Συμβουλές για μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας

Τα μεγάλα ταξίδια με το μωρό αποτελούν πηγή άγχους για πολλούς γονείς. Σήμερα, θα θέλαμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε το ταξίδι ευχάριστο για όλους.
Συμβουλές για μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος. Το ταξίδι με ένα μωρό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο.

Σήμερα θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε τα οικογενειακά ταξίδια με το μωρό σας λίγο πιο ευχάριστα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, διώξτε το άγχος και συνεχίστε την ανάγνωση.

Μεγάλα αεροπορικά ταξίδια με το μωρό σας

Μεγάλα ταξίδια με το μωρό
Τα ταξίδια με αεροπλάνο απαιτούν καλό σχεδιασμό, γι’ αυτό κρατήστε σημειώσεις.

Για να κάνετε όσο πιο απολαυστικό γίνεται το ταξίδι με το μωρό σας, θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε. Εξάλλου, τα ταξίδια έχουν να κάνουν με την προετοιμασία και τον σχεδιασμό. Επίσης, διατηρήστε τον έλεγχο όσο περισσότερο μπορείτε. (Όμως, γνωρίζουμε πως πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι σας σε ό,τι αφορά τα παιδιά).

Καθώς σχεδιάζετε το ταξίδι σας, λάβετε υπόψιν σας τους δύο παρακάτω παράγοντες: την ηλικία του μωρού και το μεταφορικό μέσο. Ακόμη και αν σας φαίνεται περίεργο, αυτοί είναι οι δύο πυλώνες που θα στηρίξουν το πλάνο σας.

Εφόσον είπαμε και αυτά, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες συμβουλές.

1. Πού θα κοιμηθεί το μωρό;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, θα μπορέσετε να ζητήσετε μια κούνια όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο. Στις υπερατλαντικές πτήσεις προσφέρεται αυτή η υπηρεσία αν το μωρό σας είναι νεογέννητο ή έως 8 μηνών.

Κάντε κράτηση καθώς δε θα μπορέσουν να σας παρέχουν την υπηρεσία την τελευταία στιγμή. Ελέγξτε την ιστοσελίδα της εταιρείας σχετικά με τις απαιτήσεις για την ηλικία όταν ζητάτε κούνια.

Σε περίπτωση που δεν δικαιούστε μία, τότε το μωρό μπορεί να κοιμηθεί μαζί σας, εκτός αν είστε διατεθειμένες να πληρώσετε παραπάνω (50-100% του εισιτηρίου) για να ταξιδέψει στο διπλανό κάθισμα.

Αν επιλέξετε να το κρατάτε στην αγκαλιά σας σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, τότε πάρτε μαζί σας ένα εργονομικό μαξιλάρι για τον λαιμόΘα μπορέσει να σας ξεκουράσει λίγο.

2. Μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας: Το φαγητό

Μωρό θηλάζει
Η απογείωση και η προσγείωση είναι οι καλύτερες στιγμές για να θηλάσετε ή να ταΐσετε με το μπιμπερό το μωρό σας.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο εύκολα καθώς δε χρειάζεται να πάρετε μαζί σας κάποια ιδιαίτερη τροφή. Αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό όμως, τότε προσθέστε το γάλα από πριν και ζητήστε από το πλήρωμα καμπίνας να σας δώσει νερό όταν το χρειαστείτε. Επίσης έχουν και μικρές μερίδες γάλακτος στις περισσότερες πτήσεις.

Να γνωρίζετε ακόμη ότι τα βαζάκια με παιδικές τροφές επιτρέπονται, γι’ αυτό πάρτε μερικά μαζί σας.

3. Θα χρειαστείτε μια έξτρα μικρή βαλίτσα και μια τσάντα για πάνες

Θα πρέπει να έχετε αρκετές πάνες για όλη την πτήση στην τσάντα σας και λίγες παραπάνω. Επίσης, να έχετε μαζί σας την κουβερτούλα του μωρού και τουλάχιστον δύο αλλαξιές με ρούχα στη βαλίτσα σας. Βάλτε και για εσάς μία ακόμη για έκτακτες περιπτώσεις.

Επιπλέον, μην ξεχάσετε τα μωρομάντηλα. Πάρτε μαζί σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ακολουθεί το μωρό σας και ένα θερμόμετρο. Το φαγητό του μωρού, ένα μπουκαλάκι νερό και λίγα παιχνίδια για να διασκεδάσετε το μωρό σας θα πρέπει να βρίσκονται πάντα κοντά σας.

Ακόμη μια συμβουλή: να έχετε τουλάχιστον δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες στην βαλίτσα σας σε περίπτωση που λερωθούν τα ρούχα σας. Έτσι, θα μπορέσετε να τα κρατήσετε εκεί μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

4. Ρούχα ταξιδιού

Στα μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας, είναι σημαντικό να νιώθετε και οι δύο άνετα. Ξεχάστε τη μόδα και επιτρέψτε στο μωρό σας να ταξιδέψει με τις πιο άνετες πιτζάμες του.

Ντύστε το με πολλά επίπεδα ώστε να μπορείτε να προσθέτετε και να αφαιρείτε ανάλογα. Επίσης, να έχετε κοντά μια κουβέρτα καθώς αρκετές φορές έχει κρύο στην καμπίνα.

5. Είναι φυσιολογικό να κλαίνε τα μωρά στα ταξίδια

Μωρό που κλαίει
Αν κλαίει το μωρό σας στο αεροπλάνο, μην απελπίζεστε. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με ήπιο τρόπο.

Αποτελεί γεγονός το ότι τα μωρά κλαίνε. Έτσι λοιπόν, μην ανησυχείτε αν κλάψει το μωρό σας.

Ξεχάστε τους επιβάτες που γκρινιάζουν και παραμείνετε ψύχραιμες. Έπειτα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να ηρεμήσετε το μωρό σας.

Επικεντρωθείτε στο μωρό και σε αυτά που χρειάζεστε εσείς και εκείνο τη δεδομένη στιγμή.

6. Αποφύγετε το βούλωμα των αυτιών

Κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, αφήστε το μωρό σας να θηλάσει ή να ρουφάει γάλα από το μπιμπερό ή να έχει την πιπίλα του, καθώς έτσι θα μειωθεί η δυσφορία στα αυτιά.

Αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό, να έχετε δύο έτοιμα γι’ αυτές τις περιστάσεις.

Μεγάλα ταξίδια εδάφους με το μωρό σας

Μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας
Τα ταξίδια εδάφους δίνουν μεγάλη ευελιξία σε αντίθεση με άλλους τρόπους μεταφοράς.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα με αυτού του είδους τα ταξίδια είναι ότι έχετε τον έλεγχο του ρυθμού του ταξιδιού. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία και να κάνετε όσα διαλείμματα επιθυμείτε. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την άνεση τη δική σας, αλλά και της οικογενείας σας.

1. Διαλέξτε την καλύτερη ώρα της ημέρας

Ιδανικά, ταξιδέψτε με αυτοκίνητο όταν κοιμάται το μωρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ταξιδέψετε χωρίς να νιώσει δυσφορία.

Αν δε σας ενοχλεί να ταξιδεύετε νύχτα, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή.

2. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του μωρού είναι άνετο

Το κάθισμα του αυτοκινήτου θα πρέπει να προσαρμόζεται εύκολα στην ηλικία και το μέγεθος του μωρού. Πριν φύγετε, ελέγξτε ότι είναι καλά ρυθμισμένο και ότι είναι άνετα το μωρό σας. Σιγουρευτείτε ότι η ζώνη τριών σημείων είναι στη θέση της.

3. Κάντε όσα διαλείμματα χρειάζεστε

Μωρό κοιμάται στο κάθισμα αυτοκινήτου
Μην αφήσετε το μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου για μεγάλο διάστημα.

Υπολογίστε πότε θα πεινάσει το μωρό και προσπαθήστε να σχεδιάσετε τα διαλείμματα γύρω από αυτούς τους χρόνους για να μπορέσει να βγει από το κάθισμα, να φάει, και να έχει φυσική επαφή μαζί σας.

Να θυμάστε ότι δε συνιστάται η παρατεταμένη παραμονή του μωρού στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρεζέρβα και ρούχα για να αλλάξετε

Όπως και με τα ταξίδια με αεροπλάνο, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας αλλαξιές, και αρκετές πάνες, που είναι εύκολα προσβάσιμα. Παρότι είναι ευκολότερο να σταματήσετε και να αγοράσετε όταν χρειαστείτε, δεν είναι και η καλύτερη περίπτωση.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρεζέρβα σε περίπτωση που μείνετε από λάστιχο.

5. Μεγάλα ταξίδια με το μωρό σας με άνετα ρούχα

Τα άνετα, κατάλληλα ρούχα για ταξίδια είναι απαραίτητα προκειμένου να νιώθει άνετα το μωρό σας. Αποφύγετε τα μάλλινα και τα παχιά ή λεπτά πανωφόρια. Να έχετε στο νου σας ότι το παιδί σας μπορεί να ζεσταθεί ή να κρυώσει παραπάνω, και ίσως να αισθάνεται δυσφορία από τη ζώνη που τρίβεται στο δέρμα του.

Πάνω απ’ όλα, τα μεγάλα ταξίδια με το μωρό προϋποθέτουν υπομονή και προσεκτικό σχεδιασμό, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και απολαύστε την περιπέτεια. Να έχετε θετική σκέψη καθώς είναι ευκολότερο απ’ όσο φαντάζεστε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.