, ενώ δεν σηματοδοτεί πάντα την πιθανότητα ύπαρξης κάποιας πιο σοβαρής πάθησης.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να είναι καλά ενημερωμένες σχετικά με αυτό το ζήτημα και τις πιθανές αιτίες του, πριν καταλήξουν σε ακραία συμπεράσματα.

Τα πάντα για την αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους

Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους - Γυναίκα κάθεται στο κρεβάτι

Ένας φυσιολογικός έμμηνος κύκλος συνήθως διαρκεί από 21 ως 35 μέρες, με μέσο όρο τις 28 μέρες. Η κανονική έμμηνος ρύση διαρκεί από 2 ως 7 μέρες, με αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια αίματος από 30 ως 80 ml.

Μη φυσιολογική αιμορραγία εμφανίζεται όταν υπάρχει μικρή ροή αίματος ανάμεσα στην τελευταία μέρα του έμμηνου κύκλου και πριν την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία περίπτωση “αιμορραγίας εκ διαφυγής” ή εμφάνισης κηλίδων αίματος κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Ωστόσο οι ειδικοί της υγείας και οι γυναικολόγοι συνιστούν να μιλήσετε με το γιατρό σας αν παρουσιάσετε το συγκεκριμένο σύμπτωμα, επειδή θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος όπως ο καρκίνος ή κάποια άλλη προκαρκινική διαταραχή.

Τι μπορεί να προκαλέσει την αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους;

Ωορρηξία

Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους - Μήτρα

Η ωορρηξία αποτελεί μια γνωστή αιτία μη φυσιολογικής ροής αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Κατά την ωορρηξία το σώμα σας αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνου, της ορμόνης που συνδέεται με την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη.

Αυτή η αύξηση στο οιστρογόνο θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη αιμορραγίας εκ διαφυγής ανάμεσα στις περιόδους σας, ειδικά αν προσέξετε ότι συνήθως το αίμα εμφανίζεται μεταξύ της 13ης και της 16ης μέρας του έμμηνου κύκλου σας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το χρώμα του αίματος μπορεί να είναι από ροζ μέχρι καφέ, ενώ μερικές φορές συνοδεύεται από την έκκριση λευκής βλέννας από τον τράχηλο και από κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Άγχος

Το σωματικό και το διανοητικό άγχος μπορούν επίσης να έχουν άμεση σχέση με την έναρξη ανεξήγητης αιμορραγίας εκ διαφυγής.

Οι περίοδοι έντασης και άγχους προκαλούν αντιδράσεις στον εγκέφαλο που μπορούν να μεταβάλουν το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο σας, με αποτέλεσμα μια καφετιά έκκριση κατά τις ημέρες πριν ή μετά την κανονική σας περίοδο.

Εγκυμοσύνη που δεν έχει διαγνωστεί

 Υπέρηχος που απεικονίζει έμβρυο

Δεν είναι ασυνήθιστο μια γυναίκα να μαθαίνει ότι είναι έγκυος ενώ εξετάζεται από το γιατρό της για να ανακαλυφθεί η αιτία μιας ανεξήγητης αιμορραγίας.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστεί ανεξήγητη αιμορραγία όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα. Όμως είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας, επειδή η αιμορραγία μπορεί επίσης να φανερώνει αποβολή.

Πότε η αιμορραγία εκ διαφυγής θα πρέπει να θεωρηθεί επείγον περιστατικό;

Αν η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους είναι βαριά ή πιο βαριά από ό,τι κατά την κανονική σας περίοδο ή αν το χρώμα του αίματος είναι βαθύ κόκκινο, μαύρο ή καφέ και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως εφίδρωση, ζάλη, αρρυθμία ή πόνο στην κοιλιά, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Αν αιμορραγείτε πολύ, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι κατά την κανονική εμμηνορρυσία σας, αυτό θα μπορούσε να δείχνει την παρουσία ινομυώματος. Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με την παρουσία σημαντικής ποσότητας αίματος ανάμεσα τις περιόδους, είναι καλύτερα να γίνεται σωστή διάγνωση κατόπιν ιατρικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίμα προέρχεται από τον τράχηλο, τη μήτρα ή τον κόλπο.

Τι σημαίνει η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση;

 Γυναίκα δείχνει σκεπτική

Η διακοπή της εμμηνορρυσίας είναι το σημάδι ότι μια γυναίκα έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση. Όμως, μετά από ένα διάστημα χωρίς κανονική εμμηνορρυσία, μερικές γυναίκες μπορεί να προσέξουν την εμφάνιση κηλίδων αίματος ή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.

Αυτό το είδος ασυνήθιστης αιμορραγίας ίσως οφείλεται σε ινομύωμα ή πολύποδα, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα κάποιας προκαρκινικής βλάβης ή καρκίνου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Τα 5 είδη γυναικολογικού καρκίνου.

Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν για την αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους;

Μία από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις για γυναικολογικές ανωμαλίες είναι το τεστ Παπανικολάου. Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώνεται αν η αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους προέρχεται από τη μήτρα και αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στον τράχηλο.

Η εξέταση με υπέρηχο αποτελεί ένα διαγνωστικό έλεγχο ιδιαίτερα υψηλής ακριβείας που μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενες μεταβολές στη μήτρα και στις ωοθήκες.

Αν όμως οι εξετάσεις αυτές δεν αρκούν για να διαλύσουν τις αμφιβολίες, η τελευταία λύση είναι συνήθως η μητροσκόπηση, που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής κάμερας στη μήτρα μέσω του κόλπου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion No 557: Management of acute abnormal uterine bleeding in nonpregnant reproductive-aged women. Obstet Gynecol. 2013; 121 (4): 891-896. PMID: 23635706.
  • Bulun SE. Physiology and pathology of the female reproductive axis. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016: chap 17.
  • Ryntz T, Lobo RA. Abnormal uterine bleeding. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017: chap 26.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.