Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συχνή πάθηση στις γυναίκες με ακανόνιστη εμμηνόρροια. Τα συμπτώματά του είναι αποτέλεσμα ορμονικών ανισορροπιών.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πολυκυστικές ωοθήκες

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουνίου, 2020

Σήμερα, θα σας ενημερώσουμε για το τι είναι και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις πολυκυστικές ωοθήκες. Γενικά, η ιατρική κοινότητα χρησιμοποιεί τον όρο “πολυκυστικές ωοθήκες” για ν’ αναφερθεί σε μια αλλαγή του γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής. Συνήθως επηρεάζει γυναίκες που βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία.

Όσες γυναίκες επηρεάζονται από αυτό το σύνδρομο έχουν ινώδεις δομές μέσα στις ωοθήκες τους και αυτές προκαλούν αλλαγές στις ορμόνες. Έτσι, τα επίπεδα ανδρογόνων (ορμόνη χρωμοσώματος Υ), όπως είναι η τεστοστερόνη και η ανδροστερόνη, είναι υψηλά.

Πέραν αυτού, η ορμονική ανισορροπία προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πολυκυστικές ωοθήκες

Συμπτώματα

Γυναίκα πιάνει το στομάχι της
Μία γυναίκα που υποφέρει από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να βιώσει συμπτώματα που σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι:

 • Αλλαγές στους κύκλους περιόδουΑυτές οι αλλαγές ίσως επηρεάσουν το διάστημα, τη διάρκεια, ή την ένταση.
 • Αγονία ή δυσκολία σύλληψης.
 • Δασυτριχισμός, ή αύξηση των τριχών του προσώπου. Είναι πιθανό να εμφανιστούν τρίχες και σε άλλες περιοχές του σώματος οι οποίες ήταν άτριχες πριν.
 • Εμφάνιση ακμής η οποία ποικίλλει σε ένταση.
 • Απώλεια μαλλιών με όλα τα χαρακτηριστικά της ανδρικής φαλάκρας.

Επιπλέον, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Και οι παράγοντες που ακολουθούν συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων και στην εμφάνιση νέων επιπλοκών:

 • Αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συνήθως σχετίζεται με τον διαβήτη κύησης και την υπέρταση.
 • Διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια ύπνου.
 • Διαβήτης τύπου 2.
 • Αιμορραγία μήτρας.
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά της γυναίκας.
 • Μικρή πιθανότητα ανάπτυξης άλλων ασθενειών όπως καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή μεταβολικού συνδρόμου.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ν’ αναγνωρίσουν ακόμη τι προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη συνηθισμένη λειτουργία των ωοθηκών. Παραδείγματος χάρη, αυτή η ανισορροπία προκαλεί την ανάπτυξη πολλών κυψελών με υγρό μέσα στις ωοθήκες, τα λεγόμενα ωοθυλάκια και ίσως να μην μπορέσουν να απελευθερώσουν ώριμα ωάρια κατά την εμμηνόρροια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πολυκυστικές ωοθήκες

Θεραπείες

Γυναίκα κάνει εξέταση με υπέρηχο
Τα αντισυλληπτικά μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Υπάρχουν όμως και άλλες τεχνικές όπως η αφαίρεση των ωοθυλακίων με ηλεκτρόλυση.

Στην εποχή μας, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές θεραπείες. Γι’ αυτό, επιλέγουν την καταλληλότερη μέθοδο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της γυναίκας και την επίδραση του συνδρόμου σε αυτές.

Είναι σημαντικό για μια γυναίκα που έχει διαγνωστεί με πολυκυστικές ωοθήκες να ενημερώσει τον/η γυναικολόγο της αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν να λαμβάνει. Ακόμη, θα πρέπει να τον/ην ενημερώσει για τον τρόπο ζωής της, τυχόν αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ή αντιμετώπιζε στο παρελθόν.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες αντιμετώπισης οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα και είναι οι ακόλουθες:

 1. Ελεγχόμενη απώλεια βάρουςΠρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να έχετε μια καθημερινή ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας.
 2. Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Αυτή είναι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενδοκρινικών διαταραχών που σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες. Γενικά, αυτά είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περισσότερο:
  • Αντισυλληπτικά χάπια. Σταθεροποιούν τα επίπεδα ορμονών επειδή περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούν να ρυθμίσουν και τους κύκλους περιόδου και τις αιμορραγίες της μήτρας. Επίσης, μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης άλλων ασθενειών όπως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Χημικές συνθέσεις με προγεστερόνη. Αυτές, όπως και τα αντισυλληπτικά, βοηθούν στη ρύθμιση της εμμηνόρροιας και αποτελούν μια μορφή πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Άλλες θεραπείες για να αντιμετωπιστούν η υπερβολική τριχοφυΐα ή ο δασυτριχισμός.
 3. Ηλεκτρόλυση. Με αυτή την τεχνική καταστρέφονται τα ωοθυλάκια. Αυτό γίνεται με μια βελόνα η οποία στέλνει ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο στην προβληματική περιοχή. Αυτού του είδους οι θεραπείες απαιτούν αρκετές συνεδρίες για να ολοκληρωθούν.

Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μας. Ίσως να έδωσε απαντήσεις σε κάποιες από τις ερωτήσεις σας και να ξεκαθάρισε τυχόν αμφιβολίες. Όμως, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον/η γυναικολόγο σας αν έχετε ερωτήσεις πάνω στο θέμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.