Φυσικό κομπόστ για τα φυτά σας: 5 τρόποι για να το φτιάξετε

Θέλετε να αναζωογονήσετε τα φυτά του κήπου σας; Μην ξοδέψετε τα χρήματα που με τόσο κόπο κερδίσατε σε βιομηχανικά λιπάσματα. Χρησιμοποιήστε κάποιο από τα παρακάτω συστατικά και δείτε από μόνοι σας τα αποτελέσματα!
Φυσικό κομπόστ για τα φυτά σας: 5 τρόποι για να το φτιάξετε

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξετε φυσικό κομπόστ για τη λίπανση των φυτών του κήπου. Αν και μπορείτε να βρείτε λιπάσματα σε οποιοδήποτε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ, υπάρχουν 100% φυσικά συστατικά που εξασφαλίζουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες στο χώμα.

Μάλιστα, το κομπόστ χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για τις καλλιέργειες. Όμως, τελικά οι άνθρωποι το αντικατέστησαν με συνθετικά λιπάσματα. Αν και αυτά εμπλουτίζουν γρήγορα το χώμα, μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν βλαβερές επιπτώσεις, αφού τελικά το εξαντλούν.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι ρίζες των φυτών δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο συνθετικό και το οργανικό λίπασμα, τα βιομηχανικά λιπάσματα προκαλούν ανισορροπίες. Επιπλέον σκοτώνουν τα καλά μικρόβια και σκουλήκια.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους για να φτιάξετε κομπόστ με φυσικά συστατικά ώστε να αναζωογονήσετε το χώμα του κήπου σας.

Φτιάξτε φυσικό κομπόστ: 5 τρόποι

1. Κομπόστ με μπανανόφλουδες

Φυσικό κομπόστ

Οι μπανανόφλουδες αποτελούν ένα από τα καλύτερα συστατικά για να φτιάξετε φυσικό κομπόστ, επειδή περιέχουν κάλιο. Αυτό το απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά μετά το άζωτο. Παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και στη δημιουργία ανθεκτικών ιστών.

Επιπλέον βοηθάει επίσης στην αναζωογόνηση των φυτών όταν δεν ανθοφορούν πλέον ή όταν δείχνουν καταβεβλημένα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μπανανόφλουδες όπως είναι, ή ακόμα να φτιάξετε ένα φυσικό λίπασμα με αυτές.

Οδηγίες

 • Κόψτε τις μπανανόφλουδες σε αρκετές λωρίδες και βάλτε τες να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό για 15 λεπτά.
 • Στη συνέχεια απομακρύνετέ τες από την εστία και αφήστε τες να κρυώσουν.
 • Τέλος ψεκάστε με το υγρό τα φυτά σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε τις μπανανόφλουδες μέσα στο υγρό.

2. Κομπόστ με μηλόξυδο

Φυσικό κομπόστ

Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να συνεισφέρει στη λίπανση των φυτών που μεγαλώνουν σε όξινα εδάφη. Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του συμβάλλει στη διατήρηση των φυτών σε καλή κατάσταση και αποτρέπει την καμμένη όψη των φύλλων τους.

Οδηγίες

 • Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο στο νερό που θα χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε τα φυτά σας και ποτίστε τα όπως συνήθως.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας.

 

3. Κομπόστ με τσόφλια αβγών

Φυσικό κομπόστ

Οι άνθρωποι συχνά προσθέτουν και άλλα συστατικά στο φυσικό κομπόστ με τσόφλια αβγών. Ωστόσο μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους, καθώς περιέχουν πολύ ασβέστιο και προλαμβάνουν το σάπισμα των ανθών σε φυτά όπως οι τομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.

Οδηγίες

 • Λιώστε αρκετά τσόφλια αβγών και βάλτε τα κοντά στις ρίζες των φυτών σας.
 • Μπορείτε επίσης να αφήσετε τα τσόφλια να ξεραθούν και να τα τρίψετε μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη (προαιρετικά).
 • Στη συνέχεια ρίξτε τη σκόνη τους γύρω από τα φυτά.

4. Κομπόστ με στάχτη ξύλου

Φυσικό κομπόστ

Η στάχτη ξύλου μπορεί να κάνει αρκετά λουλούδια και άλλα φυτά να ωριμάσουν. Αυτό το φυσικό συστατικό περιέχει πολύ κάλιο και φώσφορο, που είναι απαραίτητα συστατικά για τον εμπλουτισμό του χώματος.

Από την άλλη πλευρά, περιέχει επίσης συστατικά που απωθούν τα μυρμήγκια και άλλα παράσιτα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 8 βιολογικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια.

 

Ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στάχτη ξύλου σε φυτά σε όξινα εδάφη, επειδή μεταβάλλει το pH του χώματος.

Οδηγίες

 • Πάρτε μια καλή ποσότητα στάχτης ξύλου και διαλύστε τη σε νερό.
 • Έπειτα ποτίστε με το υγρό τα φυτά που θέλετε.
 • Αν θέλετε, απλώστε ένα λεπτό στρώμα στάχτης σε απόσταση 2 ή 3 εκατοστών από τον βλαστό.

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι η στάχτη δεν προέρχεται από ξύλο μολυσμένο με μέταλλα ή άλλους ρυπογόνους παράγοντες. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορεί να καταστρέψετε τον κήπο σας χρησιμοποιώντας τη στάχτη του.

5. Κομπόστ με φύκια

Φυσικό κομπόστ

Αυτό το είδος κομπόστ δεν είναι πολύ γνωστό. Τα φύκια, που είναι διαθέσιμα φρέσκα και αποξηραμένα, περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία τα οποία αποτελούν τροφή για τα “καλά” μικρόβια που ζουν στο έδαφος.

Αν χρησιμοποιείτε αυτό το φυσικό κομπόστ, τα φυτά σας θα έχουν πάντα υγιή όψη και δεν θα μαραίνονται. Επιπλέον το κομπόστ με φύκια θα προστατέψει τα φυτά σας από μερικούς μικροοργανισμούς που τα αρρωσταίνουν.

Οδηγίες

 • Πάρτε μια γενναιόδωρη ποσότητα από φύκια και βάλτε τα σε έναν κουβά με νερό.
 • Σκεπάστε τον κουβά και αφήστε το κομπόστ στην άκρη για 2 με 3 εβδομάδες.
 • Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το υγρό για να ψεκάσετε το έδαφος.
 • Απλώς ψεκάστε τα μικρά φυτά με 2 φλιτζάνια υγρό. Αν τα φυτά είναι μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να τα ψεκάσετε με 4 έως 6 φλιτζάνια υγρό.

Θέλετε να αναζωογονήσετε τα φυτά του κήπου σας; Μην ξοδέψετε τα χρήματα που με τόσο κόπο κερδίσατε σε βιομηχανικά λιπάσματα. Χρησιμοποιήστε κάποιο από τα παραπάνω συστατικά και δείτε από μόνοι σας τα αποτελέσματα!

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.