Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε γιόγκα;

Για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα οφέλη της γιόγκα, θα ήταν καλό να τη συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και να ξοδεύετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να κάνετε γιόγκα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε γιόγκα;
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουνίου, 2019

Ποιος είναι ο προτεινόμενος τρόπος για να κάνετε γιόγκα; Ποιος είναι ο καταλληλότερος χρόνος για την εξάσκησή της;

Η γιόγκα είναι μια αρχαία μαθητεία η οποία προέρχεται από την Ινδία. Στόχος της είναι η εύρεση ισορροπίας και ευτυχίας. Για την επίτευξη αυτών, το άτομο καταφεύγει σε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού, ώστε να μπορέσει να συνδεθεί με την πνευματική του πλευρά.

Σε αυτό το άρθρο, σας προσκαλούμε να εμβαθύνετε σ’ αυτή την τεχνική προκειμένου να την εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, είτε κάνοντάς τη σε κάποια ομάδα είτε μόνοι σας. Αφήστε τον εαυτό σας να σαγηνευτεί από τη γιόγκα, η οποία έχει γίνει ένας τρόπος ζωής για άτομα που θέλουν να βελτιωθούν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να κάνετε γιόγκα;

Γυναίκα διαλογίζεται

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες στη γιόγκα. Η εκτέλεση αυτής της πρακτικής είναι πολύ προσωπική. Καθώς ο στόχος είναι να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στο πνεύμα, το σώμα, και την ψυχή, είναι πολύ δύσκολο να βάλετε κάποιο χρονικό όριο.

Η γιόγκα αποτελεί, συνήθως, ένα μακροπρόθεσμο μονοπάτι που οδηγεί σε έναν τρόπο ζωής.

Γι’ αυτό, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, το ιδανικότερο είναι να κάνετε γιόγκα αρκετές φορές την εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν συνεδρίες των 20 ή 30 λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα του καθενός (εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις π.χ.).

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε γιόγκα;

Πολλά άτομα επιλέγουν να κάνουν γιόγκα το πρωί, προτού ξεκινήσουν της καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Η γιόγκα αναζωογονεί το πνεύμα και το σώμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της χαλάρωσης, του διαλογισμού, και της εξάσκησης διαφορετικών στάσεων γιόγκα.

Αν και για να κάνετε γιόγκα το πρωί απαιτείται μια μικρή θυσία, εφόσον θα πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς, αξίζει τον κόπο επειδή σας παρέχει πολλή ενέργεια.

Ορισμένοι άνθρωποι συνηθίζουν επίσης να κάνουν γιόγκα λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ηρεμήσετε το νου σας και το σώμα σας, έπειτα από μια έντονη μέρα. Χάρη στη γιόγκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεπεράσει την αϋπνία, το άγχος και την αγωνία.

Γιόγκα οποιαδήποτε ώρα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε γιόγκα

Ένα από τα καταπληκτικά οφέλη της χαλάρωσης και του διαλογισμού είναι ότι σας επιτρέπουν να “απενεργοποιήσετε” το νου σας για λίγο. Ένας ήρεμος, ήσυχος και ειρηνικός νους μεταφράζεται σε πιο διαυγή, ομαλή και συνεκτική σκέψη. Όταν όμως το μυαλό σας κατακλύζεται, θα δυσκολευτείτε να γίνετε παραγωγικοί.

Η γιόγκα σας βοηθά να σωπάσετε όλους αυτούς τους πνευματικούς διαλόγους, που χαραμίζουν την ενέργειά σας. Η γιόγκα έχει να κάνει με το άδειασμα του μυαλού σας και τη συγκέντρωση του στο σώμα σας. Έτσι, μπορείτε να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό, παραδείγματος χάρη, ν’ ακούσετε ακόμη και τους χτύπους της καρδιάς σας.

Κάντε τα πράγματα μέρα με τη μέρα

Δε θα πρέπει να περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα από τη γιόγκα μέσα σε λίγες ημέρες. Τα φυσικά οφέλη της, όπως αυτά που αναφέρουμε παρακάτω, απαιτούν λίγο χρόνο για να φανούν:

  • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.
  • Μεγαλύτερη ελαστικότητα.
  • Περισσότερο τονωμένοι μύες.
  • Βελτιωμένο νευρικό σύστημα.
  • Καύση θερμίδων.
  • Βελτιωμένη υγεία των αρθρώσεων.

Γι’ αυτό, σας συνιστούμε να έχετε υπομονή και να είστε ήρεμοι όταν κάνετε γιόγκα. Είναι καλύτερο να σκεφτείτε ότι πρόκειται για τρόπο ζωής και να την προσθέσετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Γυναίκα κάνει γιόγκα

Για να κάνετε γιόγκα πιο αποδοτικά, να πίνετε νερό

Παρότι η γιόγκα ίσως φαίνεται μια απλή άσκηση η οποία απαιτεί λίγη φυσική προσπάθεια, δεν είναι. Ανάλογα με τον τύπο γιόγκα που θα κάνετε, το σώμα σας καίει θερμίδες, και κατ’ επέκταση, λίπος.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο και να πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιστοί και τα όργανά σας θα δουλεύουν καλύτερα και θα αποφύγετε ορισμένους τραυματισμούς που οφείλονται συνήθως στην έλλειψη ενυδάτωσης.

Αυτή η πρακτική θεωρείται και ένας καλός τρόπος για την κάθαρση του σώματος. Έτσι λοιπόν, πίνοντας νερό θα μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ξεφορτωθεί τις τοξίνες. Αν κάνετε γιόγκα το πρωί θα ενεργοποιήσετε το σώμα σας. Τη νύχτα θα βοηθήσετε τη διεργασία αποτοξίνωσής του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.