Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Από τη στιγμή που κάθε γυναικείο σώμα αντιδρά διαφορετικά, θα πρέπει να πάμε στον/ην γυναικολόγο όταν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία και να μη καθοδηγούμαστε από τη γνώμη ή τη διάγνωση των ανθρώπων γύρω μας.
Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιανουαρίου, 2019

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/ην γυναικολόγο σας; Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, μπαίνουν στον κόσμο του σεξ, χωρίς να έχουν επισκεφθεί προηγουμένως τον/ην γυναικολόγο τους. Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείτε να κάνετε.

Και, αυξάνεται αντίστοιχα ο κίνδυνος, να υποφέρετε από ασθένειες ή από μια εγκυμοσύνη.

Στις μέρες μας, οι περισσότερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να έχουν τον έλεγχο της σεξουαλικής τους ζωής. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τις λαχτάρες, τις δύσκολες στιγμές και τις επιπτώσεις του να αρχίζετε να κάνετε σεξ χωρίς καθοδήγηση.

Ακόμη περισσότερο τώρα όπου η νεολαία ξεκινά να κάνει σεξ από πολύ νεαρή ηλικία, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τα πάντα για το θέμα, να ξεκαθαρίσουν τυχόν αμφιβολίες και ακόμη περισσότερο να γνωρίζουν τους κινδύνους του σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Για αυτό υπάρχουν οι γυναικολόγοι: για να σας προειδοποιούν, να σας ενημερώνουν, ν’ αποφύγετε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ( ΣΜΝ) και σε κάποιες περιπτώσεις, να ρυθμίσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Τα οφέλη του να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό

Οι γυναικολόγοι δεν υπάρχουν μόνο για να σας λένε τι να κάνετε ή ποια είναι η καλύτερη μέθοδος, την οποία πρέπει ν’ ακολουθήσετε: μπορείτε να τους συμβουλευτείτε για πόνους στον κόλπο, όπως μολύνσεις, ή πόνο στους μαστικούς αδένες, και έτσι να διαγνώσετε ή ν’ αποκλείσετε τον καρκίνο.

Πολλές γυναίκες δεν πηγαίνουν για πολλούς λόγους: από φόβο, από ντροπή, από συστολή ή από οικονομικά προβλήματα.

Όμως, είναι πολύ σημαντικό να δείτε έναν ειδικό ώστε να πάρετε τον σωστό έλεγχο του σώματός σας (στον σεξουαλικό τομέα).

Και δεν χρειάζεται να περιορίζεστε στις ερωτήσεις για το σεξ. Οι γυναίκες, έχουν συνήθως πολλές έννοιες, από εμμηνορροϊκούς κύκλους, αντισυλληπτικά ή κολπικές εκκενώσεις, μεθόδους για να συλλάβουν.

Γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει μια μικρή λίστα με τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον/ην γυναικολόγο σας, ώστε να μην αφήσετε τίποτα εκτός και να ξεκαθαρίσετε τυχόν αμφιβολίες.

Εμπρός, ρίξτε μια ματιά.

6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/ην γυναικολόγο σας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στον/ην γυναικολόγο, θα πρέπει να κάνετε όλες τις ερωτήσεις που έχετε, ώστε ν’ αποκλείσετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες για κάποιο ζήτημα ή σχετικά με την υγεία σας.

Να θυμάστε ότι, σε κάθε γυναίκα, διαφέρουν τα συμπτώματα και οι συνθήκες. Γι’ αυτό, οι γυναικολόγοι θα πρέπει να παίρνουν μέτρα ώστε να εξατομικεύουν τη διάγνωση για κάθε ασθενή.

Αφήστε τα ταμπού στην άκρη και γνωρίστε καλά τις επιπτώσεις για το σώμα σας.

1. Είναι δραστικά τα αντισυλληπτικά χάπια;

ροζ αντισυλληπτικά χάπια, ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Πρόκειται για έναν φόβο τον οποίο έχουν όλες. Βασικά, η έναρξη μιας νέας αντισυλληπτικής μεθόδου, δημιουργεί αβεβαιότητα, αμφιβολία ή φόβο. Και, μέχρι πρόσφατα, η συνηθέστερη μέθοδος ήταν τα αντισυλληπτικά χάπια.

Τώρα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα νέα φαρμακευτικά ευρήματα, υπάρχουν εκατομμύρια μέθοδοι για χρήση. Ας επιστρέψουμε όμως στις ερωτήσεις: ναι, στις περισσότερες, υγιείς γυναίκες λειτουργούν και δεν προκαλούν παρενέργειες.

Αν δεν έχετε πάει όπως στον/ην γυναικολόγο και παίρνετε μόνη σας τα χάπια, το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν επιπλοκές στην υγεία σας.

Γι’ αυτό είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, να κάνετε ένα τσεκ-απ ή μια γενική εξέταση και ν’ αποφύγετε πιθανές παρενέργειες ή ακόμη χειρότερα, την μη αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

2. Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ενδομήτριας συσκευής και του διαφράγματος;

Η ενδομήτρια συσκευή (IUD) είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αντισύλληψης, την οποία προτιμούν πολλές γυναίκες σήμερα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας έλεγχος από τον/ην γυναικολόγο ανά εξάμηνο και δεν απαιτείται παρέμβαση από τη μεριά του ατόμου.

Το διάφραγμα είναι μια μέθοδος-φράγμα και πρέπει να τοποθετηθεί πριν τη σεξουαλική πράξη. Θα πρέπει επίσης να ψεκαστεί με σπερματοκτόνο λιπαντικό, ώστε ν’ αποτραπεί η εγκυμοσύνη και να μην προκαλέσει ερεθισμό στον κόλπο.

Το αν λειτουργήσει αποτελεσματικά έχει να κάνει με την τοποθέτησή του από τη γυναίκα.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε απ’ αυτές τις μεθόδους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πρώτα και θα σας προτείνει το καλύτερο για εσάς.

Να θυμάστε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και πως δεν αντιδρούν όλες οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο.

 

 

3. Τι είναι η μασταλγία;

πόνος σε γυναικείο στήθος, ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζουν κάποιες γυναίκες. Έχει να κάνει με έναν ήπιας, μέσης ή δυνατής έντασης, πόνο  στο στήθος ή τους μαστικούς αδένες, πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου ή της εγκυμοσύνης. Οι αιτίες που προκαλείται πόνος στο στήθος είναι πολλές.

Παρόλο που είναι συχνό να εμφανίζονται αυτοί οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου, αν γίνει πολύ έντονος, είναι απαραίτητο να πάτε στον/ην γιατρό, ώστε να μπορέσει να κάνει διάγνωση και να σας συνταγογραφήσει κάποιο αναλγητικό για ν’ ανακουφιστείτε από τους πόνους.

 

4. Είναι φυσιολογική η κολπική εκκένωση;

Η κολπική εκκένωση είναι η έκκριση υγρών μέσω του κόλπου. Ανάλογα με το χρώμα (λευκό, κίτρινο ή καφέ), μπορεί να είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό ή ένα σημάδι μόλυνσης ή ασθένειας.

  • Η ροή αυτή δεν είναι κάτι παραπάνω από έναν σωρό νεκρών κυττάρων, φυσικών βακτηρίων και εκκρίσεων βλέννας.
  • Η μέση γυναίκα παράγει από 1 έως 4 ml την ημέρα, κάτι που βοηθά την ενυδάτωση και τη λίπανση. Κρατά επίσης καθαρό τον κόλπο, ώστε να μην υπάρξουν μολύνσεις.
  • Είναι απολύτως φυσιολογική όταν η ροή είναι λευκή ή διάφανη.
  • Από την άλλη, η λευκόρροια είναι αφύσικη. Παράγεται μια κιτρινωπή κολπική έκκριση, από βακτήρια και μύκητες τα οποία είναι συνήθως προϊόντα μολύνσεων.
  • Αν η εκκένωση είναι καφέ ή παρόμοιου χρώματος, σημαίνει ότι η γυναίκα μπαίνει στην περίοδό της. Αν δεν ισχύει αυτό, θα πρέπει να δείτε άμεσα έναν/μία γυναικολόγο.

Τι σημαίνει όταν έχετε ατυπική κολπική εκκένωση; Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό σας.

5. Πώς μπορώ να μείνω έγκυος;

γυναίκα που αγκαλιάζει άνδρα με τεστ εγκυμοσύνης, ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Αυτή είναι μια πολύ κοινή ερώτηση. Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία προσπαθούν να συλλάβουν για πολύ καιρό και δεν τα καταφέρνουν. Είναι απελπιστικό και εξοργιστικό, το ξέρουμε. Είναι ταυτόχρονα μια από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε επειγόντως στον γυναικολόγο σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε από αυτά τα ζευγάρια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν/μία γυναικολόγο, ώστε ν’ αποκλείσετε οποιαδήποτε ασθένεια ή πάθηση.

Ίσως να παραπεμφθείτε σε έναν μαιευτήρα, καθώς περίπου στο 40% των άγονων ζευγαριών το πρόβλημα βρίσκεται στον ανδρικό παράγοντα.

Αυτά τα ζευγάρια έχουν 10 με 15% πιθανότητες να συλλάβουν.

 

 

6. Πώς ρυθμίζω την περίοδό μου;

σερβιέτα και ταμπόν επάνω σε ημερολόγιο, ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχει ακανόνιστη περίοδο και αυτό συμβαίνει διότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος δεν είναι ίδιος με τους άλλους, είτε είναι πιο γρήγορος είτε πιο αργός από το φυσιολογικό.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες και η ωορρηξία ξεκινά τη 14η μέρα, από την πρώτη μέρα της εμμηνόρροιας.

Αυτό δεν θεωρείται ανησυχητικό ή επικίνδυνο, εκτός αν θέλετε να μείνετε έγκυος.

Παρότι ξεκινάτε την ωορρηξία στη μέση του κύκλου, στις γυναίκες με μεγαλύτερη ή μικρότερη (ακανόνιστη) περίοδο, είναι συχνό να μην έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο/η γυναικολόγος συνταγογράφει ένα είδος αντισυλληπτικού, το οποίο βοηθά τη γυναίκα να ρυθμίσει τον κύκλο της.

Και, συνήθως πρόκειται για χάπια. Ακόμη παραπάνω, βοηθούν τον κύκλο να σταθεροποιηθεί γρηγορότερα μέσα στις αντίστοιχες 28 ημέρες. Σε γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο, αυτός ο κύκλος μπορεί να διαφέρει από 21 ή 40 ημέρες.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάτε στον/ην γυναικολόγο. Κάθε γυναίκα, χρειάζεται να γνωρίζει τα πάντα για την φροντίδα και τη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού οργάνου.

Γι’ αυτό, αν δεν έχετε πάει ακόμα, ήρθε η ώρα να κάνετε το πρώτο βήμα για να πληροφορηθείτε και να ξεκαθαρίσετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες έχετε σχετικά με τη σεξουαλική σας ζωή, τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, τις ασθένειες και για να κάνετε έναν περιοδικό έλεγχο του αναπαραγωγικού σας συστήματος. Οι ερωτήσεις που παραθέτουμε παραπάνω πρέπει να σας απασχολούν και ήρθε η ώρα να βρείτε την απάντησή τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.