Στοματικό διάλυμα: Τι είναι και πότε συνιστάται;

Πιστεύετε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε σε τι χρησιμοποιούνται αυτά τα προϊόντα και τα οφέλη τους.
Στοματικό διάλυμα: Τι είναι και πότε συνιστάται;

Τελευταία ενημέρωση: 02 Αυγούστου, 2022

Το στοματικό διάλυμα είναι ένα σημαντικό πρόσθετο όταν πρόκειται για τη φροντίδα της υγείας των δοντιών. Είναι ένα υγρό προϊόν που χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα των δοντιών, των ούλων και των βλεννογόνων του στόματος.

Αυτά τα στοματικά διαλύματα δεν αντικαθιστούν τη χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος, αλλά συμπληρώνουν τη στοματική υγιεινή. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας πούμε τον σωστό τρόπο χρήσης τους, ώστε να είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι στοματικών πλύσεων με συγκεκριμένα συστατικά που τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε διαφορετικές καταστάσεις.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε ποιο στοματικό διάλυμα είναι κατάλληλο για εσάς!

Τι είναι το στοματικό διάλυμα;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το στοματικό διάλυμα είναι ένα υγρό που χρησιμοποιείται στο στόμα για να ξεπλύνει τις στοματικές δομές ή να κάνετε γαργάρες. Είναι ένα πρόσθετο προϊόν για τη στοματική υγιεινή που βοηθά στη φροντίδα της στοματικής υγείας.

Γενικά, ένα στοματικό διάλυμα βοηθά στην αποβολή μικροβίων από το στόμα, ελέγχει τη βακτηριακή πλάκα και αφήνει μια δροσερή αναπνοή. Ωστόσο, χάρη σε ορισμένα από τα ενεργά συστατικά τους, μπορούν επίσης να προσφέρουν άλλα συγκεκριμένα οφέλη, όπως η πρόληψη της τερηδόνας ή η θεραπεία της ουλίτιδας.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το στοματικό διάλυμα είναι συμπλήρωμα στο βούρτσισμα των δοντιών και το νήμα. Δεν αντικαθιστά καμία από αυτές τις διαδικασίες. Αντίθετα, τις ενισχύει για να αποκτήσουν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στοματική υγιεινή.

Επειδή είναι υγρό διάλυμα, η μονιμότητα και η κίνησή του στο στόμα του επιτρέπουν να φτάσει σε σημεία όπου οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να φτάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, η ολοκλήρωση της οδοντικής υγιεινής με τη χρήση στοματικών πλύσεων βοηθά στη μείωση της βακτηριακής πλάκας και στην πρόληψη πολλών κοινών στοματικών παθήσεων.

Τα είδη των στοματικών πλύσεων και οι χρήσεις τους

Σας είπαμε ήδη ότι τα περισσότερα στοματικά διαλύματα βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων στο στόμα και έτσι προλαμβάνουν πολλές από τις ασθένειες που προκαλούν τα μικρόβια. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από στοματικά διαλύματα διαθέσιμα για χρήση σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Τα περισσότερα είναι χωρίς συνταγή και μπορείτε να τα βρείτε τόσο σε φαρμακεία όσο και σε σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, με τόση ποικιλία διαθέσιμη, η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι μια περίπλοκη δουλειά!

Όταν ψάχνετε για στοματικό διάλυμα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να σας προτείνει ένα προϊόν σύμφωνα με την κατάσταση και τις ανάγκες του στόματός σας. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση των διαφορετικών τύπων στοματικών πλύσεων θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων.

Εδώ είναι οι χρήσεις και τα οφέλη τους.

Τα στοματικά διαλύματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους. Λειτουργούν ως συμπλήρωμα στο βούρτσισμα των δοντιών και το νήμα. 

Συνήθη εμπορικά στοματικά διαλύματα

Αυτό είναι το πιο βασικό στοματικό διάλυμα της αγοράς. Αποτελείται από ένα υγρό με ενεργά συστατικά παρόμοια με την οδοντόκρεμα που βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και των βακτηρίων από το στόμα.

Παρέχει επίσης δροσερή αναπνοή και ελαφριά προστασία από την τερηδόνα, επομένως μπορεί να βοηθήσει πολύ σε περιπτώσεις δυσοσμία του στόματος. Αυτός ο τύπος στοματικό διάλυμα διατίθεται σε διαφορετικές γεύσεις και μπορεί να περιέχει αλκοόλ.

Αντισηπτικά ή διαλύματα κατά της πλάκας

Αυτό το στοματικό διάλυμα έχει συγκεκριμένα συστατικά που βοηθούν στον έλεγχο και τη μείωση της βακτηριακής πλάκας στο στόμα. Γενικά, περιέχουν διγλυκονική χλωρεξιδίνη, αν και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα ενεργά συστατικά, όπως ιώδιο ποβιδόνης, φαινόλες, μεταλλικά άλατα ή αιθέρια έλαια.

Είναι πολύ χρήσιμα για τη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου. Συνιστώνται επίσης για χρήση μετά από στοματική χειρουργική επέμβαση ή τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την προώθηση της επούλωσης και τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Επιπλέον, ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει την επούλωση και να μειώσει τον πόνο των πληγών και των στοματικών ελκών.

Ωστόσο, η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οδοντίατρος τα θεωρεί κατάλληλα. Τα ενεργά συστατικά που περιέχουν μπορεί να είναι επιβλαβή εάν χρησιμοποιηθούν για παρατεταμένη ή υπερβολική περίοδο. Επομένως, ένας επαγγελματίας θα πρέπει να υποδείξει τον σωστό τρόπο χρήσης τους.

Στοματικά διαλύματα με φθόριο

Το στοματικό διάλυμα με φθόριο προσφέρει επιπλέον προστασία στο σμάλτο των δοντιών από τη δράση των οξέων που παράγονται από βακτήρια στο στόμα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ χρήσιμο για την πρόληψη της τερηδόνας και ακόμη και για την αναστροφή των αρχικών σταδίων της νόσου.

Αυτός ο τύπος στοματικό διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με υψηλό κίνδυνο τερηδόνας, αν και η χρήση του δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 6 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να είναι αυτός που θα υποδείξει αυτόν τον τύπο προϊόντος. Επίσης, θα είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό του χρόνου και της συχνότητας χρήσης.

Στοματικά διαλύματα για ξηροστομία

Όταν πάσχετε από ξηροστομία ή ξηροστομία, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στοματικών λοιμώξεων και ανάπτυξης περισσότερης πλάκας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο δεν εκπληρώνει τη λειτουργία του.

Για το λόγο αυτό, ένα στοματικό διάλυμα που λιπαίνει το στόμα το αναζωογονεί, και προλαμβάνει τις ασθένειες είναι ιδανικό. Γενικά, χρησιμοποιούνται στοματικά διαλύματα που περιέχουν μέταλλα, φθόριο και βιταμίνη Ε.

Άλλοι τύποι στοματικών πλύσεων

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα για συγκεκριμένους σκοπούς που βοηθούν στη βελτίωση της ιδιαίτερης κατάστασης του στόματος ορισμένων ασθενών. Για παράδειγμα, μπορούμε επίσης να βρούμε πλύσεις:

 • Για άτομα με νάρθηκες: Αυτά τα στοματικά διαλύματα έχουν σχεδιαστεί για να προσθέτουν προστασία και να βελτιώνουν την υγιεινή για ασθενείς που φορούν νάρθηκες.
 • Για χρήστες οδοντοστοιχιών: Πρόκειται για στοματικά διαλύματα χωρίς οινόπνευμα που ενισχύουν τα ούλα και τους βλεννογόνους των ασθενών που φορούν οδοντοστοιχίες.
 • Για πριν από την περιοδοντική επέμβαση: Ένας οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει στοματικές πλύσεις με εξετιδίνη ή χλωρεξιδίνη πριν από την περιοδοντική χειρουργική επέμβαση. Η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντισηπτική δράση αυτών των προϊόντων αποτρέπει τις επιπλοκές.
 • Για ενίσχυση λεύκανσης δοντιών: Μετά από μια διαδικασία λεύκανσης δοντιών, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα στοματικό διάλυμα λεύκανσης κάθε τόσο για να διατηρήσει και να παρατείνει τα αποτελέσματα.

Κοινά συστατικά στο στοματικό διάλυμα

Συνολικά, η συγκεκριμένη λειτουργία κάθε στοματικού διαλύματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά του. Πολλές φορές, τα συστατικά συνδυάζονται για να ενισχύσουν τη δράση του προϊόντος.

Είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες για να επιλέξετε το στοματικό διάλυμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Εδώ είναι μερικά από τα συστατικά που βρίσκονται στα στοματικά διαλύματα στην αγορά:

 • Φθόριο: Το φθόριο προστατεύει από κοιλότητες.
 • Η χλωρεξιδίνη είναι ένα αντισηπτικό με δράση κατά της πλάκας και είναι αντιβακτηριδιακή. Συχνά ενδείκνυται για στοματική χειρουργική επέμβαση ή ως θεραπεία για την ασθένεια των ούλων. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την υπόδειξη οδοντιάτρου γιατί η παρατεταμένη χρήση του λερώνει τα δόντια και τα ούλα και αλλοιώνει τη γεύση.
 • Η εξετιδίνη έχει αντισηπτική και αντιμυκητιακή δράση και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των βλεννογόνων. Σε συνδυασμό με άλατα ψευδαργύρου, η δράση του κατά της πλάκας είναι μεγαλύτερη. Επίσης λερώνει τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς, επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του οδοντιάτρου σας.
 • Ποβιδόνη-ιώδιο: Αυτό είναι ένα βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εξέλιξης της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.
 • Αιθέρια έλαια: Ο συνδυασμός φυσικών ελαίων επιτρέπει την εξάλειψη της βακτηριακής πλάκας και τη μείωση της φλεγμονής των ούλων.
 • Οι φαινόλες έχουν αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Το Triclosan είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά, αλλά η χρήση του περιορίζεται σε περιπτώσεις που ο επαγγελματίας το κρίνει απαραίτητο και κατάλληλο. Θεωρείται ουσία που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
 • Μεταλλικά άλατα: Απαιτείται υψηλή συγκέντρωση αυτών των στοιχείων για να έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Ωστόσο, μπορεί να έχουν κάποια τοξικότητα και να παρέχουν άσχημη γεύση στο προϊόν.
 • Φυσικά προϊόντα: Δεν έχουν την επιστημονική υποστήριξη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να φτιάχνουν στοματικά διαλύματα με φυτικά εκχυλίσματα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι η αλόη βέρα, το χαμομήλι και η πρόπολη.
 • Οι λευκαντικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται με μια θεραπεία λεύκανσης δοντιών.
Joven usa colutorio bucal.
Ορισμένα στοματικά διαλύματα περιέχουν αλκοόλ. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε πριν τα αγοράσετε και τα χρησιμοποιήσετε.

Πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικά διαλύματα με ή χωρίς αλκοόλ;

Στην αγορά υπάρχουν στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ και στοματικά διαλύματα που δεν περιέχουν. Εκτός από την ανάγνωση του στα συστατικά, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει την παρουσία της ουσίας από το ελαφρύ αίσθημα καύσου που αφήνουν στο στόμα.

Πολλά ξεβγάλματα περιέχουν οινόπνευμα γιατί εκτός από αντισηπτικό επιτρέπει την αραίωση των συστατικών του. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατάποση αυτών των προϊόντων.

Αν και η ποσότητα αλκοόλ στα στοματικά διαλύματα είναι πολύ χαμηλή, η ξηραντική τους δράση μπορεί να μειώσει την ποσότητα του σάλιου στο στόμα. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που υποφέρουν από ξηροστομία και άλλους στοματικούς ερεθισμούς θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν αυτή την ουσία.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να επιλέξετε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα, εάν θα χρησιμοποιηθεί από πολλά μέλη της οικογένειας, ειδικά εάν η ομάδα της οικογένειας περιλαμβάνει παιδιά, έφηβους ή έγκυες γυναίκες. Οι αλκοολικοί που αναρρώνουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση αυτών των προϊόντων για να αποτρέψουν την υποτροπή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το στοματικό διάλυμα

Συνολικά, ο τρόπος χρήσης του στοματικού διαλύματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος και είναι καλύτερο να διαβάσετε τις οδηγίες στη συσκευασία. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα ακόλουθα βήματα:

 1. Βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος: Συνιστάται η σωστή στοματική υγιεινή πριν από το στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, οι ενδείξεις του προϊόντος ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνουν να το κάνετε μετά.
 2. Ρίξτε το στοματικό διάλυμα στη μεζούρα: Το προϊόν συνήθως συνοδεύεται από μια μεζούρα για να το τοποθετήσετε. Είναι σημαντικό να τηρείτε την ποσότητα που υποδεικνύεται στις οδηγίες ή από τον οδοντίατρο. Γενικά, είναι περίπου τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ή 20 χιλιοστόλιτρα.
 3. Βάλτε το προϊόν στο στόμα σας και πλύνετε: Το προϊόν πρέπει να μετακινείται έντονα μέσα στο κλειστό σας στόμα για 30 δευτερόλεπτα. Προσπαθήστε να φτάσετε σε όλες τις επιφάνειες του στόματος. Μην καταπιείτε. Το να μετράτε στο κεφάλι σας ή να χρησιμοποιείτε ένα ρολόι μπορεί να σας βοηθήσει.
 4. Φτύστε το: Όλα τα διαλύματα πρέπει να ξεπλυθούν στο νεροχύτη. Σε περίπτωση που το στοματικό διάλυμα χρησιμοποιείται από παιδί, είναι απαραίτητο να ελέγξετε αυτό το βήμα για να αποτρέψετε την κατάποση του προϊόντος.
 5. Περιμένετε: Αποφύγετε το ξέβγαλμα, το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα για τουλάχιστον 30 λεπτά για να επωφεληθείτε πλήρως από το στοματικό διάλυμα.

Τέλος, είναι σημαντικό να μην αραιώσετε το προϊόν με νερό, εκτός αν το λέει η ετικέτα. Διαφορετικά, δεν θα έχετε τα πλήρη οφέλη του ξεβγάλματος.

Το στοματικό διάλυμα είναι μια ευεργετική πρακτική στοματικής υγιεινής

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας στοματικής υγιεινής ή σύμφωνα με τις οδηγίες από το οδοντίατρό σας για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι πάντα απαραίτητα και η καλύτερη επιλογή είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να επιλέξετε το σωστό και να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Η ενίσχυση του σμάλτου, η προστασία των δοντιών από τερηδόνα και η μείωση της πλάκας είναι μερικά από τα οφέλη της χρήσης αυτών των προϊόντων. Είναι επίσης χρήσιμα για τη βελτίωση της αναπνοής και την πρόληψη και θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται εάν το ξέβγαλμα χρησιμοποιείται ευσυνείδητα και υπεύθυνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας ή να εγκαταλείψετε το οδοντικό νήμα.

Αντίθετα, τα στοματικά διαλύματα συμπληρώνουν τους συνήθεις χειρισμούς καθαρισμού του στόματος. Το να έχετε στοματικό διάλυμα ως συμπλήρωμα στη ρουτίνα σας είναι βέβαιο ότι θα φέρει ευεξία και υγεία στο στόμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alvarez de la Cruz, C. A., & Tejada Matril, V. M. (2021). Estabilidad y actividad antibacteriana contra Streptococcus mutans de enjuagues bucales más comercializados en boticas del distrito de José Leonardo Ortiz–Chiclayo 2021 (Doctoral dissertation, Universidad Privada de Huancayo Franklin Roosevelt).
 • Soto-Calvo, B., Mendaza-Lainez, E., & Varela-Rojas, I. (2020). Desarrollo de un enjuague bucal natural a partir de extractos de zingiberáceas orgánicas disponibles en Costa Rica. Revista tecnología en marcha, ág-98.
 • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
 • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
 • Oliva-Mella, P. F., & Smith-Stefó, C. (2018). Utilización del Colutorio de Aloe Vera en el Control de la Gingivitis en Pacientes Adultos: Un Estudio Preliminar. International journal of odontostomatology12(3), 320-326.
 • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
 • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
 • León Rodríguez, J. A. Comparación de la efectividad entre colutorios a base de clorhexidina al 0.12% y aceites esenciales asociados al raspado y alisado radicular en la disminución del estado periodontal en pacientes con periodontitis crónica. Trujillo–2015.
 • Manayalle Carrero, B. N. (2019). Comparación del efecto antibacteriano de colutorios comerciales herbales vs colutorios a base de gluconato de clorhexidina 0.12% sobre cepas de Streptococcus Mutans Atcc 25175.
 • Javier Pérez, R., Rubio Armendáriz, C., Gutiérrez Fernández, Á. J., Paz Montelongo, S., & Hardisson, A. (2020). Niveles de fluoruro en dentífricos y colutorios. Journal of Negative and No Positive Results5(5), 491-503.
 • Roilien, G. R., Marina Felicia, V. S., & Ramón Miguel, V. S. (2021, April). Aplicación de la Medicina Natural y Tradicional en Odontología. In I Jornada Científica de Farmacología y Salud. Farmaco Salud Artemisa 2021.
 • Gandolfo, M. C., Pessole, T., Mendes, G., Albara, M. F., Fontana, A., Freisleben, E. V., & Nardi, A. (2017). Uso dos colutórios em Odontologia. Ação Odonto, (2).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.