Παρενέργειες και χρήσεις του Diovan. Ποιες είναι εδώ!

Το Diovan δρα εμποδίζοντας τη δράση της αγγειοτασίνης ΙΙ, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας την πίεση. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις χρήσεις και τις παρενέργειές του.
Παρενέργειες και χρήσεις του Diovan. Ποιες είναι εδώ!
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τις παρενέργειες και τις χρήσεις του Diovan. Πρόκειται για ένα φάρμακο με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη και ανήκει στην ομάδα φαρμάκων με το όνομα ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ. Αυτά βοηθούν στον έλεγχο της υψηλής πίεσης. 

Η πίεση κάνει την καρδιά και τις αρτηρίες να δουλεύουν πιο σκληρά. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, αλλά και νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, ή καρδιακή ανακοπή.

Παρενέργειες και χρήσεις του Diovan

Η αγγειοτασίνη ΙΙ είναι μια ουσία του σώματος η οποία προκαλεί τη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων,  με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η πίεση. Το Diovan μπλοκάρει τη δράση της αγγειοτασίνης ΙΙ, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας την πίεση. Αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορούμε να το βρούμε υπό τη μορφή δισκίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση τριών διαφορετικών παθήσεων:

  • Υπέρταση στους ανήλικους, στα παιδιά άνω των 6 ετών, και στους έφηβους έως 18 ετών.
  • Για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που υπέφεραν από πρόσφατη καρδιακή προσβολή, από 12 ώρες έως και 10 ημέρες μετά το επεισόδιο. Το φάρμακο βοηθά στη μείωση του κινδύνου θανάτου μετά την καρδιακή προσβολή.
  • Ενήλικοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτούς τους ασθενείς, η θεραπεία ξεκινά συνήθως με 40 mg δύο φορές την ημέρα.
Γυναίκα κρατά χάπι στο χέρι

Αυτό το φάρμακο ανήκει στην ομάδα φαρμάκων που γνωρίζουμε ως ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ.

Φυσικά, η δοσολογία εξαρτάται από την πάθηση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί αυξάνουν τη δόση σταδιακά σε διάστημα μερικών εβδομάδων έως τα 160 mg μέγιστο, δύο φορές την ημέρα. Η τελική δοσολογία εξαρτάται από την αντοχή του κάθε άτομου.

Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ).

Στα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνονται η δυσκολία της αναπνοής και το πρήξιμο ποδιών και χεριών εξαιτίας της κατακράτησης υγρών.

Η χρήση της βαλσαρτάνης με άλλα φάρμακα

Η δράση της βαλσαρτάνης ίσως αλλοιωθεί όταν λαμβάνεται με συγκεκριμένα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο/η γιατρός ίσως χρειαστεί να αλλάξει τη δόση και να πάρει άλλα μέτρα. 

Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί η διακοπή θεραπειών με άλλα φάρμακα, όπως αυτών που ρίχνουν την πίεση, των διουρητικών, των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, και αλισκιρένης.

Επίσης, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να λάβει υπόψιν του φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα, όπως τα συμπληρώματα καλίου ή τα καλιοσυντηρητικά φάρμακα.

Πιθανές παρενέργειες

Όπως όλες οι φαρμακευτικές αγωγές, έτσι δεν υπάρχουν μόνο οι χρήσεις του Diovan αλλά και παρενέργειες, αν και δεν υποφέρουν όλοι από αυτές. Ορισμένες μπορούν να είναι σοβαρές και ίσως απαιτήσουν άμεσο ιατρικό έλεγχο. Η συχνότητα κάποιων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση του/ης κάθε ασθενή.

Όσοι άνθρωποι λαμβάνουν αυτό το φάρμακο είναι πιθανό να βιώσουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης όπως:

  • Πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ή το λαιμό.
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση.
  • Έντονα εξανθήματα στο δέρμα που φαγουρίζουν.
Γυναίκα με κνησμό στο δέρμα

Η λήψη αυτού του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται με κνησμό στο δέρμα. Αν συμβεί αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/ην γιατρό σας.

Αν υποφέρετε από οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε τη χρήση του φαρμάκου και επικοινωνήστε με τον/ην γιατρό σας.  Άλλες συχνές παρενέργειες είναι η ζαλάδα, η χαμηλή πίεση με ή χωρίς συμπτώματα, και σημάδια δυσκολίας στις αναπνευστικές λειτουργίες.

Όμως, μπορεί να εκδηλωθούν και άλλες παρενέργειες. Τυπικά, σε αυτές περιλαμβάνονται το αγγειοοίδημα, η ξαφνική απώλεια των αισθήσεων, ο ίλιγγος, οι μυϊκοί σπασμοί, οι αφύσικοι καρδιακοί παλμοί, ο βήχας, η αδυναμία, και ο κοιλιακός πόνος.

Ωστόσο, παρενέργειες όπως η ζαλάδα και η δυσκολία των αναπνευστικών λειτουργιών εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε ενήλικες που ακολουθούν θεραπεία για την υψηλή πίεση. Παρόλα αυτά, είναι συχνά σε ενήλικες που ακολουθούν θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια μετά από πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Εκδήλωση παρενεργειών

Αν βιώσετε οποιαδήποτε παρενέργεια, συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό ή τον/η φαρμακοποιό σας. Γνωστοποιώντας την κατάσταση, μπορείτε να τους δώσετε παραπάνω πληροφορίες για την ασφάλεια του φαρμάκου. Για καλύτερα αποτελέσματα και για να μειωθεί ο κίνδυνος παρενεργειών, να παίρνετε το φάρμακο ακριβώς όπως σας συνέστησε ο/η γιατρός.

Παρενέργειες και χρήσεις του Diovan – Συμπέρασμα

Γενικά, μελέτες έχουν δείξει ότι η βαλσαρτάνη σε δόσεις από 160 mg έως 360 mg είναι πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της πίεσης σε σύγκριση με άλλα φάρμακα της ίδιας ομάδας. Όμως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον/ην γιατρό σας για να μάθετε αν είναι κατάλληλη για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ripley, T. L. (2005). Valsartan in chronic heart failure. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1E327
  • Zakirova, A. N., & Zakirova, N. E. (1999). Diovan efficacy and tolerance in mild and moderate hypertension. Terapevticheskii Arkhiv.
  • Mahony, C. (2013). Second study on valsartan is threatened with retraction over alleged data manipulation. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.f4920
  • Huang QF, Li Y, Wang JG. Overview of clinical use and side effect profile of valsartan in Chinese hypertensive patients. Drug Des Devel Ther. 2013;8:79–86. Published 2013 Dec 30. doi:10.2147/DDDT.S38617

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.