Προστατεύει το μήλο από την παχυσαρκία;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συμπεριλάβετε τα μήλα στη διατροφή σας. Ένα μήλο την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Προστατεύει το μήλο από την παχυσαρκία;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ένα μήλο την ημέρα…. Έχουμε όλοι ακούσει την παροιμία. Δύσκολα θα βρείτε τροφές καλύτερες από το μήλο για τη διατροφή σας. Προστατεύει το μήλο από την παχυσαρκία; Και αν ναι, τι είδους μήλα; Θα σας τα πούμε όλα παρακάτω.

Προστατεύει το μήλο από την παχυσαρκία;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συμπεριλάβετε τα μήλα στη διατροφή σας. Ένα μήλο την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Όπως ήδη ξέρετε, αυτό το λαχταριστό φρούτο μπορεί να κάνει θαύματα:

 • Είναι ενυδατικό, αλλά και διουρητικό και έτσι καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
 • Μειώνει την πίεση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο.
 • Σας δίνει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, ειδικά εάν το προτιμάτε ωμό, με τη φλούδα.
 • Η πηκτίνη που περιέχει προστατεύει το έντερο.
 • Το μήλο -και η φλούδα του- μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.
 • Οι φυτοχημικές του ουσίες σας προστατεύουν από τον διαβήτη και μειώνουν τη χοληστερίνη.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν να τρώμε τα μήλα ολόκληρα, με τη φλούδα, καθώς στη φλούδα περιέχεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις η πηκτίνη και μια σειρά φυτοχημικών ουσιών. Τώρα που μάθαμε γιατί τα μήλα είναι εξαιρετικά για την υγεία ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία όπως και να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά που κατά καιρούς δυστυχώς βάζουμε.

Τα μήλα Granny Smith και η ιδιότητά τους να καταπολεμούν το λίπος

προστατεύει το μήλο

Το μήλο προστατεύει από πολλά. Για να καταπολεμήσετε την παχυσαρκία δεν αρκεί ένα οποιοδήποτε μήλο. Η καλύτερη ποικιλία είναι τα μήλα Granny Smith – τα νόστιμα αυτά πράσινα μήλα με την ελαφρώς ξινή γεύση που ταιριάζουν ιδιαίτερα με αρκετές αλμυρές τροφές. Η επιστημονική μελέτη που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Washington State University. Σκοπός τους ήταν να εντοπίσουν την καλύτερη ποικιλία μήλου για πρόληψη της αύξησης βάρους.

Γιατί είναι καλύτερα τα μήλα Granny Smith από τις υπόλοιπες ποικιλίες μήλων; Ποιο είναι το μυστικό τους; Οι ειδικοί έδωσαν τις απαντήσεις στο περιοδικό Food Chemistry μαζί με ορισμένα ακόμα στοιχεία που σίγουρα σας ενδιαφέρουν:

 • Τα μήλα Granny Smith περιέχουν ορισμένες δύσπεπτες ενώσεις που προλαμβάνουν τις διαταραχές που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αυτό το είδος μήλου είναι ακόμα πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.
 • Αυτή η ποικιλία μήλου ενισχύει την ανάπτυξη των επονομαζόμενων “καλών βακτηρίων”, τα οποία προστατεύουν το παχύ έντερο από τις τοξίνες και το βοηθούν να χωνέψει τα λιπαρά.
 • Τα μήλα Granny Smith είναι πιο υγιεινά και θεραπευτικά από τις άλλες ποικιλίες, όπως τα Golden Delicious, Fuji, Gala, Red Delicious και Braeburn. Έχουν περισσότερες πολυφαινόλες και δύσπεπτες ενώσεις που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και της παχυσαρκίας.
 • Τα καλά βακτηρίδια του παχέος εντέρου μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, κάτι που κάνει αυτό το είδος μήλου πραγματικό σύμμαχο στην απώλεια βάρους. Τα βακτήρια αυτά είναι πολύ υγιεινά και αποκαθιστούν την ισορροπία του μεταβολισμού. Απομακρύνουν τις φλεγμονές στην περιοχή. Τα μήλα αυτά θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι και να αποφύγετε τα περιττά κιλά. Είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που μπορούμε όλοι να έχουμε στο πιάτο μας.

Μην χάνετε χρόνο. Αρχίστε να τρώτε ένα μήλο την ημέρα… απλά σιγουρευτείτε ότι είναι Granny Smith!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dianne A. Hyson. (2011). A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr vol. 2: 408-420
 • Avci A, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Turgay SA, Durak I. (2007). Effects of Apple Consumption on Plasma and Erythrocyte Antioxidant Parameters in Elderly Subjects. Experimental Aging Research 33(4):429-37.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.