Ο Μπραντ Πιτ πάσχει από προσωπαγνωσία: Τι είναι αυτή η διαταραχή;

Από το 2013, ο Μπραντ Πιτ έχει παραδεχτεί ότι έχει σοβαρές δυσκολίες στο να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Μήπως πάσχει από προσωπαγνωσία; Πώς μπόρεσε να αντιμετωπίσει για τόσα χρόνια αυτό το πρόβλημα; Μάθετε τις απαντήσεις εδώ.
Ο Μπραντ Πιτ πάσχει από προσωπαγνωσία: Τι είναι αυτή η διαταραχή;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Οι δηλώσεις του Μπραντ Πιτ σχετικά με την προσωπαγνωσία από την οποία πάσχει έχουν αφήσει πολλούς έκπληκτους. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ασθένεια και σίγουρα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την εμβληματική φιγούρα του 58χρονου Αμερικανού ηθοποιού.

Αν και είχε ήδη κάνει δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση πριν από λίγο καιρό ανακοινώνοντας ότι υποφέρει από τις συνέπειες του προβλήματος αυτού, το επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες και έχει προκαλέσει την περιέργεια του κοινού. Είναι όντως ανίκανος να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων; Πώς κατάφερε να διατηρήσει την καριέρα του με αυτή τη διαταραχή;

Θα ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι η προσωπαγνωσία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει θεραπεία;

Προσωπαγνωσία ή τύφλωση προσώπου

Η προσωπαγνωσία του Μπραντ Πιτ και πολλών άλλων είναι επίσης γνωστή με την πιο διαδεδομένη ονομασία “τύφλωση προσώπου”. Αυτή η ίδια η ονομασία εξηγεί μέρος της κλινικής εικόνας.

Τα άτομα με αυτή την πάθηση αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των άλλων, ακόμη και αν είχαν σχετικά στενή επαφή. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να συσχετίσουν το πρόσωπο με το άτομο που συνάντησαν. Μπορεί να είναι σε θέση να το κάνουν μετά από μια συζήτηση, αλλά όχι αμέσως.

Είναι σύνηθες το άτομο που πάσχει να ζητά πληροφορίες από τον συνομιλητή με τον οποίο βρίσκεται σε διάλογο, προκειμένου να λάβει στοιχεία που θα του επιτρέψουν να προσδιορίσει ποιος είναι. Αυτό είναι κάτι που εξομολογήθηκε και ο ίδιος ο ηθοποιός:

Πολλοί άνθρωποι με μισούν επειδή νομίζουν ότι δεν τους σέβομαι. Νομίζουν ότι είμαι αλαζόνας, αγενής και εγωκεντρικός. Και γίνεται χειρότερο όταν τους ζητώ να μιλήσουν για την εποχή που γνωριστήκαμε, οπότε προσβάλλονται ακόμα περισσότερο. -Μπράντ Πιτ σε συνέντευξη

Ορισμένες στατιστικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού έχει προσωπαγνωσία. Η τιμή αυξάνεται μεταξύ εκείνων των ομάδων ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, για παράδειγμα, καθώς μπορεί να υποφέρουν από τη διαταραχή ως επακόλουθο για ένα διάστημα.

Ο Μπραντ Πιτ πάσχει από προσωπαγνωσία: Τι είναι αυτή η διαταραχή;
Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να αφήσουν διάφορα νευρολογικά επακόλουθα. Μεταξύ αυτών είναι και η τύφλωση του προσώπου.

Ποιες είναι οι αιτίες της προσωπαγνωσίας;

Οι έρευνες τοποθετούν την ανατομική θέση του προβλήματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται δεξιόστροφη σχισμοειδής έλικα. Εκεί βρίσκεται μια πτυχή ιστού του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη, την αντίληψη και την αναγνώριση των προσώπων.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με προσωπαγνωσία. Πιστεύεται ότι υπάρχει κάποια γενετική κληρονομικότητα που την εξηγεί. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους πάσχοντες αναπτύσσουν τη διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους λόγω των ακόλουθων αιτιών:

  • Εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα (CVA): Εάν υπάρξει διακοπή της ροής του αίματος στην προαναφερθείσα περιοχή, οι νευρώνες θα μπορούσαν να καταστραφούν και να αφήσουν τύφλωση του προσώπου ως επακόλουθο.
  • Μια εγκεφαλική βλάβη: Ένα πολύνεκρο τραύμα που επηρεάζει την περιοχή αυτή, ένας όγκος που αναπτύσσεται και πιέζει τη σχισμοειδή έλικα, ή ακόμη και ένας ελιγμός σε χειρουργική επέμβαση του κεντρικού νευρικού συστήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προσωπαγνωσία.
  • Νευροεκφυλιστικές ασθένειες: Εάν εκφυλιστούν οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την αντίληψη και την αναγνώριση των προσώπων, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η τύφλωση του προσώπου μπορεί να γίνει περισσότερο σύμπτωμα της κλινικής εικόνας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν την πάθηση με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με άλλα παιδιά. Ακόμα κι έτσι, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προσωπαγνωσία τους οφείλεται σε αποσύνδεση με την πραγματικότητα και όχι σε εγκεφαλική βλάβη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Πώς διαγιγνώσκεται η προσωπαγνωσία;

Το να ξεχνάμε ένα πρόσωπο κάθε τόσο δεν αρκεί για να διαγνώσουμε την κατάσταση.

Η διάγνωση της προσωπαγνωσίας πρέπει να γίνει από νευρολόγο, αλλά ο Μπραντ Πιτ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έχει επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο ηθοποιός είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η κλινική του εικόνα λόγω των συμπτωμάτων.

Αν και υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να κάνουν οι γιατροί σε ασθενείς, δεν είναι 100% επιβεβαιωτικές. Μεταξύ αυτών των επικυρωμένων τεστ που καθοδηγούν τους επαγγελματίες, τα πιο γνωστά ονομάζονται “Τεστ Αναγνώρισης Προσώπου Benton” και “Τεστ Μνήμης Αναγνώρισης Προσώπου Warrington”.

Κάποια online τεστ προσφέρονται ως οδηγός για άτομα που μπορεί να πάσχουν από την πάθηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υποστηρίζονται επιστημονικά. Είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε από έναν έμπειρο σε αυτόν τον τομέα νευρολόγο να αξιολογήσει την περίπτωση και να διαπιστώσει αν υπάρχει προσωπαγνωσία ή ίσως ακόμη και κάποιος βαθμός αμνησίας.

Έχει θεραπεία η προσωπαγνωσία του Μπραντ Πιτ;

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη διαταραχή. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προσδιοριστεί προσεγγίσεις που να μπορούν να αντιστρέψουν το πρόβλημα για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν.

Αυτό που προσφέρεται είναι στρατηγικές και εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της ικανότητάς τους να αναγνωρίζουν τους άλλους με βάση την αναγνώριση άλλων χαρακτηριστικών εκτός από το πρόσωπο. Για παράδειγμα, ο τρόπος που κινούνται, οι χειρονομίες και το πλαίσιο που μπορεί να δώσει ο συνομιλητής μέσα από μια συζήτηση είναι τρόποι που τους βοηθούν να τους αναγνωρίσουν.

Όπως ξεκαθάρισε ο Brad Pitt σχετικά με την προσωπαγνωσία του, μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει το γεγονός αυτό από τους άλλους ως έλλειψη σεβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ασθένεια διασταυρώνεται με τις διαταραχές της διάθεσης.

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη και κοινωνικό άγχος. Η αδυναμία αναγνώρισης των προσώπων επηρεάζει τις σχέσεις τους με τους άλλους και δυσκολεύει τη σχετικά φυσιολογική ζωή μεταξύ φίλων και συναδέλφων.

Παρόλο που διεξάγονται έρευνες για την προαγωγή της γνώσης σχετικά με τη διαταραχή και την εξεύρεση βασικών λύσεων, πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξης αυτής της νόσου. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν επίσης λίγοι νευρολόγοι που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη παθολογία.

Αν και είναι γνωστή η ανατομική θέση όπου βρίσκεται η αναγνώριση προσώπου, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί μπορεί να χαθεί αυτή η ικανότητα.

Η διάγνωση πρέπει πάντα να επικυρώνεται από έναν επαγγελματία

Οι δηλώσεις του Μπραντ Πιτ σχετικά με την προσωπαγνωσία του βασίζονται σε αυτό που αισθάνεται. Ο ηθοποιός υποψιάζεται ότι έχει αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν έχει λάβει νευρολογική διάγνωση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της περιστασιακής λήθης των προσώπων και της τύφλωσης του προσώπου. Ως εκ τούτου, πρέπει πάντα ο νευρολόγος να διαγνώσει την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kennerknecht, Ingo, et al. “First report of prevalence of non‐syndromic hereditary prosopagnosia (HPA).” American Journal of Medical Genetics Part A 140.15 (2006): 1617-1622.
  • Grüter, Thomas, Martina Grüter, and Claus‐Christian Carbon. “Neural and genetic foundations of face recognition and prosopagnosia.” Journal of neuropsychology 2.1 (2008): 79-97.
  • Minio-Paluello, Ilaria, et al. “Face individual identity recognition: a potential endophenotype in autism.” Molecular Autism 11.1 (2020): 1-16.
  • Duchaine, Bradley C., and Andrea Weidenfeld. “An evaluation of two commonly used tests of unfamiliar face recognition.” Neuropsychologia 41.6 (2003): 713-720.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.