Κρυοπηξία: μια αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού

Έχει αποδειχτεί ότι η κρυοπηξία είναι αποτελεσματική στο πρώιμο στάδιο των όγκων. Αν και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι θεραπεύει τον καρκίνο, συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξής του.
Κρυοπηξία: μια αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαρτίου, 2019

Κρυοπηξία: μια αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού. Η κρυοπηξία και η ιδέα της “κατάψυξης” ενός όγκου για τη διακοπή της καρκινικής δραστηριότητας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάτι που βγαίνει από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο σήμερα τα αποτελέσματα της κρυοπηξίας είναι ελπιδοφόρα και θετικά.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που είναι άμεση αλλά και προηγμένη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας εκπαιδευμένος ακτινολόγος που θα εισάγει μια μικρή βελόνα μέσα από το δέρμα του στήθους.

Μόλις η βελόνα είναι στη θέση της, αναγνωρίζονται οι πρωτογενείς όγκοι και οι ενδεχόμενες καινούργιες νεοπλασίες και καταψύχονται.

Πέρα από το ότι αποτελεί μια νέα ιατρική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η κρυοπηξία είναι επίσης μια καλή επιλογή για τον καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη.

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι πιο ακριβής και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Πρόκειται για μια καινούργια προσέγγιση στον τομέα της ιατρικής για την οποία αξίζει να μάθουμε κάτι περισσότερο.

Κρυοπηξία, ο πάγος για τον καρκίνο του μαστού

για τον καρκίνο του μαστού

Θα ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι σημαντικό. Η κρυοπηξία δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Ωστόσο παρατηρούνται τα εξής:

 • Μειωμένη ταχύτητα εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.
 • Αύξηση προσδόκιμου ζωής.
 • Μειωμένη αρνητική επίδραση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

Πέρα από αυτό, η κρυοπηξία δεν εμποδίζει τους ασθενείς να υποβληθούν σε άλλες, πιο επιθετικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία, είτε πριν είτε μετά από αυτή.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση γενικά δίνει θετικά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται κατά τα πρώτα στάδια του καρκίνου. Στα πιο προχωρημένα στάδια, ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει ποιες στρατηγικές θα εφαρμοστούν.

Ας δούμε όμως όλες τις σχετικές πληροφορίες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ο καρκίνος είναι κληρονομικός; Τι πρέπει να ξέρετε!

 

Κρυοπηξία: μια καινούργια προσέγγιση για τον καρκίνο του μαστού

Τα πρώτα τεστ με ανθρώπους αναφορικά με την τεχνική αυτή πραγματοποιήθηκαν πριν από δεκατρία χρόνια. Η αποκαλούμενη “Ασθενής Μηδέν” ήταν η Laura Ross-Paul από το Όρεγκον, η οποία διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού πρώτου σταδίου.

Η τεχνική ήταν γρήγορη και αποτελεσματική, παρά το γεγονός ότι άφησε σημάδι. Επρόκειτο για μια καινοτόμα παρέμβαση που στην πραγματικότητα έσωσε τη ζωή της ασθενούς. Ας δούμε τι περιλαμβάνει:

 • Η κρυοθεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός καθετήρα. Πρόκειται για μια συσκευή που μοιάζει πολύ με ένα πολύ λεπτό και κούφιο ραβδί.
 • Αυτή είναι συνδεδεμένη με μια πηγή αζώτου ή αργού, που παγώνει πολύ γρήγορα τον καθετήρα.
 • Το άτομο που εφαρμόζει τη μέθοδο είναι ένας εκπαιδευμένος ραδιολόγος, που κάνει μια οπή στο στήθος με τη βοήθεια απεικόνισης και τομογραφίας καθώς και ενός χρωστικού υγρού που εισάγεται στο αίμα των ασθενών.
 • Σιγά-σιγά οι όγκοι και άλλοι ενδεχομένως πάσχοντες ιστοί παγώνουν. Ο ακτινολόγος αποφεύγει την πρόκληση βλάβης σε υγιή ιστό, στοχεύοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα, παγώνοντας τα με την κρυοπηξία.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης διαρκεί λίγο περισσότερο από μισή ώρα

για τον καρκίνο του μαστού
 • Οι όγκοι που έχουν διάμετρο μικρότερη από ένα εκατοστό δεν εξελίσσονται σε πιο προχωρημένα καρκινικά στάδια μετά την αντιμετώπιση με κρυοπηξία.

Αναμφίβολα αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, όμως, για να έχει η κρυοπηξία υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας κατά της συγκεκριμένης νόσου, πρέπει να εφαρμόζεται στα πρώιμα στάδια.

 • Η American Society of Breast Surgeons χρησιμοποιεί την τεχνική αυτή εδώ και μερικά χρόνια με καλά αποτελέσματα.

Για την κρυοπηξία οι ασθενείς δεν χρειάζεται να μπουν στο χειρουργείο. Η παρέμβαση διαρκεί λίγο περισσότερο από μισή ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία και χωρίς άλλου είδους παρεμβατική αντιμετώπιση.

 • Συγκριτικά με την παραδοσιακή χειρουργική, η κρυοπηξία είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, μη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών. Ναι, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες η συγκεκριμένη αντιμετώπιση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 • Ωστόσο αυτό που έχει ανακαλυφθεί είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν και η εξέλιξη των υπόλοιπων όγκων είναι πολύ πιο αργή. Σε πολλές περιπτώσεις η κρυοπηξία ακολουθείται από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο θανατηφόρος στις γυναίκες.

 

Καλά αποτελέσματα και για τον καρκίνο του πνεύμονα

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η κρυοπηξία χρησιμοποιείται και για άλλα είδη καρκίνου.

Πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί για να διερευνηθεί η χρησιμότητά της, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε στο ScienceDaily, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης καταφέρνει να σταματήσει την εξέλιξη όγκων που είναι παρόντες στους πνεύμονες.

 • Στην παραπάνω μελέτη, 22 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα υποβλήθηκαν σε κρυοπηξία. Μετά από 27 συνεδρίες κρυοπηξίας μέσα σε τρεις μήνες, η θεραπεία ήταν 100% αποτελεσματική σε πέντε ασθενείς.
 • Οι υπόλοιποι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των όγκων. Ο καρκίνος ήταν ακόμα παρών, όμως η κακοήθης δραστηριότητα μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό.

Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν μια ζωή μεγαλύτερη σε διάρκεια και καλύτερη σε ποιότητα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο περιοδικό Radiology.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.