Jumping Fitness: Τι είναι και πώς να το κάνετε;

Το jumping fitness είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση για την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της αντοχής και τη μείωση των επιπτώσεων στις αρθρώσεις. Σήμερα θα σας πούμε τι είναι και πώς να το εφαρμόσετε.
Jumping Fitness: Τι είναι και πώς να το κάνετε;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το jumping fitness είναι ένας κλάδος που γεννήθηκε το 2001 στην Τσεχία. Οι εκπαιδευτές Jana Svodova και Tomas Burianek συνδύασαν τις αρχές της αερόβιας άσκησης με ένα τραμπολίνο για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις αρθρώσεις και να κάνουν τα μαθήματα πιο δυναμικά.

Οι συνεδρίες διαρκούν από 45 έως 60 λεπτά, με μουσική υπόκρουση που καθοδηγεί κάθε άσκηση και με παραλλαγές στην ένταση των κινήσεων. Επομένως, σχετίζεται με άλλες πρακτικές, όπως αντλίες σώματος, ισορροπία σώματος, fitboxing, pilates και spinning. Διαφέρει από όλους στο ότι οι ασκήσεις γίνονται σε τραμπολίνο.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από γυμναστήρια και λάτρεις του αθλητισμού. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μαθήματα σε περισσότερες από 30 χώρες και εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση στις συμβατικές αεροβικές ασκήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε jumping fitness και μερικά από τα οφέλη του.

Ποια είναι τα οφέλη από το jumping fitness;

Ο κύριος λόγος για να κάνεις jumping fitness είναι για να ανακουφίσεις τις αρθρώσεις. Ορισμένες αεροβικές ασκήσεις έχουν αντίκτυπο στα γόνατα, τους αστραγάλους και τους γοφούς κάτι που τελικά οδηγεί σε φθορά, πόνο, φλεγμονή και τραυματισμό.

Ευτυχώς, το τραμπολίνο στο οποίο εκτελείτε τις ασκήσεις βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση από το άγχος σε αυτές τις περιοχές, καθώς παρέχει ένα μαξιλάρι για κάθε κίνηση.

Στο τραμπολίνο, εκτελείτε πολλές αεροβικές ασκήσεις, οι οποίες παρέχουν οφέλη όπως τα ακόλουθα:

 • Μειώνει τα επεισόδια κατάθλιψης: Όλη η σωματική δραστηριότητα είναι θετική για την ψυχολογική ευεξία. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι οι αερόβιες ασκήσεις είναι πολύ χρήσιμες για την κατάθλιψη.
 • Βοηθά στον έλεγχο του βάρους: Μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή, η φυσική κατάσταση με άλματα μπορεί να σας βοηθήσει είτε να διατηρήσετε το βάρος σας είτε να το χάσετε. Το τραμπολίνο συνδυάζει διαφορετικές εντάσεις αερόβιων κινήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους.
 • Ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων: Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η άσκηση μέσης και υψηλής έντασης βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: 45 έως 60 λεπτά δραστηριότητας στο τραμπολίνο βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή ως προληπτική μέθοδο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται μια προκαταρκτική αξιολόγηση από έναν καρδιολόγο για να προσδιοριστεί η σκοπιμότητα του άλματος με τα στοιχεία της αρτηριακής πίεσης που παρουσιάζει κάθε ασθενής.
 • Συμβάλλει στην εκτελεστική λειτουργία: Πρόκειται για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας, της προσοχής, της μνήμης και της συγκέντρωσης. Αυτό υποδηλώνουν τα στοιχεία, επομένως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αερόβια δραστηριότητα συνιστάται σε ηλικιωμένους.
 • Είναι μια καρδιοπροστατευτική δραστηριότητα: Ειδικά αν το κάνετε σε υψηλή ένταση, αν και οι αερόβιες ασκήσεις μεσαίας έντασης έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν θετικές επιπτώσεις για την καρδιά.
πόνος στο γόνατο
Το τρέξιμο, για παράδειγμα, είναι μια αερόβια δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, ειδικά το γόνατο και τους αστραγάλους.

Πώς κάνετε το jumping fitness;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το jumping fitness περιλαμβάνει μαθήματα που κυμαίνονται από 45 έως 60 λεπτά. Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών για όσους είναι αρχάριοι στο γυμναστήριο.

Ένας εκπαιδευτής που είναι επίσης υπεύθυνος για την επιλογή των μουσικών κομματιών που χρησιμεύουν ως συνοδεία θα σας καθοδηγήσει. Θεωρητικά, αυτή η μουσική βοηθά στην καθοδήγηση των κινήσεων και ορίζει το ρυθμό από τη μέση στην υψηλή ένταση.

Ο εκπαιδευτής θα επιλέξει τις κινήσεις ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων, τον στόχο της τάξης και την εμπειρία του εκπαιδευτή. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα τραμπολίνο που μπορεί να έχει ή όχι τιμόνι στήριξης.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων ασκήσεων σε μια συνεδρία γυμναστικής με άλματα είναι οι ακόλουθες:

 1. Προθέρμανση

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη άσκηση, το jumping fitness ξεκινά με τέντωμα και προθέρμανση των αντίστοιχων μυών. Παρόλο που είναι δυνατό να κάνετε και τα δύο μακριά από το τραμπολίνο, ο σκοπός των πρώτων 5 λεπτών ενός τυπικού μαθήματος είναι να προετοιμάσετε τους μυς σας μόλις βρεθείτε στο τραμπολίνο.

Έτσι, ο εκπαιδευτής, με τη βοήθεια μουσικής υπόκρουσης, θα χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα ως ρουτίνα προθέρμανσης:

 • Μαλακά πηδήματα με τα πόδια πλήρως τεντωμένα
 • Απαλές αναπηδήσεις με παλαμάκια και ανασηκώσεις γόνατος
 • Άλματα με στροφή 90 μοιρών για να επιστρέψετε στην αρχική θέση
 • Άλματα Τ
 • Πηδήματα από τη μία πλευρά στην άλλη
 • Καθίσματα με άλμα

Αυτές είναι μερικές από τις κινήσεις για προθέρμανση, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποφυγή τραυματισμών και την επίτευξη της μέγιστης μυϊκής απόδοσης. Καμία συνεδρία γυμναστικής δεν πρέπει να ξεκινά χωρίς σωστή προθέρμανση.

 1. Τζόκινγκ

Είναι δυνατή η προσαρμογή του τζόκινγκ σε τραμπολίνο, οπότε οι ασκήσεις στο τραμπολίνο το περιλαμβάνουν για λίγα λεπτά. Είναι πιο φιλικό προς τις αρθρώσεις και πιο ασφαλές για εξάσκηση για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Σε γενικές γραμμές, η ένταση είναι μέτρια, αν και μπορεί να υπάρχουν στιγμές που ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Απαιτεί μεγαλύτερη σταθερότητα στον πυρήνα και τους τετρακέφαλους, καθώς οι μικρές αλλαγές που προκύπτουν από την επίδραση ανάκαμψης του τραμπολίνο τείνουν να θέτουν το κέντρο βάρους εκτός ισορροπίας σε κάθε βήμα.

 1. Αερόβιος χορός

Ο αερόβιος χορός είναι μια από τις πιο υποτιμημένες παραλλαγές άσκησης. Μια συνεδρία υψηλής έντασης μπορεί να κάψει έως και 500 θερμίδες, οπότε όλα τα μαθήματα γυμναστικής με άλμα περιλαμβάνουν κάποια μορφή χορού. Αυτά επιλέγονται σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Ως εκ τούτου, μπορούν να κυμαίνονται από το Zumba έως τον χορό της κοιλιάς.

Για μεγαλύτερη άνεση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγάλα τραμπολίνα, διευρύνοντας την επιφάνεια βάσης για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Όταν προσπαθούμε να αναζητήσουμε μεγαλύτερες θερμιδικές δαπάνες, είναι πολύ συνηθισμένο για τον εκπαιδευτή να κάνει τροποποιήσεις στα βήματα και να προκαλέσει μεγαλύτερο αυτοσχεδιασμό.

τραμπολινο πηδήματα
Οι ρουτίνες μπορούν να περιλαμβάνουν χορούς και κάποια βάρη, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στη χρήση του τραμπολίνο.
 1. Ασκήσεις με βάρη

Αν και δεν χρησιμοποιούν όλες οι συνεδρίες βάρη, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν βάρη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας jumping fitness. Σε αυτή την περίπτωση, οι αερόβιες και οι αναερόβιες δραστηριότητες συνδυάζονται σε μια ενιαία ρουτίνα και επιτυγχάνεται μυϊκή ενδυνάμωση στη διαδικασία.

Φυσικά, το βάρος ρυθμίζεται σε λίγα μόνο κιλά για να διατηρηθεί η ουσία της πειθαρχίας και να αποφευχθούν ατυχήματα με το τραμπολίνο.

Οι περισσότερες από τις κινήσεις μπορούν να ερμηνευτούν ώστε να περιλαμβάνουν βάρος, αν και κλασικές αναερόβιες ρουτίνες μπορούν επίσης να γίνουν με την προσθήκη άλματος. Όλα εξαρτώνται από το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τους στόχους σας.

Τι πρέπει να ξέρετε για το jumping fitness στο σπίτι

Αυτά ήταν μερικά παραδείγματα για το πώς μοιάζει το μάθημα του jumping fitness. Τίποτα δεν σας εμποδίζει να το κάνετε στο σπίτι, αν και θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές λεπτομέρειες εκ των προτέρων:

 • Επιλέξτε ένα τραμπολίνο που μπορεί να αντέξει το βάρος σας.
 • Καθαρίστε την περιοχή για να αποφύγετε τα χτυπήματα όταν τεντώνετε τα χέρια και τα πόδια σας.
 • Εξασφαλίστε την τριβή των σημείων επαφής με το έδαφος. Εάν το τραμπολίνο δεν τα έχει, σκεφτείτε να προσθέσετε αντιολισθητικά λαστιχάκια.
 • Φορέστε αθλητικά ρούχα που σας επιτρέπουν να κινείστε ελεύθερα.
 • Φορέστε αθλητικά παπούτσια για σταθερότητα. Αφού γίνετε πιο έμπειροι, μπορείτε να δοκιμάσετε τα μαθήματα ξυπόλητοι.
 • Και τέλος, μην συνεχίσετε μια συνεδρία εάν αισθάνεστε πίεση στο στήθος σας, υπερβολική ενόχληση στην περιοχή της πυέλου ή μυϊκό πόνο.

Εκτός από όλα αυτά, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα πλαίσια στα οποία η αντοχή στο άλμα αντενδείκνυται. Αυτά περιλαμβάνουν ακράτεια ούρων, ίλιγγο, διαστρέμματα αστραγάλου ή πρόσφατους τραυματισμούς στις αρθρώσεις. Δεν συνιστάται επίσης μετά τον 5 μήνα της εγκυμοσύνης, αν και μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όπως κρίνετε κατάλληλο.

Τέλος, να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε κατά μέσο όρο 5 ή 6 μαθήματα για να εξοικειωθείτε με τις κινήσεις και την ισορροπία στο τραμπολίνο. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγετε την υπέρβαση των δυνατοτήτων σας για να αποφύγετε τραυματισμούς ή διακοπές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chiu, C. H., Ko, M. C., Wu, L. S., Yeh, D. P., Kan, N. W., Lee, P. F., … & Ho, C. C. Benefits of different intensity of aerobic exercise in modulating body composition among obese young adults: a pilot randomized controlled trial. Health and quality of life outcomes. 2017; 15(1): 1-9.
 • Dimeo, F., Bauer, M., Varahram, I., Proest, G., & Halter, U. Benefits from aerobic exercise in patients with major depression: a pilot study. British journal of sports medicine. 2001; 35(2): 114-117.
 • Guiney, H., & Machado, L. Benefits of regular aerobic exercise for executive functioning in healthy populations. Psychonomic bulletin & review. 2013; 20(1): 73-86.
 • Mann, S., Beedie, C., & Jimenez, A. Differential effects of aerobic exercise, resistance training and combined exercise modalities on cholesterol and the lipid profile: review, synthesis and recommendations. Sports medicine. 2014; 44(2): 211-221.
 • Pal, S., Radavelli-Bagatini, S., & Ho, S. Potential benefits of exercise on blood pressure and vascular function. Journal of the American Society of Hypertension- 2013; 7(6): 494-506.
 • Swain, D. P., & Franklin, B. A. Comparison of cardioprotective benefits of vigorous versus moderate intensity aerobic exercise. The American journal of cardiology. 2006; 97(1): 141-147.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.