Ολοτροπική αναπνοή: Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Η ολοτροπική αναπνοή λέγεται ότι σας επιτρέπει να επιτύχετε μια κατάσταση συνείδησης που προάγει την αυτοθεραπεία. Μάθετε τι είναι αυτή η τεχνική σε αυτό το άρθρο!
Ολοτροπική αναπνοή: Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η αναπνοή που γίνεται ήρεμα και σωστά φέρνει πολλά οφέλη στο σώμα και στο μυαλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν ακούσει όλοι για την ολοτροπική αναπνοή και τα οφέλη της.

Πρόκειται για έναν σύνθετο όρο, που σχηματίζεται από τις λέξεις όλος και τρόπος («κίνηση»). Επομένως, η λέξη θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “κίνηση προς την ολότητα”.

Η ολοτροπική αναπνοή επιδιώκει να φτάσει σε μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης για να επιτύχει την αυτοθεραπεία, δουλεύοντας μέσα από φόβους, μπλοκαρίσματα και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Η πεποίθηση είναι ότι η θεραπεία προέρχεται από το εσωτερικό του ατόμου.

Τι είναι η ολοτροπική αναπνοή;

Η τεχνική της ολοτροπικής αναπνοής αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 από τους Τσέχους ψυχιάτρους Stanislav και Christina Grof, αν και βασίζεται στη γνώση των αρχαίων πολιτισμών. Είναι μια φυσική και απλή μέθοδος που περιλαμβάνει τη χρήση υπεραερισμού μαζί με τη μουσική.

Η αναπνοή με πολύ γρήγορους ρυθμούς για ορισμένο χρονικό διάστημα αλλάζει την ισορροπία διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου στο σώμα. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να επιταχυνθούν τα αναπνευστικά μοτίβα με ελεγχόμενο τρόπο, προσπαθώντας να φτάσουμε σε μη συνηθισμένες καταστάσεις συνείδησης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της τεχνικής, όταν προκαλείται από την αναπνοή και τη μουσική, οι άνθρωποι απεικονίζουν ακόμη και κρυφές εμπειρίες από το παρελθόν τους. Και αυτό θα χρησίμευε για μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού.

Η διαδικασία για την ολοτροπική αναπνοή

Μια ολοτροπική συνεδρία αναπνοής διαρκεί 2 έως 3 ώρες. Μπορεί να γίνει τόσο σε ομάδες όσο και ατομικά.

Όταν εργάζονται σε ομάδες, οι άνθρωποι συναντιούνται σε ζευγάρια, εναλλάσσοντας τους ρόλους του πειραματιστή ή του φροντιστή. Το καθήκον του τελευταίου είναι να συνοδεύει το άτομο που κάνει την ολοτροπική αναπνοή, χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία.

Ένας εκπαιδευμένος συντονιστής θα πρέπει επίσης να είναι παρών, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συνεδρίες, ως υπεύθυνος για τα πάντα. Αυτό το άτομο παρέχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πρακτικής, διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία λαμβάνει χώρα με ασφάλεια.

Ο συντονιστής καθοδηγεί τη συνεδρία, δίνοντας οδηγίες για αύξηση της ταχύτητας αναπνοής. Και παρόλο που είναι αυξημένος, τότε ο ρυθμός πρέπει να παραμένει σταθερός, γρήγορος και ομοιόμορφος.

Ταυτόχρονα, η μουσική είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ολοτροπικής αναπνοής. Οι ήχοι είναι σαν εκείνοι του διαλογισμού, με μονοχορδικά ρυθμικά μοτίβα.

Οι συνεδρίες είναι συνήθως ανοιχτού τύπου, με την έννοια ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη ιδέα ή προσδοκία σχετικά με το περιεχόμενο της ψυχής που θα διερευνηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Κάθε άτομο αντλεί το δικό του νόημα και επιτυγχάνει την αυτοανακάλυψη του προβλήματος.

Ο στόχος είναι η ολοτροπική αναπνοή να είναι καταλυτική εμπειρία, να φέρει κρυφά γεγονότα στην επιφάνεια της συνείδησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά στην ατομική θεραπεία, οι συμμετέχοντες ή οι ηγέτες θα τις σχολιάσουν ή θα τις συζητήσουν.

Ενήλικες σε μια ολοτροπική συνεδρία αναπνοής.
Οι τεχνικές αναπνοής χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους για την προώθηση του διαλογισμού.

Δείτε το άρθρο: 8 σημάδια καρδιακών νόσων που δεν πρέπει να αγνοούνται

Πιθανά οφέλη από την ολοτροπική αναπνοή.

Όσοι ασκούν και προτείνουν την ολοτροπική αναπνοή ισχυρίζονται ότι παρέχει αρκετά οφέλη. Αυτά θα είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι.

Χαλάρωση

Πολλοί άνθρωποι κάνουν ασκήσεις αναπνοής για να χαλαρώσουν. Αν και στην ολοτροπική μέθοδο, ο ρυθμός αυξάνεται, εξακολουθείτε να επιτυγχάνετε ηρεμία. Αν και αυτό προέρχεται μάλλον από τη συναισθηματική εμπειρία.

Αρνητικές σκέψεις και ολοτροπική αναπνοή

Τα άτομα που εξασκούν την ολοτροπική αναπνοή ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική για να διαχειριστούν ή να απορρίψουν αρνητικές σκέψεις. Είναι ένας τρόπος να μειώσετε την απαισιοδοξία και ακόμη και να μειώσετε το φόβο στη σκέψη του θανάτου.

Αρνητικά συναισθήματα

Τα στοιχεία που βρέθηκαν υποδηλώνουν ότι η ολοτροπική αναπνοή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τον αυτοέλεγχο. Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που είναι επιρρεπή σε μεταβολές της διάθεσης ή που έχουν αρνητικές συμπεριφορές.

Άγχος και αυτοεκτίμηση

Σε μια κλινική μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε ολοτροπική αναπνοή σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, οι συμμετέχοντες αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και έδειξαν μεγαλύτερη μείωση του άγχους. Αυτό ήταν σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ψυχοθεραπεία μόνο.

Συναισθηματική θεραπεία

Μια ανασκόπηση του 2013 κατέγραψε συνεδρίες ατόμων που συμμετείχαν σε συχνές πρακτικές ολοτροπικής αναπνοής για αρκετά χρόνια. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την επίτευξη συναισθηματικής σταθερότητας.

Αυτογνωσία

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η ολοτροπική αναπνοή μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερα επίπεδα αυτογνωσίας, ενώ είναι επίσης χρήσιμη για την ενθάρρυνση θετικών αλλαγών σχετικά με τη συμπεριφορά.

Επιπλέον, οι υποστηρικτές της ολοτροπικής αναπνοής υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε κρυμμένα περιεχόμενα του νου. Θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει να φέρει στην επιφάνεια ανεπίλυτες καταστάσεις από το παρελθόν.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της ολοτροπικής αναπνοής, τα άτομα θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν ορισμένες εμπειρίες με την ελπίδα να απελευθερωθούν από συναισθηματικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τραύματα και φοβίες καθώς και ψυχοσωματικές διαταραχές.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις

Αν και η τεχνική είναι απλή, δεν είναι χωρίς κινδύνους και αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η ανισορροπία μεταξύ των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναπνευστική αλκάλωση.

Με αυτό κατά νου, δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα άκρα και το στόμα, ζάλη, αδυναμία, λιποθυμία, σπασμοί.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να ληφθούν προφυλάξεις σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της ολοτροπικής αναπνοής εάν το άτομο έχει κάποια ασθένεια ή κατάσταση, όπως τις ακόλουθες:

 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Στηθάγχη
 • Συγκοπή
 • Αρρυθμία
 • Γλαύκωμα
 • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
 • Κρίσεις πανικού
 • Σπασμοί
Μια ηλικιωμένη γυναίκα με πόνο στο στήθος.
Τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να απέχουν από την εξάσκηση της ολοτροπικής αναπνοής.

Πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις προφυλάξεις της ολοτροπικής αναπνοής

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η ολοτροπική αναπνοή μπορεί να φέρει στο φως ορισμένες εμπειρίες από το παρελθόν για να προσφέρει μια μετασχηματιστική εμπειρία. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η ανακάλυψη πληγών μπορεί να προκαλέσει άβολα και δυσάρεστα συναισθήματα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την τεχνική, είναι σημαντικό να αναζητήσετε εκπαιδευμένα άτομα. Θα πρέπει να καθοδηγούν επαρκώς τη διαδικασία και να παρέμβουν σε περίπτωση τυχόν επιπλοκών.

Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρέπει να το δείτε ως μια πρόσθετη μορφή θεραπείας, αλλά όχι ως υποκατάστατο μιας επαγγελματικής θεραπείας. Έτσι, έρχεται σε βοήθεια άλλων τεχνικών και ψυχολογικών επιστημών που ασκούνται από επαγγελματίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Holmes S, Morris R, Clance P, Putney R. Holotropic breathwork: An experiential approach to psychotherapy. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training. 1996; 33(1):114-120.
 • Grof S. Holotropic Breathwork: A New Experiential Method of Psychotherapy and Self-Exploration. Journal of Transpersonal Research; 2014: 6(1): 7-24.
 • Grof S. Holotropic Breathwork: New Perspectives in Psychotherapy and Self-Exploration. Semantic Scholar. New York: State University, 2010.
 • Holmes S, Morris R et al. Holotropic breathwork: An experiential approach to psychotherapy. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training. 1996; 33(1): 114–120.
 • Puente, I. Special Issue on Holotropic Breathwork and Other Hyperventilation Procedures. Navarra, Spain: Eurotas/Oxigeme, 2014.
 • Terekhin P. The role of hypocapnia in inducing altered states of consciousness. Human Physiology. 1996; 22(6): 730–735.
 • Victoria H, Caldwell C. Breathwork in body psychotherapy: Clinical applications. Body, Movement and Dance in Psychotherapy. 2013; 8(4): 216-228.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.