Πώς ν' ανακουφίσετε τον πονόλαιμο φυσικά

Ένας πονόλαιμος είναι κάτι συνηθισμένο, ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Παρότι το σύμπτωμα εξαφανίζεται από μόνο του μετά από λίγες ημέρες, υπάρχουν ορισμένες πιο αποτελεσματικές επιλογές για ν' ανακουφίσετε τον πονόλαιμο. Ανακαλύψτε τις σε αυτό το άρθρο!
Πώς ν' ανακουφίσετε τον πονόλαιμο φυσικά

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαρτίου, 2020

Δεν είναι εύκολο ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο. Αν και υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές, πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μπορεί να γίνει επίμονο και να προκαλέσει ακόμη και δυσφορία για αρκετές ημέρες.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι πρόκλησης του πονόλαιμου. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η πιο συχνή αιτία είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η φαρυγγίτιδα είναι πάρα πολύ συχνή όταν κάνει κρύο.

Άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούν συμπτώματα είναι το κρυολόγημα, η ιγμορίτιδα, και η λαρυγγίτιδα. Όλες τους οφείλονται σχεδόν πάντα σε κάποιον ιό. Γι’ αυτό, δεν ενδείκνυται θεραπεία με αντιβιοτικά, και η χρήση τους δεν καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Άλλες αιτίες για τη δύσπνοια, τη βραχνάδα, και τον πονόλαιμο είναι:

 • Ένα ξηρό περιβάλλον. Ο ξηρός αέρας προκαλεί την ξήρανση των βλεννογόνων μεμβρανών. Επίσης, αν αναπνέετε πολύ από το στόμα χωρίς να περνά αέρας από τη μύτη, είναι πιθανό να στεγνώσει ο λαιμός σας.
 • Αλλεργίες. Άνθρωποι με αλλεργίες στη σκόνη και στα ακάρεα, παραδείγματος χάρη, υποφέρουν συχνά από πονόλαιμο.
 • Φωνητική κόπωση. Η κατάχρηση της φωνής σας ή η φωνητική υπερκόπωση φωνάζοντας, καταβάλλει τις φωνητικές χορδές.
 • Ερεθισμοί. Ορισμένα χημικά, όταν βρίσκονται στον αέρα, μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και να ερεθίσουν τον φάρυγγα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο καπνός.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πρόκειται για την άνοδο υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο. Ορισμένες φορές αυτό μπορεί να φτάσει στον λαιμό, και το οξύ τον ερεθίζει πολύ.

Επιλογές για ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο

Ας ρίξουμε μια ματιά σε οκτώ επιλογές για ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο.

1. Γαργάρες

Οι γαργάρες είναι εξαιρετική επιλογή για ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο. Θα πρέπει να κάνετε γαργάρες με ένα διάλυμα ζεστού νερού και άλατος. Αυτό το μείγμα θα σας βοηθήσει να καταπραΰνετε το πρήξιμο του φάρυγγα, μειώνοντας τον ερεθισμό.

Η κλασική του παρασκευή είναι μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό. Αν δε μπορείτε να συνηθίσετε την αλμυρή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι. Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα.

2. Μέλι, μία από τις καλύτερες επιλογές για ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο

Όπως προτείναμε παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε μέλι στο διάλυμα αλατόνερου. Επίσης, μπορείτε να φάτε κατευθείαν μια κουταλιά της σούπας. Όμως, θα πρέπει να το καταπιείτε αργά ώστε να έρθει σε επαφή με τα κύτταρα που έχουν φλεγμονή.

Όταν προσκολλήσει προσωρινά στα κύτταρα το μέλι δημιουργεί ένα βλεννογόνο φράγμα. Αυτό αποτρέπει την αφυδάτωση και τραβά τους μικροοργανισμούς ώστε να κολλήσουν εκεί.

Παρόλα αυτά, να θυμάστε ότι δε θα πρέπει να δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αρρωστήσουν από αλλαντίαση εξαιτίας της λήψης μελιού.

Μέλι σε βάζο

Χάρη στις ιδιότητές του, το μέλι είναι μία εξαιρετική επιλογή για ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο. Όμως, δε θα πρέπει να το δίνετε σε μωρά.

3. Σκληρά ζαχαρωτά ή παστίλιες

Τόσο τα περίπτερα όσο και τα φαρμακεία πωλούν σκληρά ζαχαρωτά που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ακόμη και φυσικά συστατικά όπως ευκάλυπτο. Όταν τα χρησιμοποιείτε προκαλούν αύξηση στην παραγωγή σάλιου.

Με αυτόν τον τρόπο ενυδατώνεται ο βλεννογόνος και ανακουφίζονται προσωρινά τα συμπτώματα. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη θεραπεία είναι ότι ίσως χρειαστεί να καταναλώνετε πολλές παστίλιες την ημέρα.

4. Ενυδάτωση για ν’ ανακουφίσετε τον πονόλαιμο

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τις βλεννογόνους μεμβράνες. Για την ακρίβεια, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι συνώνυμος με την απώλεια υγρών. Έτσι, θα πρέπει να τα αναπληρώνετε εξωτερικά. Ιδανικά, θα πρέπει να πίνετε νερό και ν’ αποφεύγετε τα ροφήματα όπως τον καφέ.

Σας προτείνουμε επίσης να χρησιμοποιείτε ζεστά ροφήματα όπως σούπες και τσάγια. Οι ζωμοί παρέχουν μικροθρεπτικές ουσίες για τη σωστή ενυδάτωση. Επίσης, περιέχουν μικροστοιχεία όπως νάτριο και κάλιο.

5. Εφαρμογή θερμότητας

Τοποθετώντας ζεστά ρούχα στον λαιμό σας θα μπορέσετε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία της περιοχής, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την παρουσία αντιφλεγμονωδών κυττάρων και θα βελτιώσει την ενυδάτωση.

6. Ζεστό μπάνιο

Ο λόγος είναι πως το ζεστό μπάνιο δημιουργεί ατμό ο οποίος μπορεί ν’ ανακουφίσει τον πονόλαιμο. Ο ζεστός ατμός είναι αντιφλεγμονώδης όταν εισέρχεται στην αναπνευστική οδό και το σώμα.

Γυναίκα κάνει ζεστό μπάνιο

Αν και το ζεστό μπάνιο δεν ανακουφίζει τον πονόλαιμο, μπορεί στιγμιαία ν’ ανακουφίσει τη δυσφορία.

7. Αποφύγετε το κάπνισμα πάση θυσία

Τσιγάρα και καπνός προκαλούν ερεθισμό. Πέραν του ότι προκαλεί πονόλαιμο, το κάπνισμα μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη αν οφείλεται σε λοίμωξη. Δεν επηρεάζεται μόνο ο/η καπνιστής/ρια, αλλά και όσοι βρίσκονται δίπλα τους και εισπνέουν τον καπνό.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από λοιμώξεις το αναπνευστικού. Επίσης, μπορεί να υποφέρουν από χρόνιο βήχα, που αλλάζει τη δυναμική της αναπνοής τους.

8. Παυσίπονα

Ένας πονόλαιμος περνά μόνος του μετά από λίγες ημέρες. Όμως, ορισμένες φορές ίσως χρειαστεί να επιταχύνουμε λίγο τη διαδικασία εξαιτίας της δουλειάς ή δραστηριοτήτων που δε μπορούμε να χάσουμε. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι δυνατό ν’ αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα με φάρμακα.

Η πρώτη επιλογή είναι η παρακεταμόλη. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ακίνδυνο παυσίπονο το οποίο μπορεί ν’ ανακουφίσει τα συμπτώματα. Μπορείτε να το δώσετε και σε μικρά παιδιά. Η δεύτερη επιλογή είναι η ιβουπροφαίνη η οποία, πέραν από παυσίπονο, είναι αντιφλεγμονώδες. Τέλος, και τα δύο φάρμακα καταπολεμούν τον πυρετό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
 • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
 • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
 • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
 • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
 • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
 • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
 • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.