Καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο: Ποιες οι ωφέλειές του;

Για να αποφύγετε μια πιθανή αλλεργική αντίδραση, είναι σημαντικό να θυμάστε να αραιώνετε το μηλόξυδο με νερό. Βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε μόνο τη νύχτα, επειδή η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων.
Καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο: Ποιες οι ωφέλειές του;

Τελευταία ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου, 2018

Πέρα από τη χρήση του ως ντρέσινγκ για σαλάτες, το μηλόξυδο είναι απίστευτα χρήσιμο για την περιποίηση της ομορφιάς. Είστε έτοιμοι να μάθετε για τις ωφέλειες που έχει ο καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο; Τότε διαβάστε το σημερινό άρθρο!

Το μηλόξυδο έχει απίστευτες ωφέλειες και για το δέρμα και για τα μαλλιά σας -από τώρα και στο εξής δεν θα στερηθείτε ποτέ αυτό το φυσικό ελιξίριο.

Ποιες είναι οι ωφέλειες του καθαρισμού του προσώπου με μηλόξυδο;

Ο καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο είναι μια θαυμάσια ιδέα για το δέρμα σας. Μερικές από τις ωφέλειες αυτού του φυσικού προϊόντος είναι οι εξής:

Εξαλείφει τις κηλίδες γήρανσης

Αυτό οφείλεται στο ότι το μηλόξυδο περιέχει ισχυρά συστατικά που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων και αφήνει το δέρμα σας φρέσκο και πιο νεανικό. Αντί να αγοράζετε ακριβά προϊόντα ομορφιάς που έχουν μονάχα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αρκεί ένας καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο

Τα άλφα-υδροξυοξέα θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας για να κάνετε την όψη του προσώπου σας πιο νεανική.

Απλώς διαλύστε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε μισό φλιτζάνι νερό και χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να το απλώσετε στο φρεσκοπλυμένο πρόσωπό σας. Αφήστε το να δράσει για τριάντα λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή κάθε μέρα για έξι εβδομάδες.

Ο καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο μειώνει την ακμή και τα σπυράκια

Καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο: Ποιες οι ωφέλειές του;

Το μηλόξυδο συμβάλλει στον περιορισμό της λιπαρότητας στο πρόσωπο και στη μείωση της εμφάνισης ακμής και σπυριών. Η περιεκτικότητά του σε μηλικό οξύ μπορεί επίσης να προλάβει τις μολύνσεις που οφείλονται στην ακμή ή στον ερεθισμό που προκαλείται σε κάποιο σπυράκι όταν το πειράζετε.

Επίσης καθαρίζει τους πόρους, γεγονός που επιτρέπει στο δέρμα σας να αναπνέει σωστά. Μπορεί επιπλέον να εξισορροπήσει το επίπεδο του pH, αν το δέρμα σας είναι υπερβολικά λιπαρό (άλλη μια αιτία της ακμής).

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τι αποκαλύπτει η ακμή για την υγεία σας.

Ο καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό προσώπου

Υγράνετε ένα κομμάτι βαμβάκι με το μείγμα μίας κουταλιάς της σούπας μηλόξυδο και δύο φλιτζανιών νερό. Απλώνετέ το στο καθαρό και στεγνό σας πρόσωπο κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Δεν χρειάζεται να το ξεπλύνετε.

Και μην ανησυχείτε για τη μυρωδιά επειδή θα ξεθυμάνει γρήγορα (έτσι δεν θα μυρίζετε σαν σαλάτα).

Αυτό θα σφίξει το δέρμα σας και θα ενισχύσει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπό σας.

Μερικές συμβουλές για τη χρήση του μηλόξυδου στο δέρμα

Πρώτα πρώτα, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να απλώσετε καθαρό μηλόξυδο στο δέρμα σας -πρέπει να είναι αραιωμένο με νερό. Αν δεν ακολουθήσετε αυτή τη σημαντική συμβουλή, μπορεί να παρουσιάσετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή να αποκτήσετε σημάδια στο δέρμα. Η αναλογία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέρος μηλόξυδο σε τρία μέρη νερό. Αν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε ένα λίτρο από τη συγκεκριμένη τονωτική λοσιόν, χρησιμοποιήστε 250 ml μηλόξυδο σε 750 ml νερό.

Με τον καιρό μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα του μηλόξυδου που χρησιμοποιείτε, όμως μην το χρησιμοποιείτε ποτέ μόνο του. Και πριν εφαρμόσετε το μείγμα της τονωτικής ή καθαριστικής λοσιόν σας, βεβαιωθείτε ότι το ανακινείτε καλά επειδή τα συστατικά της τείνουν να διαχωρίζονται. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα συστατικά, όπως:

  • Πράσινο τσάι.
  • Αιθέριο έλαιο αμαμηλίδας.
  • Τζελ αλόης βέρα.

Πριν καθαρίσετε ευαίσθητα σημεία του προσώπου σας με μηλόξυδο, δοκιμάστε το για να δείτε αν παρουσιάζετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή σοβαρή φαγούρα. Δοκιμάστε το στο πηγούνι σας ή στο πίσω μέρος του χεριού σας. Αφήστε το για μερικά λεπτά και, αν δεν συμβεί τίποτα, είστε έτοιμοι να το απλώσετε στο πρόσωπό σας. Θα διαπιστώσετε πόσο ευχάριστος και αποτελεσματικός είναι ο καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο.

Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για πιο εύκολη εφαρμογή. Μερικές γυναίκες αφαιρούν το μακιγιάζ τους με μηλόξυδο στο τέλος της ημέρας, αξιοποιώντας πλήρως το προϊόν αυτό, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στο τραπέζι του φαγητού.

Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας, είναι καλή ιδέα να ξεπλυθείτε καλά με ζεστό νερό μετά από μόλις πέντε λεπτά. Αργότερα μπορείτε να το αφήνετε να δράσει για περισσότερη ώρα, χωρίς να το ξεπλένετε.

Μηλόξυδο μόνο τη νύχτα

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μηλόξυδο για την περιποίηση του προσώπου σας μόνο τη νύχτα, επειδή αν το δέρμα σας έρθει σε επαφή με το φως του ήλιου μπορεί να παρουσιάσει κηλίδες ή ευαισθησία.

Αν βάλετε το μείγμα σας σε σπρέι, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να δροσίζεστε, εφόσον προσέχετε να μην μπει στα μάτια σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο μηλόξυδο στην καθημερινή σας ενυδατική κρέμα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Σωστός καθαρισμός προσώπου πριν τον ύπνο

Γιατί να μην αξιοποιήσετε τις ωφέλειές του για το υπόλοιπο σώμα σας;

Το μηλόξυδο δεν είναι ένα απίστευτο φυσικό προϊόν μόνο για το πρόσωπό σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε την εμφάνιση σπυριών και μαύρων στιγμάτων σε άλλα μέρη του σώματος, για παράδειγμα.

Άλλες τοπικές χρήσεις του μηλόξυδου περιλαμβάνουν τα εξής:

Προστασία από τις βλάβες λόγω ήλιου

Καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο

Στην πράξη μπορεί να μειώσει τις φουσκάλες και να προάγει την επούλωση μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Απομάκρυνση των τριχών που εισφρύουν στο δέρμα

Αν αντιμετωπίζετε είσφρυση τριχών, μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι σε καθαρό μηλόξυδο και τρίψτε απαλά την πάσχουσα περιοχή. Επειδή το μηλόξυδο καταπολεμά τη φλεγμονή και περιέχει οξικό οξύ, θα μαλακώσει την τρίχα ώστε να την αφαιρέσετε πιο εύκολα.

Καταπολέμηση πιτυρίδας

Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν το ντους σας για να απομακρύνετε τα νεκρά δερματικά κύτταρα που έχουν συσσωρευτεί. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο μηλόξυδο στο συνηθισμένο σαμπουάν σας. Μην ξεχνάτε να τρίβετε δυνατά με τις άκρες των δαχτύλων σας (όχι με τα νύχια σας).

Εξάλειψη μελανιών

Επειδή το μηλόξυδο καταπολεμά τη φλεγμονή και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, μπορεί να προάγει την θεραπεία μιας μελανιάς και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι σε λίγο καθαρό μηλόξυδο και εφαρμόστε το στη μελανιά. Αφήστε το να δράσει για μία ώρα πριν απλώσετε μια ήπια λοσιόν.

Αντιμετώπιση τσιμπημάτων κουνουπιών

Καθαρισμός προσώπου με μηλόξυδο: Που ωφελεί

Τα τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων που προκαλούν φαγούρα είναι κάτι συνηθισμένο το καλοκαίρι. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε οξύ, το μηλόξυδο εξουδετερώνει αποτελεσματικά τη φαγούρα. Οι αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες μειώνουν επίσης το πρήξιμο και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vinegar, A. C. (2016). 40 Ways to Use Apple Cider Vinegar. Swanson Blog.
  • Cheng, H. (2012). Production process of apple vinegar. Faming Zhuanli Shenqing.
  • KhazalKadhim Hindi, N., & Hindi, N. K. (2013). In vitro Antibacterial Activity of Aquatic Garlic Extract , Apple Vinegar and Apple Vinegar – Garlic Extract combination. American Journal of Phytomedicine and Clinical Therapetutics.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.