Ντοβουταμίνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι' αυτήν

Η ντοβουταμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας, όπως αυτών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια καρδιακής χειρουργικής επέμβασης ή σε περιπτώσεις σηπτικού σοκ.
Ντοβουταμίνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι' αυτήν

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η ντοβουταμίνη είναι ένα φάρμακο με θετικές ινοτροπικές επιδράσεις. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και του καρδιογόνου σοκ και χορηγείται ενδοφλεβίως.

Ενώ η ντοβουταμίνη είναι δομικά παρόμοια με τη ντοπαμίνη και άλλες κατεχολαμίνες, αυτό το φάρμακο είναι δομικό ανάλογο της ισοπρεναλίνης και έχει διαφορετικές φαρμακολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων ινοτροπικών επιδράσεων, καθώς και χρονοτροπικά και αγγειοδιασταλτικά αποτελέσματα.

Σε αντίθεση με τη ντοπαμίνη, η ντοβουταμίνη δεν επηρεάζει τους υποδοχείς της ντοπαμίνης, αν και η παραγωγή ούρων μπορεί να αυξηθεί λόγω της αυξημένης καρδιακής απόδοσης, για παράδειγμα.

Ινοτροπικά και χρονοτροπικά αποτελέσματα;

εξέταση καρδιάς

Το κυκλοφορικό σύστημα έχει πολλές βασικές λειτουργίες για σωστή σωματική λειτουργία. Μεταξύ αυτών, μπορούμε να αναφέρουμε τις εξής:

 • Μεταφορά και διανομή βασικών ουσιών σε ιστούς
 • Αφαίρεση μεταβολικών αποβλήτων
 • Προσαρμογή της παροχής οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε διαφορετικές φυσιολογικές καταστάσεις
 • Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος

Η καρδιά έχει πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να καταλάβετε πώς λειτουργεί, καθώς και τον μηχανισμό δράσης της ντοβουταμίνης. Ποια είναι αυτά:

 • Αυτοματισμός. Η καρδιά χτυπά αυτόματα.
 • Ινοτροπική λειτουργία. Η καρδιά συστέλλεται κάτω από ορισμένα ερεθίσματα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει θετική ινοτροπική δράση. Επομένως, αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς να συστέλλεται.
 • Χρονοτροπισμός. Τροποποίηση της κανονικότητας του καρδιακού παλμού. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα παράγει ταχυκαρδία. Αντίθετα, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό.
 • Βαθμοτροπισμός. Τροποποίηση του βαθμού διέγερσης της καρδιάς.
 • Χρωμοτροπισμός. Η ταχύτητα οδήγησης των καρδιακών παλμών από ένα σύστημα αγώγιμης διέγερσης. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει θετική δρομοτροπική επίδραση. Επομένως, αυξάνει την ταχύτητα αγωγής. Από την άλλη πλευρά, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ντοβουταμίνη: Ενδείξεις

απεικόνιση καρδιάς

Η ντοβουταμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, όπως αυτές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής χειρουργικής επέμβασης ή σε περιπτώσεις σηπτικού σοκ. Όλα αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούνται από τις χαρακτηριστικές ινοτροπικές επιδράσεις αυτού του φαρμάκου.

Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν ντοβουταμίνη σε ασθενείς που πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση της καρδιάς. Χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής απαιτεί παρεντερική διατροφή ως ινοτροπική υποστήριξη στη βραχυπρόθεσμη θεραπεία της καρδιακής αποσυμπίεσης λόγω ανεπάρκειας συσταλτικότητας του μυοκαρδίου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι γιατροί δεν συνιστούν ντοβουταμίνη για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου επειδή αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος συνοδεύεται από την επακόλουθη ζήτηση οξυγόνου του μυοκαρδίου.

Πώς ενεργοποιεί η ντοβουταμίνη την επίδρασή της στο σώμα;

Η ντοβουταμίνη αλληλεπιδρά με τους β-1 αδρενεργικούς υποδοχείς και τους ενεργοποιεί. Επίσης, έχει χαμηλότερη διέγερση σε άλφα 1- και βήτα 2-αδρενοϋποδοχείς. Εξαιτίας αυτού, είναι σε θέση να αυξήσει τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου και τον όγκο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ως εκ τούτου, ενεργοποιεί μια σειρά από μέτρια χρονοτροπικά αποτελέσματα, προκαλώντας αυξημένη καρδιακή έξοδο.

Ως αποτέλεσμα αυτών των επιδράσεων, άλλα εμφανίζονται σε αιμοδυναμικό επίπεδο, όπως μείωση της συστηματικής αγγειακής αντίστασης και πίεση της κοιλιακής πλήρωσης. Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση τείνει επίσης να αυξάνεται λόγω του αυξημένου όγκου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η διαστολική αρτηριακή πίεση και η μέση αρτηριακή πίεση συνήθως παραμένουν αμετάβλητες.

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, η ντοβουταμίνη δεν έχει καμία επίδραση στους υποδοχείς ντοπαμίνης, σε αντίθεση με αυτόν τον νευροδιαβιβαστή. Επίσης, δεν προκαλεί την απελευθέρωση νορεπινεφρίνης από συμπαθητικές νευρικές απολήξεις.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με ντοβουταμίνη

διάφορα χάπια

Όπως οποιοδήποτε άλλο φάρμακο στην αγορά, η ντοβουταμίνη έχει παρενέργειες. Κατανοούμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες ως τα ανεπιθύμητα συμβάντα που μπορεί να αναμένει ένας ασθενής όταν ξεκινά τη θεραπεία με ένα φάρμακο.

Μερικές από τις παρενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι:

 • Κοιλιακές δυσρυθμίες
 • Υπέρταση
 • Αυξημένη συστολική συχνότητα
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος
 • Κυνάγχη
 • Δυσκολία αναπνοής

Συμπέρασμα

Η ντοβουταμίνη είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τη συσταλτικότητα και τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων παρενεργειών που ο ασθενής πρέπει να αξιολογήσει με τον γιατρό του πριν ξεκινήσει τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εάν έχετε απορίες σχετικά με τη ντοβουταμίνη και πείτε του εάν παίρνετε άλλα φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Claveria, J. (2016). Farmacos en Cardiología. Hospital Universitario Central de Asturias.
 • Levy, B., Perez, P., Perny, J., Thivilier, C., & Gerard, A. (2011). Comparison of norepinephrine-dobutamine to epinephrine for hemodynamics, lactate metabolism, and organ function variables in cardiogenic shock. A prospective, randomized pilot study. Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1097/CCM.0b013e3181ffe0eb
 • Mraz, S., & Rorabaugh, B. (2007). Dobutamine. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61634-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.