Καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες: πρόληψη

6 Μαρτίου 2019
Μελέτες έχουν δείξει ότι προσβάλλουν όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε 90 δευτερόλεπτα, μια γυναίκα παθαίνει καρδιακή προσβολή σε μια δυτική χώρα

Μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες εκτιμάται ότι είναι οι καρδιακές παθήσεις. Αν και αληθεύει το γεγονός ότι προσβάλουν ισόβαθμα και τα δυο γένη, οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αν τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, θα τις βοηθήσουν να αποφύγουν αυτές τις παθήσεις. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα;

Οι καρδιακές παθήσεις δεν αφορούν μόνο τους άντρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι προσβάλλουν όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε 90 δευτερόλεπτα, μια γυναίκα παθαίνει καρδιακή προσβολή σε μια δυτική χώρα.  Τι αλλαγές λοιπόν μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να αποφύγετε τις καρδιακές παθήσεις;

Οι καρδιακές παθήσεις που προσβάλουν περισσότερο τις γυναίκες

Αρτηριοσκλήρυνση

καρδιακές παθήσεις

 • Αποτελεί σίγουρα την πιο κοινή ασθένεια στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται σε μια συγκέντρωση στον ιστό και την χοληστερόλη, η οποία φράζει σιγά σιγά τις αρτηρίες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά του αίματος προς την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, δεν γίνονται απλώς άκαμπτες αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία αφήνουν ελεύθερο χώρο για να εισέλθει το αίμα και τελικά η καρδιά παθαίνει αυτό που ονομάζεται ισχαιμία. Αν το αίμα δεν φτάσει στην καρδιά, θα πάθετε καρδιακή προσβολή. Πρέπει να το θυμάστε.

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερις ασκήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τη λειτουργία της καρδιάς σας

Ποια είναι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

 • Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορούν μερικές φορές να συγχέονται με άλλα πράγματα. Αισθάνεστε κόπωση, πόνο στον λαιμό ή στην μέση, στο στομάχι, κουράζεστε… Ενώ οι άντρες μπορεί να αισθανθούν έναν επιφανειακό πόνο στο αριστερό χέρι, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα μιας καρδιακής πάθησης με εκτενέστερο τρόπο: Ζάλη, υπερβολική κόπωση…
 • Άλλη μια σημαντική ένδειξη είναι όταν οι φλέβες στην περιοχή του λαιμού σας είναι εμφανείς. Αν οι αστράγαλοί σας όπως επίσης και οι φλέβες στην περιοχή του λαιμού σας είναι πρησμένες, πρέπει άμεσα να δείτε έναν γιατρό.

Σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς ή καρδιομυοπάθειας από το στρες

καρδιακές παθήσεις

 • Είναι σίγουρα μια από τις πιο χαρακτηριστικές καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες. Συνδέεται άμεσα με το πολύ έντονο συναισθηματικό στρες. Είναι πολύ σύνηθες στις γυναίκες που η καθημερινή τους ζωή απαρτίζεται από ευθύνες και υποχρεώσεις. Δουλειά, σπίτι, παιδιά, ή ακόμη και την φροντίδα ενός άρρωστου μέλους της οικογένειας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το στρες να επιδρά σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο σε αυτές τις γυναίκες.
 • Στην περίπτωση της καρδιομυοπάθειας, συμβαίνει το εξής: Η αριστερή κοιλία της καρδιάς υπερδιεγείρεται και πρήζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια μικρή δυσλειτουργία. Δεν είναι θανάσιμο σε όλες τις περιπτώσεις, ούτε είναι τόσο σοβαρό όσο μια καρδιακή προσβολή, αλλά θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη ούτως ώστε να το γνωρίζετε και να το θεραπεύσετε εγκαίρως. Γενικότερα, έχει καλές πιθανότητες.

Τι είδους συμπτώματα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

 • Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της καρδιακής προσβολής. Θα πρέπει να είστε ενήμερες για την γενική κατάσταση της υγείας σας. Αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένες και δεν γνωρίζετε τον λόγο; Έχετε ναυτίες και πόνους στο στομάχι και στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας; Αν ναι, και παράλληλα βιώνετε μια αρκετά στρεσαρισμένη περίοδο, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε ακόμα: 5 τρόποι να προλάβετε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Πώς συσχετίζονται οι καρδιακές παθήσεις με την εμμηνόπαυση;

καρδιακές παθήσειςΣτην πραγματικότητα, έχουν πολύ στενή σχέση αυτές οι δυο. Πρέπει να σκεφτείτε ότι τα οιστρογόνα της γυναίκας. Σας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά όταν βρίσκεστε σε περίοδο εμμηνόπαυσης και το επίπεδο των οιστρογόνων πέφτει, συμβαίνουν τα εξής:

 • Αλλαγές στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Σκληραίνουν, σχηματίζονται αρτηριοσκληρωτικές πλάκες και παρουσιάζονται θρόμβοι αίματος.
 • Αλλάζει η χοληστερόλη. Η κακή χοληστερόλη, γνωστή και ως λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), αυξάνεται.
 • Μια ουσία με την ονομασία ινωδογόνο αυξάνεται, που προκαλεί θρόμβωση του αίματος όπως επίσης και καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Οι καρδιακές προσβολές στις γυναίκες διαφέρουν

καρδιακές παθήσεις

 • Όπως είδαμε και πρωτύτερα, ο ερχομός της εμμηνόπαυσης προκαλεί αλλαγές μέσα σας που σας κάνουν ευάλωτες στις καρδιακές παθήσεις. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνου είναι ένας καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν.
 • Οι πιθανότητες ανάπτυξης μιας καρδιακής πάθησης στις γυναίκες αυξάνονται κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι από όλα, σύμφωνα με μελέτες, είναι ότι οι γυναίκες αναρρώνουν πολύ πιο δύσκολα μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο επειδή γενικά αργούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και επομένως να επισκεφτούν έναν γιατρό. Συνδέουν την κόπωση με άλλα πράγματα, τον μυϊκό ή τον στομαχικό πόνο με άλλες ασθένειες, χωρίς στην ουσία να γνωρίζουν ότι είναι η καρδιά τους που τους ζητάει βοήθεια.

Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

καρδιακές παθήσειςΕίναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε την συναισθηματική σας υγεία και τις στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτό τείνει να είναι η αιτία πολλών καρδιακών παθήσεων.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

 • Να τρώτε φρούτα και λαχανικά επί καθημερινής βάσης. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε κομμάτια φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να πίνετε έναν χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά επειδή περιέχουν αλάτι. Σας προτείνουμε λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό και καρυκευμένα με ελαιόλαδο.
 • Περιορισμένο αλάτι.
 • Τα σιτηρά πρέπει να είναι ολικής αλέσεως: ειδικά το ρύζι, το σιτάρι και η σίκαλη.
 • Ξηροί καρποί: Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε τακτικά ξηρούς καρπούς. Αυτοί θα βοηθήσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Γιατί δεν δοκιμάζετε να φάτε τρία καρύδια για πρωινό;
 • Περισσότερο ψάρι και λιγότερο κόκκινο κρέας: Οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός περιέχουν υγιή Ωμέγα-3. Εντούτοις, πρέπει να ελαττώσετε την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε και να αυξήσετε την ποσότητα του ψαριού.
 • Αποφύγετε τον καπνό, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά
 • Να τρώτε πάντα πέντε γεύματα την ημέρα: ένα καλό πρωινό, ένα ελαφρύ βραδινό και να αποφεύγετε τα σνακ μεταξύ των γευμάτων σας.
 • Φροντίστε την πίεση του αίματός σας.
 • Φροντίστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
 • Να ασκείστε μια ώρα την ημέρα.
 • Αποφύγετε την απόκτηση βάρους.
 • Να κάνετε τακτικά τσεκάπ.
 • Και, πάνω από όλα, να φροντίζετε την συναισθηματική σας ζωή ελαττώνοντας το στρες και το άγχος.
 • Watson, E. L. (2011). Angina pectoris. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference (pp. 1–6). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.60614-2
 • Wallace, W. A., Richeson, J. F., & Yu, P. N. (1990). Unstable angina pectoris. Clinical Cardiology. https://doi.org/10.1002/clc.4960131002
 • Campeau, L. (1976). Letter: Grading of angina pectoris. Circualtion54(3), 617–619. https://doi.org/10.2460/javma.243.5.617