Ναυτία: Μάθετε για ποιον λόγο συμβαίνει

Η ναυτία μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, κρύο ιδρώτα, και εμετό σε όσα άτομα υποφέρουν από αυτή. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!
Ναυτία: Μάθετε για ποιον λόγο συμβαίνει
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν διακοπές, ταξίδια, και αποδράσεις τα σαββατοκύριακα. Όμως, όσοι υποφέρουν από ναυτία εύχονται να μπορούν να τηλεμεταφερθούν ή να έμεναν σπίτι.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ναυτία είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Παρότι μπορεί να συμβεί στον καθένα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση. Τα παιδιά από 3 έως 12 ετών, άτομα που υποφέρουν από άγχος, και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ναυτία. Γνωρίζετε όμως γιατί συμβαίνει;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη ναυτία και πώς να την καταπολεμήσετε. Έτσι, θα μπορέσετε να απολαύσετε τις διακοπές που τόσο πολύ αξίζετε.

Γιατί συμβαίνει η ναυτία;

Για να καταλάβετε γιατί συμβαίνει, θα πρέπει πρώτα να σας εξηγήσουμε πώς λειτουργεί το σύστημα ισορροπίας μας.

Ο εγκέφαλος, για να διατηρήσει τη σταθερότητα, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τη θέση του σώματος. Χρησιμοποιεί υποδοχείς ισορροπίας, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα αυτιά. Επιπλέον, χρειάζεται τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθήσεις και το μυοσκελετικό σύστημα.

Οι πληροφορίες της όρασης, των μυών σας και των υποδοχέων των τενόντων σας θα πρέπει να ταιριάζουν όταν φτάνουν στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν περπατάτε ή κάνετε κάποια άσκηση.

Όμως, όταν κοιτάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως στο κινητό σας, μέσα σε ένα κινούμενο αμάξι ή σε ένα αμάξι το οποίο δεν κινείται σταθερά, οι πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο από αυτές τις δύο πηγές δεν ταιριάζουν. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει διαφορετικές πληροφορίες από κάθε αίσθηση. Η όραση λέει στον εγκέφαλο ότι είστε σταθεροί/ες, αλλά το σώμα σας κινείται μέσα στο αμάξι.

Άνδρας οδηγεί

Τα συμπτώματα της πάθησης

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει αυξημένη διέγερση της αίσθησης της ισορροπίας. Αυτό το όργανο βρίσκεται στο μέσο του αυτιού. Όταν είναι υπερδραστήριο, υπάρχουν συμπτώματα ζαλάδας και:

  • Το άτομο με ναυτία μπορεί να χλομιάσει και να έχει κρύο ιδρώτα.
  • Αισθάνεται αναστάτωση και ζάλη.
  • Επίσης, είναι συχνό να κάνει εμετό.

Πώς να αποφύγετε τη ναυτία

Όπως εξηγήσαμε, αυτό που συμβαίνει όταν κοιτάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπως το κινητό σας είναι τα μάτια σας να νομίζουν ότι είστε ακίνητοι/ες, παρότι στην πραγματικότητα κινείστε. Αυτή η κίνηση είναι παθητική καθώς δεν εξαρτάται από εσάς αλλά διαφοροποιείται με το αυτοκίνητο.

Η ναυτία είναι συχνότερη αν ο δρόμος δεν είναι ίσιος ή έχει αναταράξεις. Για την ακρίβεια, χειροτερεύει αν υπάρχουν στροφές ή αν το αμάξι κινείται γρήγορα. Γι’ αυτό, το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να προσέχετε πώς οδηγείτε.

Ο/η οδηγός θα πρέπει να προσπαθεί να οδηγεί ομαλά, χωρίς απότομα φρεναρίσματα, και φυσικά να προσέχει την ταχύτητα. Επίσης, αυτά θα πρέπει να τα προσέχει ιδιαίτερα αν πρόκειται για επαρχιακό δρόμο.

Αν υποφέρετε από ναυτία, θα πρέπει να ταξιδεύετε, ιδανικά, στο μεσαίο κάθισμα πίσω. Ο λόγος είναι πως από αυτή τη θέση θα μπορείτε να βλέπετε το τοπίο και να έχετε επίγνωση της κίνησης. Όταν έρθει η ναυτία, ανοίξτε το παράθυρο, κλείστε τα μάτια σας, και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

Γυναίκα οδηγεί

Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να βεβαιώνεστε ότι το αυτοκίνητο αερίζεται καλά και πως έχει καλή θερμοκρασία, περίπου 21 με 24 βαθμούς. Παρότι θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πολύ πριν το ταξίδι, είναι σημαντικό να φάτε κάτι ελαφρύ και να πιείτε πολύ νερό. Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να κάνετε συχνές στάσεις για να πάρετε καθαρό αέρα και να χαλαρώσετε.

Αν, παρόλα αυτά, δε μπορείτε να ταξιδέψετε άνετα λόγω της ναυτίας, προσπαθήστε να δείτε έναν/μία γιατρό. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Παραδείγματος χάρη, τα αντιισταμινικά όπως το Biodramina ή το Cinfamar.

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικές θεραπείες όπως τζίντζερ ή μασούν τσίχλα στα ταξίδια. Υπάρχουν ακόμη και ελαστικά βραχιόλια σχεδιασμένα να μειώνουν τη ναυτία.

Συμπέρασμα

Αν υποφέρετε συχνά από ναυτία, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του σημερινού μας άρθρου. Ακόμη, μην ξεχνάτε να έχετε πάντα πλαστικές σακούλες μαζί σας σε περίπτωση ατυχήματος. Ομοίως, μπορείτε να προσπαθήσετε να ταξιδέψετε τη νύχτα προκειμένου να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.