Πώς να καλλιεργήσετε την παπάγια στο σπίτι

Ανακαλύψτε πώς να καλλιεργήσετε παπάγια στο σπίτι και να την κάνετε να έχει καρπούς σε λιγότερο από ένα χρόνο. Απολαύστε το φυτό και τα οφέλη του.
Πώς να καλλιεργήσετε την παπάγια στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαΐου, 2023

Θέλετε να καλλιεργήσετε παπάγια στο σπίτι; Μπορείτε! Μπορείτε να το κάνετε και να πάρετε τους νόστιμους καρπούς της για να συνοδεύσετε το πρωινό σας απλά βγαίνοντας στην αυλή ή στον κήπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η παπάγια ή Carica papaya είναι ένα μικρό δέντρο που αναπτύσσεται γρήγορα. Ακόμη και μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Αν και απαιτεί εύκρατο ή θερμό κλίμα, καθώς κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, είναι σχετικά εύκολο να καλλιεργηθεί και σήμερα σας λέμε πώς να το κάνετε.

Το βήμα προς βήμα για να καλλιεργήσετε παπάγια στο σπίτι

Η καλλιέργεια παπάγιας στο σπίτι είναι δυνατή και το να την κάνετε να φέρει καρπούς σε λιγότερο από ένα χρόνο είναι επίσης εφικτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που θα σας προτείνουμε, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και τη σωστή εποχή φύτευσης. Ξεκινάμε!

1. Φυτέψτε νωρίς την άνοιξη

Για να καλλιεργήσετε παπάγια στο σπίτι και να δρέψετε τους καρπούς της σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πρέπει να τηρήσετε την εποχή στην οποία θα φυτέψετε. Κατά προτίμηση, αυτό πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη, συγκεκριμένα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η πιο ζεστή εποχή του έτους.

Λάβετε υπόψη ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου) είναι θανατηφόρα για το δέντρο της παπάγια.

Σε περίπτωση επιβίωσης, οι καρποί μπορεί να παρουσιάσουν εσωτερική προσβολή. Όπως γίνεται σαφές, η παπάγια χρειάζεται καλή έκθεση στο ηλιακό φως για να αναπτυχθεί σωστά.

2. Επιλέξτε πώς θα φυτέψετε το δέντρο

Puedes cultivar tu papaya en una maceta o en el jardín de forma directa.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε την παπάγια σας σε γλάστρα ή απευθείας στον κήπο.

Το δέντρο της παπάγιας είναι μικρό. Επομένως, μπορείτε να τη φυτέψετε στον κήπο ή σε γλάστρα.

Εσείς αποφασίζετε, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο. Ωστόσο, αν επιλέξετε τη γλάστρα, θα πάρετε μικρότερους καρπούς.

Στη συνέχεια, θα σας πούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε μία από τις περιπτώσεις.

Φύτευση παπάγιας σε γλάστρες

 • Προμηθευτείτε τους σπόρους παπάγιας. Μπορείτε να το κάνετε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ή να τους πάρετε από μια παπάγια που έχετε ήδη καταναλώσει. Λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν θηλυκοί και αρσενικοί σπόροι, οι οποίοι χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να βλαστήσει ένα δέντρο που θα φέρει καρπούς.
 • Στη συνέχεια, τους απολυμαίνετε. Μπορεί να έχουν προδιάθεση στους μύκητες. Είναι καλύτερο να τους απολυμάνετε με λίγο λευκό ξύδι ή με ένα μυκητοκτόνο που έχετε αγοράσει.
 • Αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν για 24 ώρες. Αυτό το κάνετε τοποθετώντας τους σπόρους σε ένα στεγνό μέρος και πιέζοντας τους απαλά με μια πετσέτα που θα απορροφήσει την υγρασία τους ώστε να σπάσει ο σάκος τους, διευκολύνοντας τη φύτευση.
 • Στη συνέχεια, προετοιμάστε το υπόστρωμα. Θα πρέπει να προάγει την καλή αποστράγγιση και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ύλη. Το καλύτερο είναι να προετοιμάσετε ένα με τύρφη, ίνες καρύδας, περιττώματα σκουληκιών και περλίτη.
 • Σπείρετε τους σπόρους σας. Πάρτε τους και τοποθετήστε τους στη γλάστρα όπου έχετε ήδη προετοιμάσει το υπόστρωμα. Θα πρέπει να έχουν βάθος 1 εκατοστό, κρατώντας απόσταση 5 εκατοστών μεταξύ του καθενός.
 • Ποτίζετε συνεχώς, χωρίς όμως να αφήνετε το υπόστρωμα να βραχεί. Επιπλέον, θα πρέπει να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε χώρο όπου δέχεται καλό ηλιακό φως. Περιστρέφετε τη γλάστρα από καιρό σε καιρό για να εξισορροπείτε το ηλιακό λουτρό.
 • Επιλέξτε τα καλύτερα σπορόφυτα. Θα παρατηρήσετε ότι πολλοί σπόροι βλαστάνουν και κάποιοι άλλοι όχι. Επίσης, ορισμένα δενδρύλλια θα είναι πιο δυνατά από άλλα.
 • Μεταφύτευση. Θα χρειαστεί να μεταφυτεύσετε τα δενδρύλλια για να αναπτυχθούν σωστά. Μπορείτε να τα βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να τα μεταφέρετε στον κήπο, αν το επιθυμείτε.
 • Τέλος, λιπάνετε δύο εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση και είστε έτοιμοι.

Καλλιέργεια παπάγιας στο έδαφος

 • Αγοράστε τους σπόρους. Απολυμάνετε τους και αφήστε τους όπως εξηγήθηκε παραπάνω.
 • Λιπάνετε το χώμα με οργανική ύλη, όπως κομπόστ ή περιττώματα σκουληκιών.
 • Στη συνέχεια, φυτέψτε τους σπόρους σας, αφήνοντας ένα μέτρο χώρο μεταξύ του καθενός. Έτσι γλιτώνετε τη μεταφύτευση και διευκολύνετε την αφαίρεση των σπορόφυτων που δεν θα τα καταφέρουν.
 • Τέλος, ακολουθήστε τις υπόλοιπες συστάσεις. Ποτίστε συνεχώς και προσθέστε επίσης λίγο κομπόστ όταν το φυτό έχει φτάσει σε ένα μεσαίο μέγεθος.

3. Ελέγχετε συνεχώς τα δέντρα παπάγιας

Τα δέντρα παπάγιας σας μπορεί να προσβληθούν από παράσιτα, ασθένειες και έντομα που θα μπορούσαν να τα βλάψουν. Προκειμένου να δράσετε πριν εμφανιστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, συνιστάται επίσης να ελέγχετε συνεχώς τα φύλλα και τους μίσχους.

Θεωρήστε τα ακόλουθα ως προειδοποιητικά σημάδια:

4. Συγκομίστε τις παπάγιες σας

Αφού καλλιεργήσετε την παπάγια σας, ήρθε η ώρα να συγκομίσετε τους καρπούς. Έτσι, μπορείτε να κόψετε τις παπάγιες όταν φτάσουν στο βαθμό ωριμότητας που θεωρείτε κατάλληλο για να πραγματοποιήσετε τις γαστρονομικές σας συνταγές. Οι πράσινες παπάγιες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως λαχανικό και οι ώριμες παπάγιες μπορούν να καταναλωθούν ως φρούτο ή σε διάφορα πιάτα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να συγκομίζετε τις παπάγιες όταν είναι ακόμα πράσινες για να τις αφήσετε να ωριμάσουν σε εσωτερικό χώρο. Αυτό μειώνει τους εξωτερικούς κινδύνους που αλλοιώνουν τον καρπό.

12 beneficios de las hojas de papaya
Η παπάγια είναι ένα φρούτο με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Είναι τόσο εύκολο να καλλιεργήσετε παπάγια στο σπίτι!

Η καλλιέργεια παπάγιας στο σπίτι είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε. Η ύπαρξη του κατάλληλου κλίματος είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για αυτή την καλλιέργεια που, από εδώ και πέρα, θα απαιτεί την ελάχιστη αλλά απαραίτητη φροντίδα για να πετύχει.

Να θυμάστε ότι η κατανάλωση παπάγιας έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, επιστημονικά άρθρα έχουν αναδείξει την παπάγια (καρποί, σπόροι, φύλλα και ρίζες) για τις αντιβιοτικές και πεπτικές της ιδιότητες, μεταξύ άλλων.

Τώρα μπορείτε επίσης να τις έχετε στον κήπο σας. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα δέντρα παπάγιας έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όχι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fitch, M. M. M. (1995). Somatic embryogenesis in papaya (Carica papaya L.). Somatic Embryogenesis and Synthetic Seed I, 260-279.
 • Heena, D., & Sunil, T. (2019). Carica papaya: Potential implications in human health. Current Traditional Medicine5(4), 321-336.
 • Juárez Rojop, IE, (2013). Carica papaya: una planta con efecto terapéutico. Horizonte Sanitario, 12 (2),35-36.[fecha de Consulta 13 de Marzo de 2023]. ISSN: 1665-3262. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457845144004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.