Καταπολεμήστε τους μύκητες στα νύχια με μηλόξυδο και μαγειρική σόδα

1 Μαΐου 2019
Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τους μύκητες στα νύχια με μηλόξυδο και μαγειρική σόδα; Μάθετε πώς σ' αυτό το άρθρο!

Οι μύκητες στα νύχια ή αλλιώς η ονυχομυκητίαση, προκαλούνται συνήθως από την υπερανάπτυξη των δερματόφυτων ή των μυκήτων.

Συνήθως δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την όψη των νυχιών.

Αυτό που προκαλεί κυρίως τους μύκητες στα νύχια είναι η επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως ένα βρώμικο πάτωμα ή υποδήματα. Μπορούν επίσης να προκληθούν από ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και την υπερβολική εφίδρωση.

Παρότι μπορεί να περάσει απαρατήρητη στην αρχή, μέσα σε λίγες μέρες οι μύκητες στα νύχια μπορούν να τους δώσουν ένα κίτρινο χρώμα, το οποίο συνοδεύεται σχεδόν πάντα από την αδυναμία και το σπάσιμό τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές θεραπείες και προϊόντα με συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξολόθρευση των μυκήτων, προτού παρουσιαστούν άλλες επιπλοκές.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις επιλογές είναι μια πλήρως φυσική θεραπεία με μηλόξυδο και μαγειρική σόδα, δύο αντιμυκητιακά συστατικά τα οποία επιταχύνουν την ανάρρωση χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Στη συνέχεια, θα σας μιλήσουμε για όλα τα οφέλη και πώς να παρασκευάσετε αυτή την απλή θεραπεία στο σπίτι, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

 

Δείτε και αυτό: Απλές φυσικές θεραπείες με μαγειρική σόδα. Μάθετε περισσότερα!

 

Μηλόξυδο και μαγειρική σόδα, μια φυσική θεραπεία ενάντια στους μύκητες στα νύχια

Το μηλόξυδο και η μαγειρική σόδα είναι μια φυσική επιλογή για ν’ απαλλαγείτε από τους μύκητες που επηρεάζουν τη δομή των νυχιών σας.

Η θεραπεία αυτή σταματά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, εμποδίζοντας την αποδυνάμωση, το κιτρίνισμα ή μελάνιασμα των νυχιών.

Παρόλο που καμία μυκητίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί σε μια νύχτα, η συχνή χρήση αυτής της θεραπείας θα αποτρέψει το σπάσιμο των νυχιών σας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διατηρείτε καλές συνήθειες υγιεινής. Μια καλή ρουτίνα καθαριότητας του σώματος είναι κρίσιμη για την αποτροπή δημιουργίας περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν ν’ αναπτυχθούν μύκητες.

Τα οφέλη του μηλόξυδου

μήλα και μηλόξυδο, μύκητες στα νύχια

 • Περιέχει μηλικό και οξικό οξύ, δύο αλκαλικές ουσίες που βοηθούν στην απαλλαγή των μυκητιάσεων.
 • Η συχνή εφαρμογή διαταράσσει το περιβάλλον το οποίο χρειάζονται οι μύκητες για ν’ αναπαραχθούν, εξουδετερώνοντας τις μολύνσεις.
 • Περιέχει μια ενδιαφέρουσα ποσότητα βιοφλαβονοειδών, βιταμινών, μετάλλων και ινών, τα οποία μεταξύ άλλων, ωφελούν την υγεία του δέρματός σας.

Αυτά δεν του δίνουν μονάχα τη χαρακτηριστική όξινη γεύση του, αλλά δημιουργούν επίσης ένα σύνολο αντιμυκητιακών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων το οποίο βοηθά στην προστασία του σώματός σας.

Τα οφέλη της μαγειρικής σόδας

μαγειρική σόδα, μύκητες στα νύχια

Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, καθώς και για σπιτική και ιατρική χρήση.

 • Οι αντισηπτικές, αλκαλικές και αντιμυκητιακές ιδιότητές της διευκολύνουν τον έλεγχο διαφόρων ειδών εσωτερικών και εξωτερικών μολύνσεων.
 • Η τοπική χρήση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Σταματά επίσης την ανάπτυξη μυκήτων οι οποίοι μολύνουν τα νύχια.
 • Είναι ιδανική για τη ρύθμιση του pH του δέρματός σας. Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση και άλλες παθήσεις οι οποίες διευκολύνουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.
 • Επίσης βοηθά στην επανάκτηση του φυσικού τόνου των νυχιών και μειώνει το αντιαισθητικό κίτρινο ή καφέ χρώμα.

 

Διαβάστε επίσης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει μια κουταλιά μηλόξυδο

 

Πώς να παρασκευάσετε τη θεραπεία από μηλόξυδο και μαγειρική σόδα

πόδια σε λεκάνη με νερό, μύκητες στα νύχια

Ολοκληρώστε τη θεραπεία από μηλόξυδο και μαγειρική σόδα σε δύο απλά βήματα:

 • Πρώτα, εφαρμόστε το μηλόξυδο απευθείας στα νύχια σας.
 • Έπειτα μετά από λίγα λεπτά, χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα για να ενισχύσετε την αντιμυκητιακή θεραπεία.

Συστατικά

 • 6 κούπες νερό (1,5 λίτρο)
 • ½ κούπα μηλόξυδο (125 ml)
 • 7 ½ κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (75 γραμ.)

Παρασκευή

 • Ζεστάνετε το νερό έως ότου φτάσει σε ανεκτή για το δέρμα σας θερμοκρασία. Προσθέστε το μηλόξυδο.
 • Βουτήξτε τα πόδια σας στο υγρό και αφήστε τα για 15 λεπτά. Στεγνώστε καλά.
 • Βάλτε μαγειρική σόδα με απαλό μασάζ σαν να κάνετε απολέπιση.
 • Τρίψτε απευθείας τα νύχια σας με μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να δράσει για άλλα 15 λεπτά.
 • Ξεβγάλετε με ζεστό νερό και στεγνώστε ξανά.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε βράδυ για να βελτιώσετε την εμφάνιση των νυχιών σας.

Να θυμάστε πως παρότι αυτή η μέθοδος μπορεί να εξολοθρεύσει τους μύκητες, δεν μπορείτε να φτάσετε σ’ αυτό το αποτέλεσμα με μια μονάχα εφαρμογή.

Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς με την εφαρμογή αυτής της θεραπείας ώστε να υποβάλλετε τους μύκητες σε ένα όξινο περιβάλλον το οποίο διευκολύνει την ολοκληρωτική τους εξολόθρευση.

 • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
 • Elewski BE. Onychomycosis: pathogenesis, diagnosis, and management. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429.
 • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1
 • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169