Τσάι χαμομηλιού: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του

Παρότι δεν αποτελεί θεραπεία για ασθένειες, αυτό το έγχυμα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπραΰνετε τα συμπτώματα. Ανακαλύψτε τις ιδιότητες και τα οφέλη του χαμομηλιού!
Τσάι χαμομηλιού: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα φυσικό έγχυμα το οποίο έχει γίνει δημοφιλές χάρη στις ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές εφαρμογές του. Παρότι πολλές από τις χρήσεις του προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση, πλέον υπάρχουν πολλές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν τις ιδιότητες και τα οφέλη του.

Το φυτό αυτό είναι μέρος της οικογένειας Asteraceae και υπάρχουν πολλά είδη. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είναι το τσάι από χαμομήλι Matricaria.

Ποιες είναι λοιπόν οι κύριες ιδιότητες και τα οφέλη του εγχύματος χαμομηλιού; Θα ανακαλύψουμε σήμερα!

Τσάι χαμομηλιού – Ιδιότητες

Το τσάι χαμομηλιού το λαμβάνουμε τοποθετώντας τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού σε νερό. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και ήπια γεύση η οποία είναι ευχάριστη στην παλέτα. Επίσης, όπως μπορούμε να δούμε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Pharmacognosy Reviews, συμπυκνώνει τα βιοενεργά συμπλέγματα με θεραπευτική δύναμη.

Ειδικότερα, περιέχει ουσίες όπως:

 • Σεσκιτερπένια
 • Φλαβονοειδή
 • Κουμαρίνες
 • Πολυακετυλένια

Αυτή η σύνθεση, η οποία περιέχει περίπου 120 χημικά συστατικά, δίνει στο φυτό διάφορες υγιεινές ιδιότητες. Έτσι, λέγεται ότι το τσάι, τα εκχυλίσματα του φυτού, και άλλες παρασκευές χαμομηλιού έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αγχολυτική, και αντισπασμωδική δραστηριότητα.

Άνθη και τσάι χαμομηλιού σε τραπέζι
Οι χρήσεις του τσαγιού χαμομηλιού δεν αντικαθιστούν τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων.

Τσάι χαμομηλιού – Τα κύρια οφέλη

Στη φαρμακευτική, το τσάι χαμομηλιού παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά, σήμερα γνωρίζουμε ότι δε θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση ασθενειών. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθώς βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων.

Πού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

1. Το τσάι χαμομηλιού συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου περιόδου

Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει το χαμομήλι έχουν αντισπασμωδική επίδραση η οποία προάγει την ανακούφιση από τον πόνο περιόδου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology, and Infertility, οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωσαν αυτό το τσάι για ένα μήνα μπόρεσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας.

Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για χαλαρωτικό ρόφημα, οι συμμετέχουσες ανέφεραν μειωμένο άγχος που σχετιζόταν με την περίοδό τους. Υπάρχουν θεωρίες που αναφέρουν ότι το φυτό μειώνει την παραγωγή προσταγλανδίνων, των υπεύθυνων για τον πόνο και τη φλεγμονή ουσιών. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

2. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού

Οι πεπτικές ιδιότητες του εγχύματος χαμομηλιού είναι ίσως και οι πιο γνωστές. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι παρασκεύαζαν αυτό το ρόφημα για να καταπραΰνουν τις γαστρεντερικές δυσφορίες όπως τα αέρια, τη δυσπεψία, τη διάρροια, τη ναυτία, και τον εμετό.

Πάνω σε αυτό όμως υπάρχουν λίγες αποδείξεις. Παρόλα αυτά, μια συστηματική αξιολόγηση στο Electronic Physician Journal αναφέρει ότι αυτές οι επιδράσεις σχετίζονται με τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, και χαλαρωτικές του ιδιότητες.

3. Προάγει την ποιότητα ύπνου

Δεν υπάρχει κάποιο φυσικό βότανο που να μπορεί να καταπολεμήσει τις διαταραχές ύπνου από μόνο του. Πέραν τούτου, ορισμένα φυτά, όπως το χαμομήλι, λειτουργούν ως σύμμαχοι στη βελτίωση του ύπνου. Χάρη στην περιεκτικότητα απιγενίνης του, ενός τύπου αντιοξειδωτικού, διεγείρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου και μειώνει την αϋπνία.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advance Nursingγυναίκες μετά τον τοκετό που κατανάλωσαν τσάι χαμομηλιού για δύο εβδομάδες ανέφεραν καλύτερης ποιότητας ύπνο. Αυτό με τη σειρά του, έδειξε λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης που σχετίζονται με τις δυσκολίες ύπνου.

4. Βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής είναι κρίσιμα για να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα της γλυκόζης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου αυξάνεται περιστασιακά η γλυκόζη, είναι καλό να πίνετε εγχύματα όπως τσάι χαμομηλιού.

Γιατί αυτό;

Μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του φυτού βοηθούν στη διέγερση των λειτουργιών του παγκρέατος, του υπεύθυνου για την παραγωγή ινσουλίνης οργάνου. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο σώμα. Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα ευρήματα είναι υποσχόμενα.

5. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι χαμομηλιού (ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή) έχουν ωφέλιμη επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει ιατρικές θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις. Απλώς, όντας μέρος της διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Endocrinological Investigation αποκάλυψε οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι κατανάλωναν τσάι χαμομηλιού με τα γεύματά τους. Αυτοί οι ασθενείς βίωσαν βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, και κακής χοληστερίνης.

Τι άλλα οφέλη έχει το τσάι χαμομηλιού;

Η χρήση του χαμομηλιού ως τσάι, αλλά και άλλες παρασκευές, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Χάρη σε αυτό, προσδίδονται και άλλα οφέλη στο ρόφημα πέραν από αυτά που αναφέραμε ήδη. Όμως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές έρχονται από ανέκδοτα δεδομένα και υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων:

 • Άγχος και κατάθλιψη: Οι καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει το τσάι χαμομηλιού ωφελούν σε περιπτώσεις ψυχικού άγχους, αγωνίας και κατάθλιψης. Παρότι πολλοί το χρησιμοποιούν στην αρωματοθεραπεία, χρησιμεύει και ως έγχυμα.
 • Υγεία του δέρματος: Η τοπική εφαρμογή τσαγιού χαμομηλιού έχει δείξει θετικές επιδράσεις στην ανακούφιση από ερεθισμούς, ερυθρότητα, και ξεφλούδισμα. Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που το χρησιμοποιούν για εγκαύματα ή προβλήματα όπως το έκζεμα.
 • Κρυολόγημα: Η εισπνοή των ατμών ζεστού χαμομηλιού λειτουργεί ενάντια στη ρινική συμφόρηση και τον ερεθισμό που προκαλούν τα κρυολογήματα.
 • Φροντίδα των οστών: Οι αποδείξεις πάνω στην κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού και την αποτροπή παθήσεων των οστών είναι προς το παρόν λίγες. Όμως, ορισμένες υποθέσεις υποστηρίζουν ότι αυτό το ρόφημα έχει αντιοιστρογονικές δράσεις που βοηθούν στην αποτροπή της απώλειας της οστικής πυκνότητας.
Μια κούπα με τσάι χαμομηλιού
Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει με τον ύπνο, τις δερματικές, και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση χαμομηλιού;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το τσάι χαμομηλιού είναι ασφαλές και δεν κρύβει κινδύνους. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για θανατηφόρες ή τοξικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις από την κατανάλωση αυτού του ροφήματος. Ωστόσο, δε συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Σε ιστορικό αλλεργιών στο χαμομήλι ή σε φυτά της οικογένειας των μαργαριτών
 • Προηγούμενο προσωπικό ιστορικό αλλεργίας στη γύρη
 • Σε άτομα με χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους
 • Βρέφη και μικρά παιδιά

Τι θα πρέπει να θυμάστε για το χαμομήλι;

Το χαμομήλι, είτε είναι σε μορφή τσαγιού, είτε είναι σε άλλη μορφή, αποτελεί συμπλήρωμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων. Όμως, δε θα πρέπει να αντικαθιστά τις φαρμακευτικές αγωγές για κανέναν λόγο.

Όσοι επιθυμούν να το καταναλώσουν μπορούν να πιουν με ασφάλεια 2 ή 3 κούπες την ημέρα. Αν όμως υπάρχουν προηγούμενες ασθένειες, ή λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):82-95. doi:10.4103/0973-7847.79103
 • Ebrahimzadeh S, Jenabi E. Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Leach MJ, Page AT. Herbal medicine for insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2015;24:1-12. doi:10.1016/j.smrv.2014.12.003
 • Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N. Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine. Pak J Pharm Sci. 2014;27(5 Spec no):1509-1514.
 • Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015;38(2):163-170. doi:10.1007/s40618-014-0170-x
 • Peterson JJ, Dwyer JT, Jacques PF, McCullough ML. Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutr Rev. 2012;70(9):491-508. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
 • Amsterdam JD, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Altern Ther Health Med. 2012;18(5):44-49.
 • Shenefelt PD. Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
 • Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004;52(23):6956-6961. doi:10.1021/jf0400765

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.