Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το πεπτικό σύστημα;

· 26 Αυγούστου 2015
Με την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, το πεπτικό μας σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Στις μέρες μας, ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις. Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται όταν το σώμα αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη, η οποία συνήθως ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου που κυκλοφορεί στο αίμα. Ο διαβήτης ποικίλει σε μορφή και σοβαρότητα, αλλά ανεξάρτητα από αυτό όλοι οι τύποι διαβήτη θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Γι αυτό το λόγο, θα σας εξηγήσουμε λεπτομερώς πώς επηρεάζει ο διαβήτης το πεπτικό σύστημα.  

Οι λειτουργίες του πεπτικού συστήματος

Ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού είναι το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα δίκτυο οργάνων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το στόμα, ο φάρυγγας και το στομάχι και  μετατρέπουν την τροφή σε κάτι που μπορεί να απορροφηθεί από τα τμήματα του σώματος, κυρίως τα κύτταρα, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει. Ο πλήρης πεπτικός κύκλος αποτελείται από την μεταφορά, την έκκριση, την απορρόφηση και την απέκκριση.

Η διαδικασία αυτή προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Επίσης, μας βοηθά να καθαρίσουμε ή να αποβάλουμε εκείνα τα στοιχεία που το σώμα μας δεν χρειάζεται πλέον.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το πεπτικό σύστημα;

peptiko susthma

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η πέψη είναι μια αυτόματη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας δεν χρειάζεται κάποιο συνειδητό κίνητρο για να λειτουργήσει και να χωνέψει την τροφή. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, το πεπτικό σύστημα λειτουργεί από μόνο του χάρη στο νευρικό σύστημα. Ο διαβήτης δημιουργεί προβλήματα σε αυτό το σύστημα με αποτέλεσμα να εμποδίζει την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Όταν το αίμα περιέχει μια αυξημένη ποσότητα γλυκόζης, το πεπτικό μας σύστημα μπορεί να προσβληθεί από διάφορα προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές. Επίσης, αν πάσχετε από ανεπάρκεια του πεπτικού συστήματος, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η τροφή δεν απορροφώνται σωστά από το σώμα.

Κατά ειρωνεία της τύχης, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη πάσχουν επίσης και από παχυσαρκία. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ποσότητα σακχάρου στο αίμα, που σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Οι διαβητικοί τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που κάνει τους διαβητικούς περισσότερο επιρρεπείς στις ασθένειες και τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συνεπώς, οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή θεραπευτική αγωγή και σε ορισμένες περιπτώσεις να λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα. Αν όχι, θα υποστούν ζημιά καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την τροφή που καταναλώνουν. Μια ενδιαφέρουσα λύση είναι τα φυσικά προβιοτικά που βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Οι διαβητικοί θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό και να λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα όσον αφορά τα φάρμακα που λαμβάνουν, καθώς ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά στομαχικά προβλήματα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιώνονται διαρκώς ότι έχουν τα επιθυμητά επίπεδα σακχάρου.