Micra: ο μικρότερος μη χειρουργικά εμφυτευόμενος βηματοδότης

Αν και η χρήση του περιορίζεται σε νέους ασθενείς και δεν περιλαμβάνει εκείνους που χρησιμοποιούν παραδοσιακό βηματοδότη, ο Micra αποτελεί μια επαναστατική συσκευή χάρη στο μικροσκοπικό του μέγεθος και την εύκολη εφαρμογή του.
Micra: ο μικρότερος μη χειρουργικά εμφυτευόμενος βηματοδότης
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου, 2019

Micra: ο μικρότερος μη χειρουργικά εμφυτευόμενος βηματοδότης. Ονομάζεται Micra. Η ίδια η ονομασία του περιγράφει την εκπληκτική τεχνολογία αυτού του επαναστατικού βηματοδότη που αλλάζει με γρήγορο ρυθμό τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με πρόσβαση σε αυτόν.

Μέχρι πρόσφατα, ο βηματοδότης εμφυτευόταν με μια λεπτή χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Με τον καιρό το μέγεθος της συσκευής μειώθηκε, με στόχο πάντα τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού του ασθενούς.

Στα τέλη του 2013 η εταιρεία Medtronic παρουσίασε στον κόσμο κάτι καινούργιο, κάτι εξελιγμένο και μια επανάσταση στον χώρο της ιατρικής.

Επρόκειτο για τον Micra, τον πιο μικρό βηματοδότη στον κόσμο, η οποίος μπορεί να εμφυτεύεται χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται για κάτι εξαιρετικό που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Micra, ο εμφυτευόμενος βηματοδότης και ο παλμός της ζωής

Αν και ο συγκεκριμένος βηματοδότης παρουσιάστηκε το 2013, είναι γνωστό ότι χρειάζεται πολύς καιρός για την έγκριση, την προώθηση και τη διανομή κάθε νέας τεχνολογίας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κρυοπηξία: μια καινούργια αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού.

 

 • Ο Micra, ο εμφυτευόμενος βηματοδότης, έλαβε την έγκριση CE το 2015 και τότε ξεκίνησε η προώθηση και η διανομή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Μετά από αυστηρά τεστ αποδείχτηκε η μεγάλη αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του συγκριτικά με τους παραδοσιακούς βηματοδότες. Πρόκειται για κάτι επαναστατικό που ως τώρα δίνει μόνο ελπίδες και καλά αποτελέσματα.
 • H Food and Drug Administration (FDA) (Διεύθυνση Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.) ενέκρινε τον Micra στα μέσα του 2016. Μέχρι τώρα οι εμφυτεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ διαπιστώσαμε ότι ο συγκεκριμένος βηματοδότης καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας.
εμφυτευόμενος βηματοδότης

Τα χαρακτηριστικά του πιο μικρού βηματοδότη στον κόσμο

Ο βηματοδότης Micra, ο εμφυτευόμενος βηματοδότης, έχει μέγεθος 24 χιλιοστά. Έχει σχεδόν το μέγεθος του νομίσματος του ενός ευρώ. Από το 2014 ως το 2015 πέρασε όλα τα πειραματικά τεστ στα πλαίσια διεθνών δοκιμών που επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της καινοτόμου τεχνολογίας του.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του βηματοδότη είναι τα εξής:

 • Πρόκειται για μια υποδόρια κάψουλα χωρίς καλώδια ή μπαταρία.
 • Για την εμφύτευσή του δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
 • Εμφυτεύεται στην καρδιά του ασθενούς με τη βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα, που περνάει μέσα από μια φλέβα στο βουβώνα του ασθενούς μέχρι να φτάσει στη δεξιά κοιλία.
εμφυτευόμενος βηματοδότης
 • Αυτός ο καινοτόμος βηματοδότης παραμένει στη θέση του χάρη στα μικρά δοντάκια του ή με ράμματα που γίνονται πάνω στην καρδιά. Δεν χρειάζονται καλώδια.
 • Στη συνέχεια αρχίζει να εκπέμπει ηλεκτρικές ώσεις για τη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού προσαρμοζόμενος στη δραστηριότητα του ασθενούς.
 • Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί χειρουργικά κάποια “θήκη κάτω από το δέρμα”. Με άλλα λόγια, κανένας δεν προσέχει ότι ο ασθενής έχει βηματοδότη, επειδή ο Micra είναι αόρατος. Η κάψουλα παραμένει σταθερά “εμφυτευμένη” στην ίδια την καρδιά.
 • Δεν χρειάζονται πλέον τομές, ουλές ή μακρόχρονες παραμονές στο νοσοκομείο.

 

Ανακαλύψτε επίσης το άρθρο: Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες.

 

Μια τεράστια αλλαγή για τους καρδιοπαθείς

Η συγκεκριμένη καινούργια τεχνολογία δεν αποτελεί απλώς μια πρόοδο στον κλινικό τομέα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ψυχολογική επίδραση στους ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση βηματοδότη.

 • Ο βηματοδότης αυτός εμφυτεύεται με απλό τρόπο χωρίς την πρόκληση ουλών. Αν παρουσιαστούν προβλήματα, μπορεί απλώς να “επανεγκατασταθεί”.
 • Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Micra είναι απολύτως σταθερός μόλις εμφυτευτεί. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς βηματοδότες, δεν βλάπτει με κανέναν τρόπο τον ιστό της καρδιάς.
 • Πρόκειται για μια πρόοδο στην αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου, η οποία εξασφαλίζει στους γιατρούς και στους ασθενείς μια λύση που είναι και απλή και ασφαλής.
εμφυτευόμενος βηματοδότης

Αρνητικές πτυχές που πρέπει να έχουμε υπόψη

Ο βηματοδότης Micra σαφώς φέρνει επανάσταση στον κλινικό κόσμο και για τους καρδιοπαθείς αυτή τη στιγμή. Ωστόσο οι γιατροί δηλώνουν ότι πρόκειται μονάχα για την αρχή.

Ελπίζουμε ότι σε μερικά χρόνια το συγκεκριμένο σύστημα θα φέρει λύσεις σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι η ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης συσκευής θα βελτιωθεί με τον καιρό.

Αυτή τη στιγμή ο Micra, ο εμφυτευόμενος βηματοδότης έχει τους παρακάτω περιορισμούς:

 • Έχει διάρκεια ζωής μόνο 10 χρόνια, έπειτα πρέπει να αντικαθίσταται.
 • Μια άλλη λεπτομέρεια που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι ο βηματοδότης αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παχύσαρκους ασθενείς. Υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και περαιτέρω πρόοδος είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορεί ο Micra να εγγυηθεί σωστά αποτελέσματα.
 • Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Micra δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν ήδη παραδοσιακό βηματοδότη.

Όσοι δεν μπορούν να επωφεληθούν προς το παρόν από αυτήν την καινούργια τεχνολογία θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού τους (και οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές).

Ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η επιστήμη θα συνεχίσει να προοδεύει για να εξασφαλίσει μια απλή και αποτελεσματική λύση σε σοβαρά προβλήματα όπως η καρδιακή νόσος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Salgado-Somoza, A., Zhang, L., Vausort, M., & Devaux, Y. (2017). The circular RNA MICRA for risk stratification after myocardial infarction. IJC Heart and Vasculature. https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2017.11.001
 • Da Costa, A., Romeyer-Bouchard, C., Guichard, J. B., Gerbay, A., & Isaaz, K. (2016). Is the new Micra-leadless pacemaker entirely safe? International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.03.065
 • Ritter, P., Duray, G. Z., Steinwender, C., Soejima, K., Omar, R., Mont, L., … Reynolds, D. (2015). Early performance of a miniaturized leadless cardiac pacemaker: The Micra Transcatheter Pacing Study. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv214
 • Kerwin, S. A., Mayotte, M. J., & Gornick, C. C. (2015). Transcatheter pacemaker implantation in a patient with a bioprosthetic tricuspid valve. Journal of interventional cardiac electrophysiology : an international journal of arrhythmias and pacing44(1), 89-90.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.