6 υγιεινά οφέλη της παπάγιας σύμφωνα με έρευνες

Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο με πολλές θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για κάποια υγιεινά οφέλη σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.
6 υγιεινά οφέλη της παπάγιας σύμφωνα με έρευνες
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Τα υγιεινά οφέλη της παπάγιας είναι πάρα πολλά. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο φρούτο, και έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των θρεπτικών ουσιών και των αντιοξειδωτικών της σε διεργασίες όπως στον καρκίνο, τη φλεγμονή και το γήρας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε για έξι από τα καλύτερα οφέλη της παπάγιας σύμφωνα με έρευνες.

Υγιεινά οφέλη της παπάγιας: Γενικές ιδιότητες

Γυναίκα κρατά δύο κομμάτια παπάγιας

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα κύρια υγιεινά οφέλη της παπάγιας. Εξάλλου, μας προμηθεύουν με το εκπληκτικό ποσοστό του 144% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ανά μερίδα. Η βιταμίνη αυτή είναι ένα εξαιρετικό διεγερτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Περιέχει επίσης βιταμίνη Α (31% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα, για τις βλεννώδεις μεμβράνες και την όραση. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Η παπάγια μάς παρέχει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φολικό οξύ και καλές ποσότητες ινών και καλίου. Πρόκειται για ουσίες που χρειάζονται τα κύτταρα και το σώμα καθώς παρέχουν βοήθεια στον έλεγχο της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η παπάγια περιέχει 212 αμινοξέα και αρκετά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της παπαΐνης. Το ένζυμο αυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση για το στομάχι ενώ βελτιώνει την πέψη και τη δυσφορία του στομάχου.

Θρεπτικές ιδιότητες και υγιεινά οφέλη της παπάγιας

  • Μία κούπα με παπάγια περιέχει μόλις 55 θερμίδες.
  • Η παπάγια περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, και Β3), πολλή βιταμίνη C, καθώς επίσης βιταμίνες Α και D.
  • Περιέχει πολλές ίνες.
  • Επίσης, περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, και ψευδάργυρο.

6 υγιεινά οφέλη της παπάγιας

1. Δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Υγεινά οφέλη της παπάγιας

Η παπάγια έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αυτή βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνει το οξειδωτικό στρες, και τα επίπεδα φλεγμονής. Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Επιπροσθέτως, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο στην παπάγια έχει αντικαρκινική δράση. Για την ακρίβεια, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αρκετών ειδών καρκίνου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

2. Πανίσχυρο φυσικό αντιοξειδωτικό

Η οξειδωτική βλάβη είναι ένας παράγοντας επικινδυνότητας για ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, και γήρανση.

Όμως, η παπάγια είναι επίσης πλούσια σε διάφορα φυσικά συμπλέγματα. Αυτά τα φυσικά συμπλέγματα δρουν ως αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, είναι καλή πηγή για προβιταμίνη Α.

3. Μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός μηχανισμός του σώματος για την προστασία απέναντι σε λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, ή άλλα παθογόνα. Γενικά, όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ειδικότερα η παπάγια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του σώματος.

4. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μειώνει το οξειδωτικό στρες καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Για την ακρίβεια, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, η βιταμίνη C στην παπάγια δρα και ως αντιοξειδωτικό. Γι’ αυτό, η παπάγια ίσως μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών και χρόνιων νοσημάτων.

5. Μειώνει τα σημάδια γήρανσης

Γυναίκα απλώνει παπάγια στο δέρμα της

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται με τον καιρό, αλλά χειροτερεύει με την οξείδωση. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η παπάγια, μπορούν να μειώσουν τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Παραδείγματος χάρη, μπορούν να μειώσουν τις ρυτίδες και το σακουλιασμένο δέρμα, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες.

Επιπροσθέτως, έρευνες δείχνουν ότι τόσο η βιταμίνη C, όσο και το λυκοπένιο βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος και μειώνουν τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Απλώνοντας παπάγια στο δέρμα σας μπορεί να βοηθήσετε στην επούλωση ορισμένων πληγών και προβλημάτων.

6. Βοηθά στην πέψη

Γυναίκα πιάνει το στομάχι της

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν πως η παπάγια μπορεί να αποτρέψει πεπτικά προβλήματα. Σε μία μελέτη κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε φόρμουλα παπάγιας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι βελτιώνει συμπτώματα όπως πρήξιμο ή αέρια χάρη στην παπαΐνη.

Ο λόγος είναι ότι η παπαΐνη, η οποία βρίσκεται στην παπάγια, προάγει την πέψη.

Αντενδείξεις

Παρά τα πολλαπλά οφέλη της, σας προτείνουμε να μην τρώτε παπάγια αν:

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση παπάγιας είναι ένας εξαιρετικός και γευστικός τρόπος για να καταπολεμήσετε ασθένειες όπως τον καρκίνο, αλλά και καρδιακά νοσήματα. Προσθέστε τη στη διατροφή σας όπως εσείς επιθυμείτε, φρέσκια και φυσική, σε χυμούς ή σμούθι, ή ακόμη και σε σαλάτες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
  • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plan developmetn. Front Plant Sci, 2018.
  • Ning Jiang L., Bin Liu Y., Hui Li B., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
  • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomate and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
  • Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol) in digestive disordeers. Biogenic Amines, 2012.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.