Λευκή παιώνια: Οφέλη και παρενέργειες

Η φυσική ιατρική χρησιμοποιεί λευκή παιώνια για να ηρεμήσει τις μυϊκές κράμπες, τη φλεγμονή και το άγχος. Τι λένε τα στοιχεία; Σε αυτό το άρθρο θα σας τα πούμε όλα!
Λευκή παιώνια: Οφέλη και παρενέργειες
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η λευκή παιώνια προέρχεται από το φυτό με την επιστημονική ονομασία Paeonia lactiflora Pall. Ανήκει στην οικογένεια της παιώνιας (Paeoniaceae) και καλλιεργείται στην Ανατολική Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οι άνθρωποι το γνωρίζουν επίσης με “παιωνία κήπου”, “κινεζική παιώνια” ή “bai shao”.

Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούσε αποξηραμένες ρίζες παιώνιας για περισσότερα από 1000 χρόνια. Ιδιαίτερα, ως συμπλήρωμα στη μείωση της φλεγμονής, του πόνου και του πυρετού. Αλλά, τι λέει η επιστήμη για αυτό; Ποιες είναι οι παρενέργειες; Παρακάτω, σας τα λέμε όλα!

Οφέλη και χρήσεις από τη λευκή παιώνια

Στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις ιατρικές χρήσεις της λευκής παιώνιας. Ομοίως, τα συμπληρώματα που προέρχονται από αυτήν είναι διαθέσιμα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης το ίδιο το λουλούδι για την αισθητική του.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences μάς λέει ότι η παιώνια έχει σημαντικές ενώσεις με φαρμακολογική δράση. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Μονοτερπένια
 • Πτητικό λάδι
 • Τριτερπένες
 • Τανίνες
 • Στίλμπενες
 • Φλαβονοειδή
 • Πολυφαινόλες

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα σταθερά στοιχεία για τα οφέλη της λευκής παιώνιας στους ανθρώπους. Οι ειδικοί διεξήγαγαν ένα μεγάλο μέρος των μελετών σε ζώα και τα αποτελέσματα δεν ήταν οριστικά. Αλλά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων.

Ανοσοδιαμορφωτικά αποτελέσματα

Μπορούμε να λάβουμε μερικές γνωστές ενώσεις από τη ρίζα της λευκής παιώνιας, όπως “ολικές γλυκοσίδες παιώνιας”. Οι ειδικοί έχουν μελετήσει αυτές τις ουσίες ως προς τις δυνατότητές τους ως αντιφλεγμονώδη. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology, αυτές οι ιδιότητες βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με αυτό κατά νου, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα αυτοάνοσων διαταραχών, όπως τα ακόλουθα:

Φυσικά, δεδομένης της σοβαρότητας αυτών των ασθενειών, τα συμπληρώματα παιώνιας δεν πρέπει να αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε ως μέρος της θεραπείας σας.

άτομο με ψωρίαση στα χέρια του που ξύνει τον εαυτό του
Το γεγονός ότι έχει πιθανές ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν αυτή τη ρίζα στη θεραπεία τους για ασθένειες όπως η ψωρίαση. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με δοκιμασμένα φάρμακα.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι συνολικές γλυκοσίδες παιώνιας έχουν αντιφλεγμονώδη δυνατότητα. Μια μελέτη στο Frontiers in Pharmacology υποδηλώνει ότι αυτές οι ουσίες βοηθούν στην καταστολή των φλεγμονωδών οδών που προκαλούν ασθένειες. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει τον κίνδυνο νεφροπάθειας, ηπατικών παθήσεων και αρθρίτιδας, μεταξύ άλλων.

Ροή του αίματος

Στην κινεζική ιατρική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λευκή παιώνια ως αντιπηκτικό. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθά στην πρόληψη της θρόμβωσης. Επιπρόσθετα, μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο Molecular Medicine Reports διαπίστωσε ότι η παειονιφλωρίνη (μια από τους γλυκοζίτες του φυτού) αυξάνει τη δράση του ενεργοποιητή πλασμινογόνου ουροκινάσης.

Αυτό το ένζυμο βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων θρόμβωσης με φυσικό τρόπο. Οι ειδικοί προτείνουν ότι εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων. Μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη διάλυση αυτών που ήδη υπάρχουν. Οι ειδικοί παρατήρησαν παρόμοια αποτελέσματα σε μια ανασκόπηση που κοινοποιήθηκε στη Συμπληρωματική και την Εναλλακτική Ιατρική με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία .

Αναλγητικές ιδιότητες από τη λευκή παιώνια

Η παειονφλωρίνη, ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά αυτής της ρίζας, έχει ελαφριά αναλγητική δράση στο σώμα. Μια μελέτη σε ζώα στην Κυτταρική Φυσιολογία και Βιοχημεία διαπίστωσε ότι η ουσία δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά στη μείωση του πόνου.

Ψυχική υγεία

Μια άλλη χρήση για τη ρίζα της λευκής παιώνιας σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Παραδοσιακά, πολλοί την έχουν χρησιμοποιήσει ως σύμμαχο ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Όπως εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International, αυτό συμβαίνει επειδή τα εκχυλίσματά της μειώνουν την έκφραση του μεταφορέα σεροτονίνης.

Με άλλα λόγια, εμποδίζει αυτή την πρωτεΐνη να αναστείλει τις επιδράσεις της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στο αίσθημα ευεξίας. Για το λόγο αυτό, έχει αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση.

Σε μια άλλη μελέτη, η παειονφλωρίνη σε αυτή τη ρίζα βοήθησε στην αύξηση των προβιοτικών στο έντερο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που μοιράστηκε στο International Journal of Clinical Practice , αυτό βοήθησε επίσης στην ανακούφιση των διαταραχών της διάθεσης.

Υγεία του δέρματος

Ανέκδοτα δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα εκχυλίσματα λευκής ρίζας παιώνιας είναι καλά για να βοηθήσουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Οι οπαδοί της προτείνουν ότι επιβραδύνει την εμφάνιση ρυτίδων, σημαδιών και άλλων ατελειών που συνδέουμε με το γήρας. Ωστόσο, αυτό δεν έχει στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Ωστόσο, μια εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Science υπογραμμίζει ότι η παειονφλωρίνη έχει δυνατότητες αποχρωματισμού. Μειώνει τη μελατονίνη και βοηθά στη μείωση των μαύρων στιγμάτων.

Άλλες χρήσεις

Πολλά από τα οφέλη που αποδίδουμε σε αυτήν τη ρίζα δεν έχουν μελετηθεί. Η δημοφιλής βιβλιογραφία το αναφέρει, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται για τη χρήση συμπληρωμάτων θα πρέπει να δίνετε προσοχή. Οι συνήθεις χρήσεις αυτής της ρίζας είναι στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Κράμπες εμμηνόρροιας
 • Πεπτικές διαταραχές
 • Υπερβολική τριχόπτωση
 • Υπερβολικός ιδρώτας
 • Ημικρανίες
 • Αναπνευστικές διαταραχές
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS)
 • Μασταλγία

Πιθανές παρενέργειες από τη λευκή παιώνια

Η αμερικανική εταιρεία WebMD προτείνει ότι η λευκή παιώνια είναι ασφαλής για τους πιο υγιείς ανθρώπους, αρκεί να την καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες. Οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν χωρίς κανένα πρόβλημα έως και 6 μήνες.

Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με τις ακόλουθες παρενέργειες:

 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Διάρροια
 • Πεπτικά προβλήματα

Λόγω της έλλειψης στοιχείων, συνιστούμε να μην την χρησιμοποιούν έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Οι αντιπηκτικές της ιδιότητες την κάνουν να είναι αντιπαραγωγική σε άτομα που σχεδιάζουν να κάνουν κάθε είδους χειρουργική επέμβαση. Ομοίως, μπορεί να είναι επικίνδυνη για εκείνους με αιμορραγικές διαταραχές. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να την παίρνετε.

καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός θρόμβου αίματος από κοντά σε ένα αιμοφόρο αγγείο
Αυτή η ρίζα μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία πήξης. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να την καταναλώνετε πριν πάτε για χειρουργείο.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Αυτή η ρίζα και τα παράγωγά της επιβραδύνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να το συνδυάζετε με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας ή μώλωπας.

Μερικά από τα φάρμακα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα ακόλουθα:

 • Ασπιρίνη
 • Κλοπιδογρέλη (Plavix)
 • Diclofenaco (Voltaren ®, Cataflam)
 • Ιβουπροφαίνη (Advil ®, Motrin ®)
 • Naproxeno (Anaprox ®, Naprosyn)
 • Βαρφαρίνη (Coumadin)

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη λήψη της με φαινυτοΐνη επειδή μειώνει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό είναι ένα αντισπασμωδικό και θα πρέπει να το πάρετε σε ορισμένες συγκεντρώσεις για να βεβαιωθείτε ότι είναι αποτελεσματικό.

Σε ποιες παρουσιάσεις διατίθεται η ρίζα της λευκής παιώνιας;

Τα εκχυλίσματα λευκής παιώνιας διατίθενται ως κάψουλες, σκόνη και τσάι. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν κατηγοριοποιείται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο, μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα βοτάνων, φαρμακεία, καταστήματα υγείας και φαρμακεία παραδοσιακής ιατρικής.

Μια ασφαλής δοσολογία δεν έχει ακόμη καθοριστεί και πόσο θα πρέπει να πάρετε θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και ο σκοπός του συμπληρώματος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του φαρμακοποιού καθώς και ό,τι που αναγράφεται στην ετικέτα. Φυσικά, όπου είναι δυνατόν, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hong DY, Pan KY. Paeoniaceae. In: Wu ZY, Raven PH, editors. Flora of China. Vol. 6. Science Press and Missouri Botanic Garden Press; Beijing, China: 2001. pp. 127–132. [Google Scholar]
 • Paeonia lactiflora. (n.d.). ScienceDirect. Retrieved on June 1, 2021 from https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/paeonia-lactiflora
 • Zhou C, Zhang Y, Sheng Y, et al. Herbaceous peony (Paeonia lactiflora Pall.) as an alternative source of oleanolic and ursolic acids. Int J Mol Sci. 2011;12(1):655-667. Published 2011 Jan 18. doi:10.3390/ijms12010655
 • Jiang H, Li J, Wang L, Wang S, Nie X, Chen Y, Fu Q, Jiang M, Fu C, He Y. Total glucosides of paeony: A review of its phytochemistry, role in autoimmune diseases, and mechanisms of action. J Ethnopharmacol. 2020 Aug 10;258:112913. doi: 10.1016/j.jep.2020.112913. Epub 2020 May 1. PMID: 32371143.
 • Tu, J., Guo, Y., Hong, W., Fang, Y., Han, D., Zhang, P., Wang, X., Körner, H., & Wei, W. (2019). The Regulatory Effects of Paeoniflorin and Its Derivative Paeoniflorin-6′-O-Benzene Sulfonate CP-25 on Inflammation and Immune Diseases. Frontiers in Pharmacology, 10. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00057
 • Ye S, Mao B, Yang L, Fu W, Hou J. Thrombosis recanalization by paeoniflorin through the upregulation of urokinase‑type plasminogen activator via the MAPK signaling pathway. Mol Med Rep. 2016;13(6):4593-4598. doi:10.3892/mmr.2016.5146
 • Kim, K., & Park, K.-I. (2019). A Review of Antiplatelet Activity of Traditional Medicinal Herbs on Integrative Medicine Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019, 1–18. https://doi.org/10.1155/2019/7125162
 • Yu JB, Zhao ZX, Peng R, et al. Gut Microbiota-Based Pharmacokinetics and the Antidepressant Mechanism of Paeoniflorin. Front Pharmacol. 2019;10:268. Published 2019 Mar 20. doi:10.3389/fphar.2019.00268
 • Clapp M, Aurora N, Herrera L, Bhatia M, Wilen E, Wakefield S. Gut microbiota’s effect on mental health: The gut-brain axis. Clin Pract. 2017;7(4):987. Published 2017 Sep 15. doi:10.4081/cp.2017.987
 • Qiu, J., Chen, M., Liu, J., Huang, X., Chen, J., Zhou, L., Ma, J., Sextius, P., Pena, A.-M., Cai, Z., & Jeulin, S. (2016). The skin-depigmenting potential of Paeonia lactiflora root extract and paeoniflorin:in vitroevaluation using reconstructed pigmented human epidermis. International Journal of Cosmetic Science, 38(5), 444–451. https://doi.org/10.1111/ics.12309

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.