Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά: Αίτια και αντιμετώπιση

Το πρήξιμο και η απότομη αύξηση βάρους είναι δύο από τα κύρια συμπτώματα του νεφρωσικού συνδρόμου στα παιδιά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά: Αίτια και αντιμετώπιση
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το ποσοστό των παιδιών με νεφρωσικό σύνδρομο είναι περίπου 15 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά, σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Παιδιάτρων.

Όμως, τι ακριβώς είναι αυτή η ασθένεια; Ποια είναι τα πιθανά αίτια και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Τι είναι το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά;

Για να καταλάβετε τι είναι αυτό το σύνδρομο, θα πρέπει πρώτα να σας εξηγήσουμε πώς λειτουργούν τα νεφρά σας. Αυτά τα δύο όργανα με σχήμα φασολιού βρίσκονται πάνω από τους γοφούς. Για την ακρίβεια, είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αίματος:

  • Αφαιρούν απόβλητα από το σώμα καθώς και το παραπανίσιο νερό.
  • Ανακτούν στοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, και νάτριο και τα επιστρέφουν στο αίμα.

Κάθε νεφρό έχει περίπου ένα εκατομμύριο νευρώνες. Πρόκειται για μικρά όργανα τα οποία έχουν ένα φίλτρο που ονομάζεται σπείραμα. Το σπείραμα είναι υπεύθυνο για την κάθαρση και το φιλτράρισμα του πλάσματος του αίματος. Όταν δε λειτουργεί σωστά, ίσως περάσει πολλή πρωτεΐνη στα νεφρά σας.

Μία από τις λειτουργίες των πρωτεϊνών, και της αλβουμίνης συγκεκριμένα, είναι να κρατά τα υγρά στο αίμα. Έτσι, αν οι πρωτεΐνες περάσουν στα ούρα (το μείγμα παραπανίσιου νερού και αποβλήτων), τα υγρά “ξεφεύγουν” από το αίμα και μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα άκρα, τα μπράτσα, τα χέρια, και άλλα μέρη του σώματος.

Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά – Συμπτώματα

Παιδί με πόνο στο στομάχι

Τα παιδιά που υποφέρουν από το νεφρωσικό σύνδρομο έχουν, πέραν από την πρόσθετη πρωτεΐνη στα ούρα, μια απότομη αύξηση βάρους και πρήξιμο στην κοιλιά, το πρόσωπο (κυρίως γύρω από τα μάτια), και τα άκρα. Στην τελευταία περίπτωση, προκαλείται πρήξιμο κυρίως στους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών αφότου περάσουν πολλές ώρες όρθια ή καθιστά για μεγάλο διάστημα.

Παρόλο που αυτά είναι τα κύρια και τα πιο προφανή συμπτώματα, δεν είναι τα μοναδικά. Τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο είναι δυνατό να παρουσιάσουν τα εξής:

  • Διάρροια
  • Προβλήματα ούρησης
  • Σκούρα και αφρώδη ούρα
  • Κόπωση
  • Κοιλιακό πόνο
  • Λευκό δέρμα γύρω από τα νύχια
  • Ανορεξία

Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά – Τρία αίτια

Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά

Το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά είναι μια ιδιοπάθεια. Με άλλα λόγια, οι γιατροί δε γνωρίζουν τι ακριβώς το προκαλεί στο 90% των παιδιών ηλικίας 2 με 12 ετών τα οποία υποφέρουν από αυτό.

Συνήθως, αυτά τα παιδιά φαίνεται να έχουν φυσιολογικά νεφρά. Έτσι, οι γιατροί δε μπορούν να πουν τι δεν πάει καλά με τα νεφρά τους, ακόμη και έπειτα από έλεγχο στο μικροσκόπιο. Ο νεφρικός ιστός φαίνεται φυσιολογικός, και είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία.

Η δεύτερη συχνότερη αιτία είναι ο νεανικός διαβήτηςΑυτός μπορεί να βλάψει τα νεφρά επηρεάζοντας τα σπειράματα, μη επιτρέποντάς τους να διαχωρίσουν τι είναι χρήσιμο και τι είναι απόβλητο.

Η τρίτη αιτία είναι οι γενετικές μεταλλάξεις. Γενικά, το νεφρωσικό σύνδρομο θεωρείται γενετικό. Ωστόσο, σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, θεωρείται εκ γενετής νεφρωσικό σύνδρομο.

Πιθανές θεραπείες

Γιατρός εξετάζει μωρό

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας υποφέρει από νεφρωσικό σύνδρομο, μιλήστε άμεσα με τον/η γιατρό σας. Εκείνος/η θα θελήσει ένα δείγμα ούρων για να δει αν υπάρχει παραπανίσια πρωτεΐνη.

Έπειτα, ο/η γιατρός θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τα αίτια προκειμένου να επιλέξει την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Επιπλέον,  ίσως να θελήσει να κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος, ακόμη και νεφρική βιοψίαΣτη βιοψία θα μπορέσει να αναλύσει ένα μικρό δείγμα ιστού.

Συνήθως, ο/η νεφρολόγος θα συστήσει θεραπεία με κορτικοστεροειδή, εκτός των εκ γενετής περιπτώσεων. Επίσης, αν υπάρξουν παρενέργειες με αυτό το είδος φαρμάκων, ο/η γιατρός σας ίσως δοκιμάσει διαφορετικά είδη όπως κυκλοφωσφαμίδη ή αντικαλσινευρινικά.

Επιπλέον, μπορεί να συστήσει τη χρήση διουρητικών για την αντιμετώπιση του πρηξίματος. Για τον ίδιο λόγο, οι χαμηλές σε νάτριο διατροφές είναι ιδανικές για τα παιδιά που υποφέρουν από νεφρωσικό σύνδρομο.

Πολλά παιδιά με γενετικό νεφρωσικό σύνδρομο δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία συνήθως. Ωστόσο, υπάρχει μελέτη η οποία αναφέρει πως τα ανοσοκατασταλτικά ίσως δουλέψουν σε ορισμένους ασθενείς. Τελικά, ο/η γιατρός σας θα βρει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης για τις ανάγκες του παιδιού σας.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει νεφρωσικό σύνδρομο, καλέστε τον/η γιατρό σας. Εκείνος/η θα σας ενημερώσει για το αν πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν/μία νεφρολόγο. Όπως αναφέρουμε πολλάκις, κανείς δε θα μπορέσει να σας συμβουλέψει καλύτερα από έναν/μία ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.