Συναισθηματικά όρια και η σημασία τους για τους εφήβους

Για να μπορεί ένας έφηβος να απολαμβάνει υγιείς σχέσεις και να διατηρεί την ψυχολογική του ακεραιότητα, πρέπει να θέτει όρια. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να τον βοηθήσετε να το κάνει.
Συναισθηματικά όρια και η σημασία τους για τους εφήβους
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συναισθηματικά όρια δεν είναι μόνο για τους ενήλικες. Κατά την εφηβεία, οι νέοι διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο και η ομάδα των συνομηλίκων γίνεται το κέντρο του κόσμου τους. Αυτή την περίοδο, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ να γνωρίζουν και να εκφράζουν ποιοι είναι, να σέβονται και να γίνονται σεβαστοί και να λένε “όχι” όταν χρειάζεται. Αλλά για να μάθουν να θέτουν όρια, θα χρειαστούν την καθοδήγηση και την υποστήριξη των γονιών τους.

Έχετε υπόψη σας ότι αυτό δεν είναι εύκολο για κανέναν. Η χάραξη αυτών των ορίων είναι άβολη και τρομακτική, ειδικά τις πρώτες φορές.

Μπορεί να προκαλέσει δύσκολες συζητήσεις, να κάνει τους άλλους να προσβληθούν και να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια φιλικών σχέσεων. Ωστόσο, τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα όρια για να κρατήσουν την ψυχολογική τους ακεραιότητα ασφαλή. Αν θέλετε να τα βοηθήσετε να τα εφαρμόσουν στην πράξη, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές παρακάτω.

Η σημασία των συναισθηματικών ορίων για έναν έφηβο

Όπως είπαμε, η εφηβεία είναι μια περίοδος κοινωνικής επέκτασης και η ύπαρξη διεκδικητικότητας θα είναι απαραίτητη για να καρπωθούν υγιείς και επιτυχημένες σχέσεις. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες το παιδί σας θα χρειαστεί να θέσει συναισθηματικά όρια:

  • Όταν ξεκινούν τις πρώτες τους ρομαντικές σχέσεις θα πρέπει να εκφράζουν ότι θέλουν να προχωρήσουν αργά ή με το δικό τους ρυθμό. Το να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ότι δεν αισθάνονται άνετα με τα φιλιά σε δημόσιο χώρο, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.
  • Εάν οι φίλοι ή οι σύντροφοί τους υιοθετούν ελεγκτικές ή επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως το να ζητούν τους κωδικούς πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τηλεφωνούν ανά πάσα στιγμή και να απαιτούν να απαντήσουν στο τηλέφωνο.
  • Να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομηλίκων, αν οι φίλοι τους αποφασίσουν να πιουν και το παιδί σας δεν θέλει, ή αν δεν αισθάνεται άνετα με ένα σχέδιο που προτείνουν οι άλλοι.
  • Αν προκύψει σύγκρουση ή διαφωνία με έναν δάσκαλο, προπονητή, μέλος της οικογένειας ή οποιονδήποτε άλλο ενήλικα. Είναι επίσης δυνατό και απαραίτητο να τους θέσετε όρια όταν δεν σέβονται ή όταν κάποιος επιτίθεται στο παιδί σας με οποιονδήποτε τρόπο.

Τελικά, τα όρια αυτά προκύπτουν από την ειλικρινή συζήτηση και την τοποθέτηση του εαυτού του σε σενάρια που αισθάνεται άνετα και κατάλληλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπερβολικά άκαμπτο ή να απομονώνεται, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίζει ποια είναι τα δικά του συναισθήματα και προτιμήσεις.

Pareja adolescente.
Οι πρώτες τους ρομαντικές σχέσεις φέρνουν στο παιχνίδι νέα συναισθήματα για τους εφήβους, τα οποία πρέπει να ξέρουν πώς να διαχειρίζονται με όρια.

Πώς να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να θέσει συναισθηματικά όρια

Η θέσπιση ορίων δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι ένα έργο που μαθαίνεται στο σπίτι, ένα μέρος όπου πρέπει να καλλιεργηθεί η συναισθηματική νοημοσύνη. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να το πετύχει αυτό, υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Μάθετέ τους να συνδέονται με τα συναισθήματά τους

Μερικές φορές, οι νέοι αποτυγχάνουν να πουν “όχι ” ή “αρκετά” επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι αισθάνονται και τι χρειάζονται. Δεν αναγνωρίζουν ότι μια συγκεκριμένη κατάσταση απαιτεί όρια και μπορεί να εξομαλύνουν ή να παραβλέπουν ανεπιθύμητα γεγονότα. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν πώς να συνδέονται με τα συναισθήματά τους και να ακούν τη διαίσθησή τους και το σώμα τους.

Αν κάτι δεν το αισθάνονται σωστό, μάλλον δεν είναι σωστό. Δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές ή τύψεις επειδή εκφράζονται όταν κάτι τους δυσαρεστεί. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να αποσιωπούν τυχόν αρνητικά συναισθήματα που χρησιμεύουν ως φυσικός οδηγός.

Μάθετε λοιπόν στο παιδί σας να σχετίζεται με τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίζει όταν προκύπτουν και να τα ονομάζει. Και πάνω απ’ όλα, διδάξτε τα να τα προσέχουν και να τα εκφράζουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα

Σε άλλες περιπτώσεις, ο έφηβος μπορεί να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει κάτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το εκφράσει. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να έχετε μια σειρά από χρήσιμες φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις στιγμές.

“Άσε με να το σκεφτώ και να σου πω αύριο”- “Δεν αισθάνομαι άνετα με αυτό”- “Όχι, ευχαριστώ, δεν έχω όρεξη”…. Αυτές είναι πολύ απλές φράσεις που θα πρέπει να αποτελούν μέρος των βασικών επικοινωνιακών τους πόρων.

Όταν θέτουν όρια, θα πρέπει να το κάνουν σταθερά και με αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουν ή να δικαιολογηθούν. Έτσι, προσφέρετέ τους μια σειρά από απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να ανταποκριθούν στις διάφορες καταστάσεις που τους παρουσιάζονται.

Επιτρέψτε τους να εξασκηθούν στα συναισθηματικά τους όρια σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Όπως κάθε δεξιότητα, έτσι και η τέχνη του καθορισμού ορίων πρέπει να εξασκηθεί ώστε να νιώθουν άνετα και φυσικά. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να το κάνετε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως το σπίτι.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους νέους να είναι διεκδικητικοί αν δεν τους επιτρέπουμε να εκφραστούν ή να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις στο σπίτι. Έτσι, το να ζητήσουν να μείνουν μόνοι στο δωμάτιό τους, να αποφασίσουν να μην επισκεφτούν την οικογένεια για να μείνουν σπίτι και να διαβάσουν ή να πουν στους γονείς τους ότι δεν αισθάνονται καλά με τον τρόπο που τους μιλούσαν είναι όλα μικρά βήματα που θα σφυρηλατήσουν τις δεξιότητές τους. Επιτρέψτε τα και ενθαρρύνετέ τα.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή τους

Ο φόβος της κριτικής, της απόρριψης ή της εγκατάλειψης είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι αρνούνται να θέσουν συναισθηματικά όρια. Στην προθυμία τους να κρατήσουν τους φίλους ή το σύντροφό τους ή να παραμείνουν μέρος της ομάδας, οι νέοι μπορεί να δεχτούν ασέβεια, κακοποίηση ή κακομεταχείριση.

Επομένως, είναι σημαντικό να έχουν ισχυρή και σταθερή αυτοεκτίμηση, η οποία τους επιτρέπει να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, ακόμη και με τον κίνδυνο να κάνουν τους άλλους να νιώθουν άβολα ή να τους δυσαρεστήσουν.

Αν, όταν φτάσει η εφηβεία, αισθάνεστε ότι το παιδί σας υστερεί σε αυτή την πτυχή, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία για να το καθοδηγήσει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του.

Emotional boundaries can help teens deal with bullying
Στην εφηβεία, η πίεση των συνομηλίκων και η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα είναι στοιχεία που σφυρηλατούν ή καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση.

Γίνετε πρότυπο και δείξτε στο παιδί σας πώς να θέτει συναισθηματικά όρια

Να θυμάστε ότι είστε ένα από τα κύρια σημεία αναφοράς του και τα παιδιά σας θα μάθουν να επικοινωνούν και να αναπτύσσονται στον κόσμο από εσάς. Ελέγξτε, λοιπόν, πώς είναι οι σχέσεις σας, πώς συμπεριφέρεστε στους κοντινούς σας ανθρώπους και αν ξέρετε εσείς οι ίδιοι πώς να θέτετε όρια όταν χρειάζεται.

Επικοινωνείτε με τα παιδιά σας ή τον σύντροφό σας με τρόπο ευγενικό, σεβόμενοι τα συναισθήματά σας και τα δικά τους; Αν όχι, αλλάξτε συμπεριφορά για να γίνετε καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας.

Εν ολίγοις, ο έφηβος σας μπορεί να δυσκολεύεται να συνηθίσει να λέει “όχι”, να εκφράζεται με σαφήνεια όταν κάποιος τον κάνει να νιώθει άσχημα και να παίρνει αποφάσεις που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Ωστόσο, με την υποστήριξή σας και την εξάσκησή σας, ο έφηβος  θα μπορέσει να καθιερώσει εκείνα τα όρια που θα τον κρατήσουν πιστό στον εαυτό του και θα μπορέσει να απολαύσει πιο υγιείς σχέσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.