5 εκπληκτικές ωφέλειες της παπάγιας που δεν γνωρίζατε

6 Φεβρουαρίου 2019
Ανακαλύψτε παρακάτω πέντε εκπληκτικές ωφέλειες της παπάγιας για την υγεία σας. Όταν μάθετε ποιες είναι, θα θέλετε να τρώτε παπάγια κάθε μέρα!

Τι γνωρίζετε για τις εκπληκτικές ωφέλειες της παπάγιας;

Η εκπληκτική παπάγια

ωφέλειες της παπάγιας

Η παπάγια είναι ο καρπός ενός δέντρου με αρχική προέλευση την Κεντρική Αμερική. Πρόκειται για ένα ψηλό δέντρο που μπορεί να φτάσει τα δέκα μέτρα. Δεν έχει κλαριά αλλά τα φύλλα του εκτείνονται μέχρι την κορυφή του.

Ο καρπός του είναι πορτοκαλί ή πράσινος εξωτερικά και πορτοκαλί εσωτερικά. Λόγω του ότι οι σπόροι του είναι γυαλιστεροί και μαύροι, ξεχωρίζουν έντονα στο κέντρο του φρούτου.

 • Η παπάγια περιέχει λίγες θερμίδες και πολλά και διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών ουσιών.
 • Περιέχει βιταμίνες Α, Β3 και C. Επίσης περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
 • Η παπαΐνη, ένα ένζυμο που συνεισφέρει στην πλειοψηφία των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της παπάγιας, είναι το συστατικό της παπάγιας που ξεχωρίζει.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 smoothies με παπάγια που δεν πρέπει να χάσετε.

 

Οι εκπληκτικές ωφέλειες της παπάγιας

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι εκπληκτικές ωφέλειες της παπάγιας.

1. Βοηθάει στη βελτίωση της πέψης

ωφέλειες της παπάγιας γυναίκα με τα χέρια στην κοιλιά

Η παπάγια σας βοηθάει να χωνέψετε τις ζωικές πρωτεΐνες και είναι γνωστή για τις χωνευτικές της ιδιότητες. Είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση προβλημάτων με το πεπτικό σύστημα, έλκη, δυσκοιλιότητα και αέρια.

Το κλειδί σε αυτές τις ιδιότητες είναι η παπαΐνη, ένα ένζυμο που βρίσκεται μόνο σε αυτό το φρούτο.

Επομένως, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η παπάγια είναι πολύ ωφέλιμη όταν τρώμε ζωική πρωτεΐνη, δηλαδή, κρέας, ψάρι ή αβγά.

Παράλληλα είναι ένα φρούτο που χωνεύεται δύσκολα όταν καταναλώνεται μαζί με τα γεύματα. Συνεπώς είναι καλό να τρώμε την παπάγια αφού τελειώσουμε το γεύμα μας. Έτσι η παπάγια αποτελεί ένα εξαιρετικό επιδόρπιο.

2. Γυρίζει πίσω τον χρόνο, από τις ωφέλειες της παπάγιας

γυναικά που κοιτάζεται στο καθρέπτη και χαμογελά

Αυτό το εξωτικό φρούτο αποτελεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική τροφή χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και Ε, σελήνιο και καροτένιο. Τα συστατικά αυτά βοηθούν όλα στην πρόληψη των βλαβερών επιδράσεων της πρόωρης γήρανσης.

 • Αν θέλετε να προλάβετε τις ρυτίδες και να έχετε νεανικό, φωτεινό πρόσωπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παπάγια τοπικά ως μάσκα προσώπου.
 • Θα έχετε βέλτιστα αποτελέσματα όταν η παπάγια είναι ώριμη και αν αφήνετε τη μάσκα προσώπου να δράσει για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.

3. Καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, από τις ωφέλειες της παπάγιας

γυναικεία χέρια σε κοιλιά

Η παπάγια περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται καρπαΐνη.

Η βασική αρετή του είναι ότι προλαμβάνει και εξουδετερώνει τα παράσιτα ή τους εντερικούς σκώληκες. Τα παράσιτα αυτά επηρεάζουν τη βακτηριακή χλωρίδα, το έντερο και την υγεία γενικά.

 • Οι σπόροι μπορούν να πολτοποιηθούν μαζί με το φρούτο και να καταναλωθούν σε μορφή σμούθι. Επίσης μπορείτε να τους αποξηράνετε, να τους αλέσετε και να τους αναμείξετε με μέλι.
 • Ωστόσο, αν φάτε πολλούς σπόρους, μπορεί να σας φανούν πικροί ή πικάντικοι. Συνιστούμε να ξεκινήσετε τρώγοντας μικρές ποσότητες για να ελέγξετε την ανοχή σας και να αποφύγετε τη δυσπεψία.

4. Η παπάγια προλαμβάνει τις οφθαλμικές παθήσεις

γυναικείο πράσινο μάτι

Η τακτική κατανάλωση παπάγιας έχει εκπληκτικά θετική επίδραση στην υγεία των ματιών.

Αυτό οφείλεται στις διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η βήτα-καροτίνη και η βήτα-κρυπτοξανθίνη. Πρόκειται για προδρόμους της βιταμίνης Α.

Χάρη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, η παπάγια προλαμβάνει τις οφθαλμικές ασθένειες όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επιπλέον η τακτική κατανάλωση παπάγιας βοηθάει στην προστασία της όρασης από τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 τεράστιες ωφέλειες των σπόρων παπάγιας.

 

5. Τα φύλλα της παπάγιας αυξάνουν τα αιμοπετάλια

ωφέλειες της παπάγιας

Τα φύλλα της παπάγιας επίσης ωφελούν την υγεία. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων παπάγιας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αιμοπεταλίων. Για περισσότερες πληροφορίες για την παπάγια, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Pandey et. al. εδώ.

Επομένως η παπάγια μπορεί να ωφελήσει όσους τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων ή όσους πάσχουν από δάγκειο πυρετό.

Τα αιμοπετάλια, ή τα θρομβοκύτταρα, μετριούνται με μια ανάλυση αίματος. Η λειτουργία τους συνδέεται με την πήξη του αίματος (για παράδειγμα το σταμάτημα της αιμορραγίας).

 • Επίσης συνδέονται με την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και την πρόληψη των καρδιακών προσβολών.

Ο κανονικός αριθμός αιμοπεταλίων είναι τουλάχιστον 150.000 ανά τετραγωνικό χιλιοστό.  Αν θέλετε να αυξήσετε τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας, μπορείτε να πίνετε σμούθι με φύλλα παπάγιας ή να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα παπάγιας σε μορφή κάψουλας.

 

 • Ahmad, N., Fazal, H., Ayaz, M., Abbasi, B. H., Mohammad, I., & Fazal, L. (2011). Dengue fever treatment with Carica papaya leaves extracts. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60055-5
 • Milind, P., & Gurditta. (2011). Basketful Benefits of Papaya. International Research Journal Of Pharmacy.
 • Sagnia, B., Fedeli, D., Casetti, R., Montesano, C., Falcioni, G., & Colizzi, V. (2014). Antioxidant and anti-inflammatory activities of extracts from Cassia alata, Eleusine indica, Eremomastax speciosa, Carica papaya and Polyscias fulva medicinal plants collected in Cameroon. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0103999
 • Senthilvel, P., Lavanya, P., Kumar, K. M., Swetha, R., Anitha, P., Bag, S., … Anbarasu, A. (2013). Flavonoid from Carica papaya inhibits NS2B-NS3 protease and prevents Dengue 2 viral assembly. Bioinformation. https://doi.org/10.6026/97320630009889
 • Pandey, S., Cabot, P. J., Shaw, P. N., & Hewavitharana, A. K. (2016). Anti-inflammatory and immunomodulatory properties of Carica papaya. Journal of Immunotoxicology. https://doi.org/10.3109/1547691X.2016.1149528