Οδοντιατρικό άγχος: Χαρακτηριστικά και θεραπεία

Το να πάσχετε από οδοντικό άγχος ενέχει κίνδυνο για τη στοματική υγεία των ανθρώπων. Θα σας πούμε περισσότερα για αυτή τη διαταραχή και τρόπους αντιμετώπισής της.
Οδοντιατρικό άγχος: Χαρακτηριστικά και θεραπεία
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πολλοί άνθρωποι είναι νευρικοί και φοβούνται όταν πηγαίνουν στον οδοντίατρο. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το οδοντιατρικό άγχος μπορεί να σημαίνει ότι δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη στοματική τους υγεία.

Το άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας βοηθά να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε απειλητικές καταστάσεις. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτή η απάντηση γίνεται υπερβολική ή ελλιπής, με αποτέλεσμα μια ψυχολογική διαταραχή, όπως συμβαίνει με το οδοντικό άγχος.

Είναι αλήθεια ότι μια οδοντιατρική κλινική έχει όργανα, ήχους και μυρωδιές που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Όμως, όσο περισσότερο αναβάλλεται η θεραπεία ή ο καθαρισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης σοβαρών στοματικών προβλημάτων που θα απαιτήσουν πιο περίπλοκες θεραπείες.

Εάν είστε κάποιος που ακυρώνει τα οδοντιατρικά του ραντεβού για οποιαδήποτε δικαιολογία, διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι το οδοντιατρικό άγχος;

Το οδοντιατρικό άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση που φέρνει μαζί του κάποιες δυσάρεστες αισθήσεις και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σε ένα άτομο που σκέφτεται την οδοντιατρική θεραπεία. Ο φόβος των οδοντιατρικών επεμβάσεων δημιουργεί μια αμυντική αντίδραση με σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις.

Η προσμονή της επίφοβης οδοντιατρικής θεραπείας είναι ικανή να προκαλέσει γνήσιο φόβο και αγωνία στο άτομο. Η σκέψη και μόνο της πιθανότητας να πάτε στον οδοντίατρο δημιουργεί μια αίσθηση κινδύνου ή απειλής που μπορεί να πυροδοτήσει μια πολυσυστημική αμυντική αντίδραση.

Αυτή η κατάσταση υπερβολικού φόβου όταν σκέφτεται να λάβει οδοντιατρική φροντίδα γίνεται εμπόδιο για τον ασθενή να πάει στον οδοντίατρο. Οι θεραπείες αναβάλλονται, τα ραντεβού ακυρώνονται, ο πόνος υπομένει υπερβολικά και η στοματική υγεία επηρεάζεται αρνητικά. Αυτό το πρόβλημα είναι πολύ κοινό και επηρεάζει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

Αιτίες για το οδοντιατρικό άγχος

Διάφοροι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο να υποφέρει από οδοντιατρικό άγχος. Ακολουθούν ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη διαταραχή:

 • Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
 • Τραυματικές προηγούμενες οδοντιατρικές εμπειρίες, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.
 • Επιρροή μελών της οικογένειας ή συνομηλίκων που υποφέρουν από οδοντιατρικό άγχος: Οι κοντινοί σας άνθρωποι που κάνουν αρνητικά σχόλια για την οδοντιατρική φροντίδα μπορούν να μεταδώσουν και να ξυπνήσουν φόβους στον ασθενή.
 • Φόβος για αίμα, τραυματισμό, πόνο ή βελόνες: Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες, τη θέα του αίματος ή πιστεύουν ότι η αναισθησία δεν θα έχει καμία επίδραση πάνω τους.
 • Φόβος για την αναισθησία: Μερικοί ασθενείς ανησυχούν για το πώς θα νιώθουν να αναισθητοποιηθούν ή θα φοβηθούν τη ζάλη ή τη ναυτία.
 • Έλλειψη προσωπικού χώρου: Πολλοί ασθενείς αισθάνονται άβολα με το πόσο κοντά σας είναι ο οδοντίατρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Έλλειψη ελέγχου: Το να μην μπορούν να παρατηρήσουν ή να ελέγξουν τι συμβαίνει στο στόμα τους είναι αυτό που προκαλεί άγχος για πολλούς.

Η εξαγωγή δοντιών, οι ριζικοί σωλήνες, το ίσιωμα των δοντιών και το τρίξιμο των δοντιών περιλαμβάνουν αναισθησία, χρήση τουρμπίνας, τσιμπιδάκια ή λίμες. Αυτό τις καθιστά τις πιο ανησυχητικές θεραπείες. Η αίσθηση πνιγμού που δημιουργείται από τη λήψη δειγμάτων ή τις δυναμικές κινήσεις που ασκεί ο οδοντίατρος κατά τη διάρκεια της απολέπισης της ρίζας μπορεί επίσης να προκαλέσει φόβο.

Το οδοντιατρικό άγχος είναι πολύ συχνό.
Ορισμένες διαδικασίες απαιτούν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη χρήση οργάνων, επομένως συχνά συνδέονται με οδοντιατρικό άγχος.

Συμπτώματα από το οδοντιατρικό άγχος

Το οδοντιατρικό άγχος είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, καθώς γνωστικά, φυσιολογικά και κινητικά στοιχεία αλληλεπιδρούν στην αμυντική απόκριση. Ο συνδυασμός αυτών των πτυχών προκαλεί στον ασθενή διαφορετικούς τύπους δυσάρεστων αισθήσεων.

Σε γνωστικό επίπεδο, υπάρχει μια δυσάρεστη αίσθηση που παρεμβαίνει στη συγκέντρωση και εμποδίζει τον ασθενή να θυμάται ορισμένα γεγονότα. Επιπλέον, υπάρχει υπερεπαγρύπνηση προσοχής που κάνει το άτομο να βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση εγρήγορσης. Είναι πολύ συνηθισμένο για ένα άτομο να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια πριν από ένα ραντεβού στον οδοντίατρο.

Οι φυσιολογικές πτυχές είναι αυτές που ενεργοποιούν το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή αίσθημα παλμών, εφίδρωση, ζάλη ή δύσπνοια.

Το κινητικό στοιχείο αναφέρεται στη δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά του ατόμου. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από την αποφυγή της οδοντιατρικής πράξης έως την πραγματική εγκατάλειψη του οδοντίατρου ενώ περιμένουν το ραντεβού του.

Σοβαρό πρόβλημα

Το οδοντιατρικό άγχος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί το άτομο να αποφεύγει τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Οποιαδήποτε δικαιολογία είναι καλή για να μην επισκέπτεστε τον οδοντίατρο και να ακυρώνετε τα ραντεβού ξανά και ξανά είναι κοινή.

Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στη στοματική υγεία. Είναι πολύ σύνηθες οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα να έχουν τερηδόνα, ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο και να μην αναζητούν λύση.

Επιπλοκές, όπως πόνος ή λοιμώξεις, συνήθως αναγκάζουν το άτομο, τελικά, να επισκεφτεί τον οδοντίατρο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Όταν πηγαίνουν στην οδοντιατρική κλινική, οι άνθρωποι συχνά εκφράζουν τη δυσφορία τους γι αυτήν την κατάσταση. Δεν συνεργάζονται, δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητοι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να φύγουν από το γραφείο ή να θυμώσουν με τον οδοντίατρο.

Τύποι οδοντιατρικού άγχους

Οι εκδηλώσεις του άγχους είναι ποικίλες και διαφορετικές σε κάθε ασθενή. Ωστόσο, ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τους ακόλουθους τρεις τύπους:

 • Προσαρμοστική: Αυτή είναι η πιο ήπια μορφή. Ο ασθενής είναι σε θέση να παραμείνει ήρεμος παρά το άγχος του. Συχνά υπάρχουν δυσκολίες στην αρχή της θεραπείας, αλλά ο φόβος μπορεί να ξεπεραστεί.
 • Μέση: Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμπτωματολογία είναι πιο αισθητή, καθώς είναι εμφανής η ψυχοσωματική επιδείνωση του ασθενούς. Το άτομο εμφανίζει δυσπιστία και υπάρχει ψυχοκινητική διέγερση που απαιτεί από τον οδοντίατρο να προσαρμόσει το είδος της διαβούλευσης για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.
 • Απενεργοποίηση ή αποκλεισμός: Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τύπος οδοντιατρικού άγχους. Ο φόβος είναι τόσο έντονος που προκαλεί συμπτώματα που καθιστούν αδύνατη την εξέταση, τη διάγνωση ή την οδοντιατρική θεραπεία και ο οδοντίατρος θα χρειαστεί να αναστείλει τη θεραπεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε το οδοντιατρικό άγχος

Η συνέχιση της αναβολής της οδοντιατρικής φροντίδας δεν είναι λύση στο πρόβλημα του οδοντιατρικού άγχους. Το να μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να αναζητήσεις τρόπους και εναλλακτικές λύσεις για πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή στοματική υγεία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον φόβο του οδοντιάτρου και να λάβετε την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάζεστε.

1. Πες αυτό που νιώθεις

Για να ξεπεράσετε όλους τους φόβους και τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την οδοντιατρική θεραπεία, είναι απαραίτητο να μπορείτε να μοιράζεστε αυτά που νιώθετε και σκέφτεστε. Η καλή επικοινωνία με τον οδοντίατρο είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί ένας δεσμός εμπιστοσύνης που βοηθά την όλη διαδικασία.

Μιλώντας με τον οδοντίατρο, μπορείτε να αποφορτιστείτε από κακές εμπειρίες από το παρελθόν και τις ανησυχίες και τους φόβους που σας προκαλεί η οδοντιατρική φροντίδα. Γνωρίζοντας τις ανάγκες και τις ερωτήσεις του ασθενούς, ο οδοντίατρος θα μπορέσει να τον αντιμετωπίσει καλύτερα, να ξεκαθαρίσει τυχόν ανησυχίες του και να προσαρμόσει τη διαδικασία ανάλογα.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας για το οδοντιατρικό σας άγχος από τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού. Με αυτόν τον τρόπο, ο ρεσεψιονίστ μπορεί να αρχίσει να βοηθά το άτομο προγραμματίζοντας μεγαλύτερα ραντεβού και αναζητώντας το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές που θα μπορούσαν να αυξήσουν το άγχος.

Όταν δεν μπορείτε να μιλήσετε επειδή το στόμα σας είναι ανοιχτό, είναι καλή ιδέα να συμφωνήσετε σε ένα σήμα με τον οδοντίατρο για να υποδείξετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Σηκώνοντας το χέρι, για παράδειγμα. Αυτό παρέχει ηρεμία, επειδή ο ασθενής γνωρίζει ότι μπορεί ακόμα να επικοινωνήσει με τον οδοντίατρο και έχει κάποιο έλεγχο της διαδικασίας.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρο εάν αισθάνεστε πόνο παρά το γεγονός ότι έχετε λάβει αναισθησία, γιατί μπορεί εύκολα να λυθεί προσθέτοντας λίγο περισσότερο. Η υπομονή του πόνου θα αυξήσει μόνο τον φόβο και την αρνητική εικόνα του οδοντιατρείου.

2. Αποσπάστε την προσοχή σας

Η εύρεση τρόπων για να αποσπάσετε την προσοχή σας και να εμποδίσετε τις σκέψεις σας να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην οδοντιατρική περίθαλψη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε. Το να πιάνετε τα χέρια σας πιέζοντας μια μπάλα κατά του στρες ή παίζοντας με ένα μικρό αντικείμενο όπως ένα fidget spinner, για παράδειγμα, είναι ένας καλός τρόπος για να διασκεδάσετε ενώ ο οδοντίατρος κάνει τη δουλειά του.

Το να φορέσετε ακουστικά και να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική, ένα ηχητικό βιβλίο ή podcast βοηθά επίσης να ξεφύγετε από το τι κάνει ο οδοντίατρος. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ρυθμίσετε τον θόρυβο του τρυπανιού.

Ορισμένα μέρη παίζουν μουσική υπόκρουση για να βοηθήσουν τους ασθενείς να χαλαρώσουν. Άλλες κλινικές διαθέτουν ακόμη και οθόνες ταινιών ή γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα το ραντεβού.

Τα τραγούδια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για να ηρεμήσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Τα προκαταρκτικά παιχνίδια στην αίθουσα αναμονής είναι μια άλλη πηγή που βοηθά τα παιδιά να μειώσουν το οδοντιατρικό τους άγχος.

3. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Η εξάσκηση μιας τεχνικής ψυχικής χαλάρωσης σας προδιαθέτει να νιώθετε πιο ήρεμοι και πιο συνεργάσιμοι όταν αντιμετωπίζετε οδοντιατρική θεραπεία. Η οπτικοποίηση του εαυτού σας σε ένα χαρούμενο μέρος ή η εστίαση στην αναπνοή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Η χαλάρωση αρχίζει ακόμη και στην αίθουσα αναμονής. Συνιστώνται ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, εισπνοές και εκπνοές αργά για λίγα δευτερόλεπτα.

Το να συνειδητοποιήσετε κάθε μέρος του σώματος και να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε κάθε μυ του σώματός σας έναν προς έναν είναι μια πολύ χαλαρωτική άσκηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το κεφάλι σας, να συγκεντρωθείτε στη χαλάρωση του μετώπου, των μάγουλων, του λαιμού και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσετε στα δάχτυλα των ποδιών.

Μια γυναίκα που διαλογίζεται.
Η βαθιά αναπνοή είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί στην αίθουσα αναμονής για την προώθηση της χαλάρωσης πριν από τη συνεδρία.

4. Ζητήστε από τον οδοντίατρο μια λεπτομερή εξήγηση της θεραπείας

Εάν ο οδοντίατρος εξηγεί βήμα προς βήμα τι πρόκειται να γίνει στο στόμα, αποτρέπει τις εκπλήξεις ή τους φόβους. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε διευκολύνει τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για τα παιδιά, ο οδοντίατρος μπορεί να δείξει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και να επιδείξει τη διαδικασία. Η γνώση του τι γίνεται μέσα στο στόμα του δίνει στον ασθενή μια αίσθηση ελέγχου και ευεξίας.

5. Ελαχιστοποιήστε τα ερεθίσματα

Αυτό είναι ένα μέτρο που λαμβάνει ο οδοντίατρος κατά τη θεραπεία του ασθενούς, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση του ασθενούς σε καταστάσεις που πυροδοτούν οδοντιατρικό άγχος. Η κάλυψη των εργαλείων ή η τοποθέτησή τους σε μια περιοχή της κλινικής όπου ο ασθενής δεν μπορεί να τα δει μπορεί να αποτρέψει τον φόβο που δημιουργούν οι βελόνες ή τα τσιμπιδάκια.

Ο ψεκασμός της αίθουσας αναμονής με ευχάριστα αρώματα μπορεί να εμποδίσει τους ασθενείς να μυρίσουν. Αυτό μπλοκάρει το οσφρητικό ερέθισμα που πολλοί ασθενείς συνδέουν με την οδοντιατρική φροντίδα και το οποίο δημιουργεί άγχος.

Η παροχή αποτελεσματικής αναισθησίας που μειώνει τις πιθανότητες να αισθανθεί ο ασθενής οποιαδήποτε ενόχληση είναι επίσης κατάλληλη σε αυτές τις περιπτώσεις. Η χρήση ειδικών τεχνικών και βοηθητικών μεθόδων, όπως οι τοπικές κρέμες πριν από την ένεση, παρέχουν άνεση σε αυτές τις καταστάσεις.

6. Χρήση φαρμάκων

Ο ιατρός μπορεί να θεωρήσει σκόπιμο να χρησιμοποιήσει φάρμακα για να βοηθήσει τον ασθενή να χαλαρώσει όταν άλλοι ελιγμοί δεν ήταν επιτυχείς. Η καταστολή από του στόματος ή η συνειδητή εισπνοή μπορεί να είναι χρήσιμη για μερικούς ανθρώπους.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση υπνηλίας, ήπιας αμνησίας και την ηρεμία που χρειάζεται ο ασθενής για να αφήσει τον γιατρό να εργαστεί στο στόμα του. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ανάγκες του περιστατικού, θα επιλεγεί μία από τις πολλές διαθέσιμες φαρμακολογικές επιλογές.

Στα πιο σοβαρά οδοντικά άγχη μπορεί να χρησιμοποιηθεί βαθιά καταστολή ή ακόμα και γενική αναισθησία. Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική συνήθως αφήνεται ως μία από τις τελευταίες επιλογές.

7. Κάντε μια ψυχολογική διαβούλευση

Μερικές φορές, ο οδοντίατρος δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει μόνος του το πρόβλημα του άγχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν απαραίτητο να παραπεμφθεί ο ασθενής σε ψυχολόγο που μπορεί να προσφέρει στο άτομο άλλα εργαλεία για να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Η σημασία του να ζητάτε βοήθεια

Μερικές φορές το αίσθημα φόβου του οδοντιάτρου μπορεί να είναι τεράστιο και να μην γνωρίζετε το πραγματικό πρόβλημα που προκαλεί αυτός ο φόβος, καθώς και την προέλευσή του. Το να μπορείς να αποδεχτείς ότι πάσχεις από οδοντικό άγχος είναι θεμελιώδες προκειμένου να αντιμετωπίσεις μια διαταραχή που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη στοματική υγεία.

Το να πάτε με σιγουριά στον οδοντίατρο και να ρωτήσετε για τους φόβους που σας δημιουργούν οι οδοντιατρικές θεραπείες είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε να ξεπερνάτε αυτήν την κατάσταση. Ο οδοντίατρος έχει τους απαραίτητους πόρους για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να αποκτήσετε σταδιακά πρόσβαση στις οδοντιατρικές θεραπείες με περισσότερη ηρεμία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ríos Erazo, M., Herrera Ronda, A., & Rojas Alcayaga, G. (2014). Ansiedad dental: Evaluación y tratamiento. Avances en odontoestomatología30(1), 39-46.
 • De León, F. C., Flores, B. I. M., & García, M. Á. Q. (2015). Ansiedad dental en pacientes adultos durante el tratamiento dental. Revista Mexicana de Estomatología2(2), 2-11.
 • Jiménez Ortiz, J. L., Herrera Silva, J. C., Jiménez Ortiz, J. D., & Islas Valle, R. M. (2017). Miedo y ansiedad dental de pacientes adultos atendidos en una clínica universitaria de México. Cient. dent.(Ed. impr.), 7-14.
 • De la Cruz Cossío, J. D. (2020). Influencia de la ansiedad dental en el comportamiento del niño de 5 a 8 años durante el procedimiento odontológico en la Clínica Estomatológica Niño, Madre Gestante-Bebé en el año 2019.
 • Hmud, R., & Walsh, L. J. (2009). Ansiedad dental: causas, complicaciones y métodos de manejo. Journal of Minimum Intervention in Dentistry2(1), 237-248.
 • Larnia, M. A. O., Guerrero, L. A. R., Casas-Apayco, L., & Bobadilla, C. M. C. (2021). Eficacia de la musicoterapia para reducir la ansiedad dental en niños con discapacidad. Revista de Odontopediatría Latinoamericana11(1).
 • Rojas-Alcayaga, G. A., Alfaro, K., Ríos-Erazo, M., Herrera, A. C., & Barahona, P. (2018). Efectividad de la Distracción Musical Sobre la Ansiedad Dental y Adherencia a Tratamiento en Niños de 6 Años: Ensayo Clínico Aleatorizado. International journal of odontostomatology12(1), 35-42.
 • Sánchez, S. S. A., Abreu, K. E. H., Enríquez, X. M., López, R. M. B., & Luciano, C. S. G. Terapia de los sentidos como estrategia profesionalizante para disminuir la ansiedad en una clínica odontopediátrica. Marketing en la promoción y la profesionalización de la salud.
 • Río, J. M. (2019). Manejo de la fobia y ansiedad dental mediante la utilización de la sedación consciente inhalatoria en la clínica dental.
 • Soria Villanes, J. M. (2017). Ansiedad dental en niños sometidos a sedación consciente en la Clínica Odontológica San Antonio de la ciudad de Huancayo.
 • Fernández, A. A. V. (2018). Ensayo clínico experimental sobre el control de la ansiedad y la conducta en el paciente dental infantil a través de la realidad virtual como técnica de distracción (Doctoral dissertation, Universidad de Salamanca).
 • Salazar Pulido, K. M. (2018). Nivel de ansiedad dental de los pacientes atendidos en una clínica estomatológica universitaria.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.