Θα μπορούσαν τα εξογκώματα στο κεφάλι να είναι όγκοι;

Είναι πολύ σημαντικό να μην ανησυχείτε όταν έχετε ένα εξόγκωμα στο κεφάλι σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κύστεις είναι εντελώς ακίνδυνες.
Θα μπορούσαν τα εξογκώματα στο κεφάλι να είναι όγκοι;
María Belén del Río

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα εξογκώματα στο κεφάλι συνδέονται μερικές φορές με όγκους, ιδίως όγκους του εγκεφάλου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα εξογκώματα δεν είναι καρκινικά. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις πιθανές αιτίες των εξογκωμάτων στο κεφάλι.

Όγκοι και εξογκώματα στο κεφάλι

Θα μπορούσαν τα εξογκώματα στο κεφάλι να είναι όγκοι;

Οι όγκοι εμφανίζονται λόγω της ανεξέλεγκτης διαίρεσης των κυττάρων σε μια περιοχή του σώματος. Σταδιακά, σχηματίζονται εσωτερικά εξογκώματα τα οποία μπορεί να είναι καλοήθη ή κακοήθη (καρκινικά). Έχει αποδειχθεί ότι η αλλοίωση αυτή προκύπτει από μετάλλαξη στο γενετικό υλικό των κυττάρων αυτών.

Έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοολισμός και χρήση ναρκωτικών). Σε άλλες περιπτώσεις, το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό του ασθενούς (συγγενείς που είχαν την ίδια πάθηση) μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Μια σημαντική παρατήρηση εδώ είναι ότι οι όγκοι του εγκεφάλου δεν εμφανίζονται ποτέ ως εξογκώματα στο εξωτερικό του κεφαλιού. Καθώς οι όγκοι του εγκεφάλου αλλοιώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, ο καρκίνος αναπτύσσεται στο εσωτερικό του οργάνου αυτού.

Η ασθένεια αυτή δεν βλάπτει ποτέ τους νευρώνες, καθώς τα κύτταρα του νευρικού συστήματος δεν υφίστανται κυτταρική διαίρεση. Ως εκ τούτου, η παθολογία αυτή θα επηρεάσει τα κύτταρα που συνοδεύουν, τρέφουν και προστατεύουν τους νευρώνες.

Γιατί, λοιπόν, προκαλούνται εξογκώματα στο κεφάλι; Θα εξετάσουμε διάφορες πιθανότητες στο σημερινό άρθρο.

Εξογκώματα στο κεφάλι λόγω τραυματισμού

Θα μπορούσαν τα εξογκώματα στο κεφάλι να είναι όγκοι;

Αν πέσουμε ή δεχτούμε ένα χτύπημα στο κεφάλι, εκτός από τον πόνο, μπορεί σύντομα να αρχίσει να σχηματίζεται ένα εξόγκωμα, το οποίο μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος.

Το εξόγκωμα προκαλείται από ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή που δέχτηκε το χτύπημα. Καθώς το αίμα δεν μπορεί να βυθιστεί σε βαθύτερους ιστούς, συσσωρεύεται προς το εξωτερικό με τη μορφή πρηξίματος.

Κατά κανόνα, μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζεται και η αλλοιωμένη περιοχή επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Εάν αυτό το εξόγκωμα προκαλέσει άλλα σημάδια, όπως μούδιασμα ή απώλεια όρασης, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να ελέγξει για πιο σοβαρή βλάβη.

Λιποκύστες, σμηγματογόνα εξογκώματα ή λίπωμα

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι κύστες λίπους είναι αυθόρμητες συσσωρεύσεις λίπους (σμήγματος) και άλλων υπολειμμάτων που μπορεί να σχηματίσουν εξογκώματα στο δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην επιφάνεια του σώματος. Ωστόσο, σπάνια είναι κακοήθη και η πιο σοβαρή κατάσταση είναι η αισθητική αλλαγή της περιοχής.

Οι ειδικοί έχουν επιβεβαιώσει ότι συνήθως είναι επίκτητα, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο θα τα αναπτύξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, τα σμηγματογόνα εξογκώματα εμφανίζονται από τη γέννηση.

Κατά κανόνα, σχηματίζονται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής). Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να ευνοήσουν μια τέτοια κατάσταση είναι ακόμη άγνωστα. Το λίπος που παράγεται από αυτές τις δομές είναι σε θέση να θρέψει και να προστατεύσει τον ιστό που σχηματίζει το δέρμα.

Είναι επίσης δυνατό να παρατηρήσουμε διαφορετική σύσταση εάν το εξόγκωμα αναπτύσσεται στο κρανίο (είναι σκληρό και έχει μικρή κινητικότητα) ή στην περιοχή πιο κοντά στο τριχωτό της κεφαλής (είναι πιο μαλακό).

Περιστασιακά, ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κύστεων λίπους, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Αυτό συμβαίνει στο σύνδρομο Gorlin, στο σύνδρομο Gardner, στη συγγενή πανκυτταροπενία ή στο πολλαπλό στεατοκύστομα.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας

A person with her doctor.

Το κύριο πρόβλημα με τις σμηγματογόνες κύστες είναι ότι μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλες. Συνήθως εμφανίζονται πολλές μαζί και, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, έχουν την τάση να μολύνονται. Γενικά, υπάρχει υπερανάπτυξη της βακτηριακής χλωρίδας που φυσιολογικά κατοικεί στο δέρμα.

Όταν όμως η κατάσταση αυτή γίνεται σοβαρή ή ο ασθενής έχει ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, δηλαδή αν ο ασθενής έχει ανοσοανεπάρκεια, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποικισμού από ευκαιριακά παθογόνα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί εκμεταλλεύονται τη “χαμηλή άμυνα” για να αναπαραχθούν και να “φωλιάζουν” στην κύστη. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για βακτήρια που τρέφονται με σμήγμα και η αντιβιοτική θεραπεία είναι απαραίτητη.

Άλλες αιτίες για τα εξογκώματα στο κεφάλι

Αν και τα λιπώματα και ογκίδια από τραυματισμό είναι οι πιο κοινές αιτίες, πολλές άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ένα εξόγκωμα στο κεφάλι. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις είναι καλοήθεις και βελτιώνονται με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία. Μεταξύ αυτών των παθολογιών, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • Θηλωματίτιδα
  • Κνίδωση
  • Φλεγμονή των λεμφαδένων

Όλες οι προαναφερθείσες παθολογίες συνοδεύονται συνήθως από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος, ερυθρότητα και κνησμός της πληγείσας περιοχής. Επιπλέον, η θυλακίτιδα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πυώδες έκκριμα λόγω υπερμόλυνσης.

Από την άλλη πλευρά, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε κηλίδες στο δέρμα γύρω από το εξόγκωμα και να απευθυνθείτε σε ειδικό το συντομότερο δυνατό αν τις παρατηρήσετε.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένα εξόγκωμα στο κεφάλι δεν σχετίζεται ποτέ με όγκο στον εγκέφαλο. Αυτή η κλινική εκδήλωση οφείλεται σε μια σειρά διαφορετικών παθολογιών, εκ των οποίων μόνο μία είναι κακοήθης. Ωστόσο, είναι πάντα σκόπιμο να αξιολογείται η περιοχή που σας απασχολεί από έναν ειδικό, ειδικά αν εμφανίζεται μετά από κάποιας μορφής τραύμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.