Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος χάνουν συχνά την όρεξή τους ή τρώνε πάρα πολύ. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος.
Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το άγχος έχει γίνει ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν ότι αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας φυσικός μηχανισμός επιβίωσης, ο οποίος, για ορισμένους λόγους, αλλάζει. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος.

Αν και είναι αλήθεια ότι το άγχος είναι μια ψυχολογική κατάσταση, τα συμπτώματά του δεν είναι μόνο ψυχολογικά. Επηρεάζει πολλές πτυχές του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, τα πιο κοινά συμπτώματα σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Περίπου 260 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άγχος παγκοσμίως. Περίπου το 25% του πληθυσμού έχει πεπτικά προβλήματα από άγχος, όπως ναυτία ή βάρος στο στομάχι.

Επομένως, σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τις πεπτικές δυσφορίες που συμβαίνουν συχνά σε σχέση με το άγχος. Είναι σημαντικό να μπορείτε να εντοπίσετε αυτά τα συμπτώματα και να ελέγξετε αυτήν την κατάσταση για να επιτύχετε καλή ποιότητα ζωής.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πόσα καρύδια μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα

Ποια είναι τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος;

Η αλήθεια είναι ότι το άγχος επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Ωστόσο, τα περισσότερα συμπτώματα σχετίζονται με μια κατάσταση νευρικότητας και έντασης. Η έκφραση «πεταλούδες στο στομάχι» στα αγγλικά, αν και έχει μια ρομαντική χροιά, μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα άγχους.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πεπτικά προβλήματα που οφείλονται στο άγχος και το στρες. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να αισθάνεστε πόνο ή πίεση στο στομάχι. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν μόνο το στομάχι. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος. Κάποια από αυτά είναι:

  • Πολύ ξηρό στόμα
  • Ναυτία και επιθυμία για εμετό
  • Βαριά πέψη: συνοδεύεται από καούρα
  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες: το άτομο μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να γευματίσει. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να χάσουν εντελώς την όρεξή τους.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: αυτή είναι μια κατάσταση όπου αισθάνεστε κοιλιακό άλγος και αλλαγές στην εντερική διέλευση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για αυτές τις αλλαγές.
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Οι άνθρωποι που τα βιώνουν χάνουν την όρεξή τους. Στην πραγματικότητα, μπορούν ακόμη και να υποσιτίζονται.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν μπορούν να ελέγξουν το φαγητό τους, τείνουν να είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διαβήτη ή δυσλιπιδαιμία.

Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος

Πώς να ελέγξετε τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αυτή είναι μια ασθένεια όπως οποιαδήποτε άλλη. Πρέπει να απαλλαγούμε από το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να ζητήσετε βοήθεια προσπαθώντας να το διορθώσετε.

Υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπειών, ακόμη και φάρμακα, που βοηθούν στο άγχος. Επιπλέον, υπάρχουν απλά μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι καλύτερο να ελέγχετε τη διατροφή σας. Φροντίστε να ακολουθείτε τακτικά μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, τρώτε τα γεύματά σας ταυτόχρονα. Επιπλέον, πρέπει να επιλέξετε ελαφριά τρόφιμα που δεν είναι βαριά για πέψη. Για παράδειγμα, αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα μεταποιημένα προϊόντα.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα που βελτιώνουν τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος είναι μόνο προσωρινά. Στην πραγματικότητα, τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να γίνουν χρόνια εάν δεν μειώσετε το άγχος. Επομένως, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία σας

άγχος σε γυναίκα

Συμπερασματικά

Το άγχος είναι ένα πρόβλημα υγείας που δεν μας επηρεάζει μόνο ψυχολογικά. Επιπλέον, έχει πολλά φυσικά συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι προβλήματα στομάχου, όπως σφίξιμο στο στομάχι, ναυτία και αλλαγές στην όρεξη. Άλλοι παράγοντες είναι οι αλλαγές συμπεριφοράς, όπως η υπερβολική κατανάλωση.

Μην ντρέπεστε που έχετε άγχος. Αντίθετα, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Η εύρεση ενός θεραπευτή που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.