7 επικίνδυνα φυτά που δε θα πρέπει να έχετε στο σπίτι

Ορισμένες φορές, ο κίνδυνος μπορεί να κρύβεται πίσω από κάτι όμορφο. Αυτό συμβαίνει και με αυτά τα επτά επικίνδυνα φυτά που δε θα πρέπει να έχετε στο σπίτι. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά εδώ!
7 επικίνδυνα φυτά που δε θα πρέπει να έχετε στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς γνωρίζετε ποια επικίνδυνα φυτά δε πρέπει να έχετε στο σπίτι; Τα φυτά δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο σπίτι. Δημιουργούν ένα φυσικό περιβάλλον, καθαρίζουν τον αέρα, και βοηθούν τον χώρο να ζωντανέψει. Όμως, κάποια επικίνδυνα φυτά είναι τοξικά, ειδικά για παιδιά και κατοικίδια.

Συνήθως, οι ετικέτες που έρχονται με τα φυτά σάς συμβουλεύουν για το πώς να τα φροντίζετε. Ωστόσο, δεν προειδοποιούν πάντα για τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν. Όσοι τα αγοράζουν δεν έχουν την παραμικρή υποψία για την επικινδυνότητά τους.

Είναι επίσης πιθανό, ενώ περπατάτε στην εξοχή, να δείτε ένα όμορφο φυτό και να θελήσετε να το πάρετε σπίτι, αγνοώντας το αν είναι ή όχι επικίνδυνο. Κάποιες φορές, όμως, η ομορφιά αποτελεί παγίδα που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

7 επικίνδυνα φυτά που δε θα πρέπει να έχετε στο σπίτι

1. Ορτανσίες

Θάμνος με ορτανσίες

Οι ορτανσίες είναι πολύ δημοφιλή διακοσμητικά φυτά. Παρότι τα έντονα μπλε άνθη τους αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, είναι και το πιο επικίνδυνο μέρος τους.

Το μάσημα των ανθών τους μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, χαμηλή πίεση, και υψηλό κίνδυνο να υποφέρετε από ζάλη. Τα φύλλα και τα στελέχη τους είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις, σε μικρότερη κλίμακα όμως.

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την υδραζίνη, ένα στοιχείο της οικογένειας των κυανιδίων που βρίσκεται στο φυτό.

2. Κρίνα

Τα κρίνα είναι πασίγνωστα λουλούδια τα οποία βλέπετε σε βάζα αλλά και διάφορες δημιουργίες με λουλούδια. Όμως, όσοι έχουν γάτες θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

Υπάρχουν πολλά είδη κρίνων, και έχουν όλα τους αρνητικές επιδράσεις στις γάτες. Ορισμένα ερεθίζουν το έντερο των γατών και προκαλούν διάρροια και εμετό. Άλλα είδη επηρεάζουν τα νεφρά τους και επιφέρουν μέχρι θάνατο.

Παρότι οι μελέτες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη την ουσία που προκαλεί τη δηλητηρίαση στις γάτες, έχει εξακριβωθεί πως μονάχα δύο πέταλα μπορούν να αποβούν μοιραία.

3. Φασκομηλιά

Άνθη φασκομηλιάς

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της σάλβια είναι πως αποτελεί ένα εν δυνάμει παραισθησιογόνο.

Η φασκομηλιά μπορεί να εκπλήξει πολλά άτομα επειδή συγχέεται συνήθως με το κοινό φασκόμηλο, το οποίο είναι φαγώσιμο και έχει πολλά υγιεινά οφέλη.

Στη φασκομηλιά υπάρχει ένα παραισθησιογόνο σύμπλεγμα όμοιο με το LSD. Αν και οι ιθαγενείς του Αμαζονίου τη χρησιμοποιούν σε τελετουργίες, η χρήση της μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Δημιουργεί αλλοίωση της συνείδησης και προκαλεί παραισθήσεις οι οποίες, ορισμένες φορές, γίνονται επαναλαμβανόμενες και μόνιμες.

Γι’ αυτό, όταν βλέπετε στην ετικέτα να γράφει “σάλβια”, σιγουρευτείτε πως δε συνοδεύεται από το “Ντιβινόρουμ”.

4. Μπρουγκμάνσια ή τρομπέτα του Αγγέλου: Ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά

Αυτό το φυτό είναι παχύ διακοσμητικό φυτό με άνθη. Τα ελκυστικά του άνθη κρέμονται σαν φούστα. Γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό εξαιτίας της γλυκιάς και ευχάριστης μυρωδιάς του.

Ωστόσο, η τρομπέτα του αγγέλου είναι ένα ψυχοενεργό φυτό. Τα άνθη του προκαλούν ψυχωτικά επεισόδια, παραφροσύνη, παραλυσία, και μπορούν να γίνουν θανατηφόρα.

Ο λόγος είναι η ύπαρξη τροπανικών αλκαλοειδών. Πρόκειται για ουσίες που αναστέλλουν το νευρικό σύστημα. Τα ίδια βρίσκονται στα συνθετικά ναρκωτικά.

5. Βουκαμβίλια

Επικίνδυνα φυτά

Αυτό το αναρριχητικό φυτό είναι επικίνδυνο εξαιτίας της καρδιοτονικής δράσης του. Συναντάται συχνά στο εξωτερικό μέρος των σπιτιών, επειδή αναρριχάται στους τοίχους. Επίσης, έχει πολύχρωμα άνθη.

Τα άνθη, τα στελέχη, και οι σπόροι του, περιέχουν κυανογόνα και ολεανδρίνη, τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την καρδιά. Αν καταπιείτε αυτό το φυτό ακούσια ή εκούσια, θα αρχίσετε να υποφέρετε από αρρυθμία και ταχυκαρδία, όπως επίσης από ζάλη, εμετό, και διάρροια λίγες ώρες μετά.

6. Πικροδάφνη

Γνωστή ως “Νήριον”, η πικροδάφνη έχει μικρά, λεπτεπίλεπτα άνθη που την καθιστούν ένα αγαπημένο φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Όμως, πρόκειται για ένα επικίνδυνο φυτό τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα.

Η πικροδάφνη περιέχει γλυκοσίδες που επιταχύνουν τους χτύπους της καρδιάς και προκαλούν ιδρώτα, ναυτία, εμετό, διάρροια, και αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι επίσης πολύ επικίνδυνη όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα καθώς τα στελέχη της έχουν μια λευκή ουσία που μπορεί να σας ερεθίσει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν τη φυτεύετε, τη μεταφέρετε, ή την κλαδεύετε.

7. Η γλώσσα της πεθεράς

Φύλλα γλώσσας της πεθεράς

Αποτελεί το κλασσικότερο από τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου χάρη στην εύκολη συντήρησή του. Όμως, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Αυτό το φυτό, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως η γλώσσα της πεθεράς, είναι δημοφιλές επειδή συντηρείται εύκολα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Όμως, περιέχει ασπαραγίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σε ορισμένα άτομα. Αν τη μασήσετε, μπορεί να προκαλέσει ξηρολαιμία και καρδιακά προβλήματα.

Γενικές συστάσεις για τα επικίνδυνα φυτά

Αυτά τα επικίνδυνα φυτά είναι διακοσμητικά και βρίσκονται εύκολα, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να τα χειρίζεστε με φροντίδα και να τα κρατάτε μακριά από κατοικίδια και παιδιά.

Θα πρέπει όμως να πάρετε και τις ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Μαζεύετε τα φύλλα και τα πέταλα που πέφτουν από το φυτό.
  • Βάλτε ετικέτες στα φυτά για να προειδοποιείτε για τους κινδύνους.
  • Πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε τα φυτά.
  • Αν έχετε κατοικίδια, βεβαιωθείτε πως τα δοχεία με το νερό τους είναι γεμάτα ώστε να μην πίνουν το νερό που συσσωρεύεται κάτω από τα φυτά.

Τέλος, να θυμάστε: Όταν σκέφτεστε την αγορά κάποιου νέου φυτού, ψάξτε για πληροφορίες νωρίτερα ώστε να μάθετε αν τα φυτά που σας ενδιαφέρουν είναι επικίνδυνα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.