Εγκεφαλικό επεισόδιο: Παράγοντες και συμπτώματα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικούς πονοκεφάλους, απώλεια όρασης ή ημιπληγία.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Παράγοντες και συμπτώματα
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο που εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από πολλούς παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα. Περιλαμβάνει είτε αιμορραγία είτε απώλεια κυκλοφορίας αίματος στον εγκέφαλο.

Όταν η παροχή αίματος δεν φτάσει σωστά στον εγκέφαλο, τότε συμβαίνει ο θάνατος του εγκεφαλικού ιστού. Έτσι, οδηγεί σε ένα νευρολογικό έλλειμμα που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία ή ακόμη και θάνατο.

Στην πραγματικότητα, ο όρος εγκεφαλικό επεισόδιο αναφέρεται απλώς σε αιμορραγία ή διαταραχή του αίματος σε οποιοδήποτε όργανο. Έτσι, υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων ανάλογα με το προσβεβλημένο όργανο. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της λέξης από μόνη της αναφέρεται σε εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα.

Ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι υψηλός, ειδικά στους ηλικιωμένους. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό.

Τι είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Επί του παρόντος, οι όροι εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές:

 • «Εγκεφαλικό» ή «εγκεφαλικό επεισόδιο». Αυτό συνεπάγεται διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Πρώτον, μπορεί να προκληθεί από απόφραξη σε οποιοδήποτε από τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο (ισχαιμία). Αυτό συνήθως σχετίζεται με προβλήματα αθηροσκλήρωσης. Δεύτερον, μπορεί να οφείλεται σε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 •  H «αποπληξία» είναι ένας παλιός όρος. Αρχικά τον χρησιμοποίησαν για να ονομάσουν τη διακοπή ορισμένων λειτουργιών του εγκεφάλου.

Παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό

Ανθρώπινο κρανίο

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή το οικογενειακό ιστορικό. Από την ηλικία των 55 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες. Σημειώστε επίσης ότι εάν ένα μέλος της οικογένειας είχε ήδη εγκεφαλικό επεισόδιο, η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφοροι τροποποιήσιμοι παράγοντες:

 • Αρτηριακή υπέρταση. Αυτή είναι η πιο συχνή αγγειακή διαταραχή και η συχνότητά της αυξάνεται επίσης με την ηλικία. Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι 130/80 mmHg. Έτσι, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού σε 2 γραμμάρια την ημέρα για να ελέγξετε καλύτερα την αρτηριακή σας πίεση και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Κάπνισμα. Αυτό βλάπτει άμεσα τις αρτηρίες.
 • Χοληστερίνη. Τα επίπεδα άνω των 200 mg / dL θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα αθηροσκλήρωσης και αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής απόφραξης. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας και να μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών.
 • Καθιστική ζωή. Θα πρέπει να ασκείστε ή να περπατάτε μισή ώρα κάθε μέρα, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.
 • Το άγχος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.
 • Επιπλέον, ο διαβήτης είναι καθοριστικός παράγοντας.

Συμπτώματα για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Κλειστή αρτηρία

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου. Θα μπορούσαν να είναι αισθητήρια, κινητικά ή μεικτά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης γλώσσας.
 • Ημιπληγία. Αυτή είναι η απώλεια δύναμης ή παράλυσης σε ένα χέρι και πόδι της ίδιας πλευράς του σώματος καθώς και σε μέρος του προσώπου.
 • Προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού. Συνήθως, υπάρχει επίσης ζάλη.
 • Δυσκολία στο περπάτημα.
 • Ξαφνικός και σοβαρός πονοκέφαλος. Μπορεί επίσης να υπάρξει απώλεια όρασης.

Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι χαμηλής έντασης και διάρκειας και να μην γίνεται αντιληπτό. Έτσι, μπορεί να υπάρχει μόνο λεπτή μυϊκή αδυναμία, μικρά επεισόδια αμνησίας και / ή αποπροσανατολισμού.

Εάν παρουσιαστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, τότε πρέπει να μεταβείτε στο νοσοκομείο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση που εξαρτάται από το χρόνο και πρέπει να την αντιμετωπίζετε το συντομότερο δυνατό.

Συμπέρασμα

Όταν αντιμετωπίζετε εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι πολύ σημαντικό να πάτε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Λάβετε υπόψη ότι θα μπορείτε να ανακτήσετε τις επηρεαζόμενες εγκεφαλικές λειτουργίες μόνο μετά τις πρώτες ώρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.