Πώς να φτιάξετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού

Είναι πολύ συχνό να υποφέρετε από ζαλάδα, δυσπεψία, καντήλες και μικροτραύματα ενώ ταξιδεύετε. Γι' αυτές τις περιστάσεις καλό είναι να ετοιμάσετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού.
Πώς να φτιάξετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού θα πρέπει να προετοιμάζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του ταξιδιώτη. Λάβετε υπόψιν τον προορισμό σας, το μεταφορικό μέσο, καθώς και την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας.

Τα ταξίδια στην εξοχή, σε τροπικό μέρος ή μεγαλουπόλεις δεν είναι τα ίδια. Προσαρμόστε το κιτ πρώτων βοηθειών στις ανάγκες σας και στον προορισμό σας. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τη διάρκεια του ταξιδιού και τον τύπο των διαταραχών στις οποίες είστε επιρρεπείς όταν ταξιδεύετε.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές.

Τι να βάλετε στο κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού

Γενικά, τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ταξίδια είναι:

 • Ναυτία
 • Τσιμπήματα και επακόλουθες καντήλες
 • Πεπτικές διαταραχές
 • Μικροτραυματισμοί

Με βάση αυτά τα συχνά προβλήματα, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες που πιθανόν να προκληθούν. Στη συνέχεια, θα σας εξηγήσουμε με λεπτομέρειες τι είναι πιο πρακτικό να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Ναυτία

Ναυτία μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ωστόσο, αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν υπερβολικά εξαιτίας του άγχους λόγω πτήσης. Τα κύρια συμπτώματα είναι η ανακατωσούρα στο στομάχι, ο εμετός, η ταχεία αναπνοή, ο ιδρώτας και ένα γενικό αίσθημα ζάλης.

Στο κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού θα πρέπει να βάλετε φάρμακα για την αποτροπή της ζαλάδας, όπως διμενυδράτη – με ή χωρίς καφεΐνη – και μεκλοζίνη. Μία δόση μεκλοζίνης έχει δράση που διαρκεί, κάτι που την καθιστά ιδανική για μεγάλα ταξίδια.

Με τη διμενυδράτη ίσως χρειαστείτε παραπάνω δόσεις, ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού. Είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 2 ετών.

Όμως, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού αν είστε έγκυες ή θηλάζετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάψουλες με τζίντζερ ή τσίχλες, πάντα αφού συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πρώτα.

Άτομα με ναυτία σε καράβι
Ναυτία μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς.

Τσιμπήματα και καντήλες

Τα τσιμπήματα από έντομα ή οι αντιδράσεις σε φυτά είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν ταξιδεύετε σε τροπικά μέρη. Ανάλογα με την έντασή τους, τον αριθμό τους και την προσωπική σας ευαισθησία, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα και δερματικές λοιμώξεις με κνησμό.

Η καλύτερη επιλογή είναι η αποτροπή των παραπάνω, έτσι είναι προτιμότερο να φοράτε γάντια που καλύπτουν τα μπράτσα και τα πόδια σας, και να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρες και εντομοαπωθητικές συσκευές. Τα κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού περιέχουν εντομοαπωθητικά σε υγρή μορφή αλλά και σαν βραχιόλια.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν λοσιόν καλαμίνα και αντιισταμινικές κρέμες. Πολύ χρήσιμες είναι οι φυτικές θεραπείες και τα αιθέρια έλαια επίσης.

Πεπτικές διαταραχές

Καθώς αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες όταν ταξιδεύουμε, είναι φυσιολογικό να υποφέρουμε από ανάστατο στομάχι. Για παράδειγμα μπορεί να προκληθούν αέρια, πρήξιμο, οξύτητα, και καούρα. Επίσης συχνά προκαλούνται διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Το κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού θα πρέπει να περιέχει αντιόξινα για την καταπολέμηση του πρηξίματος, της οξύτητας, και τις καούρας. Μπορείτε να επιλέξετε και φυτικές θεραπείες. Υπάρχουν προϊόντα που βασίζονται σε συνδυασμούς φαρμακευτικών φυτών όπως παπάγια, αγκινάρα, γαϊδουράγκαθο, μάραθο, γλυκάνισο ή ραβέντι. Για τα αέρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιμεθικόνη ή καρμινικά φυτά όπως γλυκάνισο, κύμινο, ή μάραθο.

Κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού: Προετοιμαστείτε για τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα

Για να ανακουφιστείτε από τη διάρροια, συμπεριλάβετε φακελάκια με άλατα και γλυκόζη στο κιτ πρώτων βοηθειών σας για να σας βοηθήσουν με την ενυδάτωση. Επίσης, συνιστώνται τα προβιοτικά για να αναπληρώσετε την εντερική χλωρίδα. Αν θέλετε να σταματήσετε τη διάρροια, θα χρειαστείτε φάρμακα που περιέχουν λοπεραμίδη.

Σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα, θα χρειαστείτε καθαρτικά όπως δισακοδύλη, πικοθειικό νάτριο, ή σέννα.

Επίδεσμοι για το κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού

Ανοιχτό κιτ πρώτων βοηθειών
Οι τραυματισμοί είναι σχεδόν δεδομένοι στα ταξίδια γι’ αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε υλικά για την κάλυψη μικρών πληγών, φουσκαλών, εγκαυμάτων, ή διαστρεμμάτων στο κιτ πρώτων βοηθειών σας. Σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα:

 • Φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα για το καθάρισμα των πληγών.
 • Απολυμαντικά, όπως διάλυμα ποβιδόνης-ιωδίου ή χλωρεξιδίνης.
 • Επιδέσμους, όπως γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα (τσιρότα), ράμματα, και επιδέσμους υποστήριξης.
 • Τοπικά αντιφλεγμονώδη όπως κρέμες και αλοιφές για ελαφριά εγκαύματα.
 • Αντηλιακό.
 • Παγοκύστες.
 • Απολυμαντικό χεριών για την απολύμανση των χεριών σας και άλλων επιφανειών.

Προβλήματα όπως πονόλαιμος, κρύωμα, πυρετός, μυϊκός πόνος, και πονοκέφαλοι μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας παυσίπονα όπως παρακεταμόλη.

Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι

Αν προετοιμάσετε σωστά το κιτ πρώτων βοηθειών ταξιδιού θα αποφύγετε επιπλοκές που μπορούν να σας χαλάσουν τις διακοπές. Αναμφίβολα, ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το κιτ ανάλογα με τον προορισμό σας.

Θα πρέπει να καταλάβετε επίσης ότι υπάρχουν ασθένειες από τις οποίες μπορείτε να νοσήσετε όταν ταξιδεύετε και δεν μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση για τέτοιες περιπτώσεις και να συμβουλεύεστε τα τοπικά νοσοκομεία στον προορισμό σας αν κριθεί απαραίτητο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Educación sanitaria: el botiquín casero. (2004). Pharmacy Practice.

 • Gómez-Zorita, S., & Urdampilleta, A. (2014). Fármacos y suplementos nutricionales para llevar en el botiquín del alpinista. Farmacéuticos Comunitarios. https://doi.org/10.5672/fc.2173-9218.(2014/vol6).001.06

 • Martinez, B. (2006). El botiquín escolar. Investigación y Educación.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.