Ωμοφαγική διατροφή: Τα οφέλη και τα ρίσκα της

Η ωμοφαγική διατροφή, γνωστή και ως ωμοφαγία, είναι πολύ εύκολη και αποτελείται από μη μαγειρεμένες τροφές, οι οποίες καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή.
Ωμοφαγική διατροφή: Τα οφέλη και τα ρίσκα της
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για την ωμοφαγική διατροφή, τα οφέλη και τα ρίσκα της. Αν είστε και εσείς από τα άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη διατροφική μόδα αλλά δε γνωρίζουν τον τρόπο, συνεχίστε την ανάγνωση.

Ωμοφαγία

Η ωμοφαγική διατροφή, γνωστή και ως ωμοφαγία, μπορεί να ακολουθηθεί πολύ εύκολα. Στην ουσία πρόκειται για την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν μαγειρευτεί και βρίσκονται στην πιο φυσική τους κατάστασηΥπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις τις οποίες θα συζητήσουμε παρακάτω.

Αυτή η διατροφή είναι εξαιρετικά θρεπτική για το σώμα σας και έχει πολλά, ποικίλα οφέλη. Η κατανόηση των αρχών της ωμοφαγίας είναι πολύ σημαντική για τους βέγκαν επειδή θα πρέπει να λαμβάνουν όσα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία γίνεται όπως αν ακολουθούσαν μια διατροφή με μαγειρεμένα φαγητά.

Μια ωμοφαγική διατροφή αποτελείται από την κατανάλωση ωμών τροφίμων τα οποία, κατά κύριο λόγο, είναι φυσικά, οργανικά λαχανικά.

Λαχανικά και καρποί σε πιάτο

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό βιγκανισμό, οι τροφές στην ωμοφαγική διατροφή – όπως περιγράφει το όνομά της – δεν είναι μαγειρεμένες.

Οι ακόλουθοι της ωμοφαγικής διατροφής καταναλώνουν φρούτα, ρίζες, βολβούς, λαχανικά, καρπούς, σπόρους, λίγη άλγη, και φύτρες.

Επίσης, μπορούν να φάνε αφυδατωμένες τροφές, καθώς όταν οι τροφές μαγειρεύονται σε λιγότερους από 42ºC, οι ιδιότητές τους δε χάνονται.

Το μενού της ωμοφαγίας

Για να διαλέξετε το μενού σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τους συνδυασμούς των ωμών τροφίμων. Γι’ αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε τις αρχές και τους κανόνες αυτού του τρόπου ζωής.

Υπάρχουν πολλές τροφές τις οποίες μπορείτε να καταναλώσετε σε αυτή τη διατροφή. Με τους απλούς συνδυασμούς τροφών που δίνετε στο σώμα σας, εκείνο μπορεί να τις χωνέψει εύκολα και να αφομοιώσει τα θρεπτικά στοιχεία αποτελεσματικότερα.

Όμως, θα πρέπει να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με βιταμίνη Β12 και να μην εξαρτάστε πλήρως από φυσικές πηγές όπως η άλγη ή οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτές δεν είναι καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.

Μια λίστα με τις ιδανικές τροφές για την ωμοφαγική διατροφή

Ωμοφαγική διατροφή

Οι καρποί και οι σπόροι είναι οι κύριες πηγές λιπαρών για όσους ακολουθούν την ωμοφαγία.

  • Άμυλο: κολοκύθα, πατάτες, και παντζάρια.
  • Λίπη: καρποί, καρύδα, σπόροι, και αβοκάντο.
  • Οξέα: ντομάτες, πιπεριές, και ξινά φρούτα.
  • Γλυκά: αποξηραμένα φρούτα και γλυκά φρούτα.

Για να κάνετε σωστούς συνδυασμούς, ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες (αν και δε θα υπάρξει πρόβλημα αν τους παραλείπετε πού και πού):

  • Προσπαθήστε να μη συνδυάζετε λίπη και γλυκά.
  • Ιδανικά, μη συνδυάζετε διάφορα είδη λιπών.
  • Επίσης, μη συνδυάζετε οξέα και γλυκά φρούτα.
  • Τέλος, μη συνδυάζετε οξέα με άμυλο.

Η μετάβαση στην ωμοφαγική διατροφή: Κάντε τη σωστά

Ξεκινήστε προσθέτοντας μικρές ποσότητες μη μαγειρεμένων τροφών στα γεύματά σας. Να θυμάστε, δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε δραστικές αλλαγέςγι’ αυτό είτε κάντε τις στον ατμό, είτε μαγειρέψετε τις σε λιγότερους από 45ºC.

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε τη μετάβαση. Χρειάζεστε μονάχα θέληση, κίνητρο, υπομονή και να είστε χαλαροί/ές.

Βιταμίνη Β12 σε ταμπλέτες

Θα πρέπει να αξιολογηθούν τα ρίσκα έλλειψης θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Β12.

Πριν ξεκινήσετε την ωμοφαγική διατροφή, θα πρέπει να “ζυγίσετε” τα υπέρ και τα κατά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό.

Τα πλεονεκτήματα της ωμοφαγίας

Όσοι άνθρωποι ακολουθούν μια ωμοφαγική διατροφή, πιστεύουν ότι έχει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων:

Η ωμοφαγία περιλαμβάνει τροφές με λιγότερα τρανς και κορεσμένα λιπαρά, απ’ ότι η τυπική Δυτική διατροφή. Έχει μικρή ποσότητα νατρίου και ζάχαρης, και προμηθεύει με μεγάλες ποσότητες καλίου, μαγνησίου, φολικού οξέος, ινών, βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, όλα τους ωφέλιμα για την υγεία σας.

Τα ρίσκα της ωμοφαγικής διατροφής

Μία από τις κυριότερες αντιδράσεις ορισμένων ειδικών είναι ο πιθανός κίνδυνος εμφάνισης ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης βιταμίνης Β12, σιδήρου, ψευδαργύρου, και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή, έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ομοκυστεΐνης και λιγότερα χοληστερίνης HDL εξαιτίας της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β12.

Όμως, άνθρωποι με υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο) και διαβήτη, θα πρέπει να προσέχουν με την ωμοφαγία. Παρότι τα αντιοξειδωτικά, τα λαχανικά, και οι ίνες είναι χρήσιμα, η υπερβολική ποσότητα των χυμών τους μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις παθήσεις.

Ομοίως, είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε έναν/μία γιατρό ή διατροφολόγο πριν ξεκινήσετε μια ωμοφαγική διατροφή. Ειδικά αν έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών και/ή έχετε λιγότερο βάρος από το κανονικό.

Τέλος, να θυμάστε ότι η επιτυχία της διατροφής εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας. Πέραν της επιθυμίας σας, θα πρέπει να κάνετε αλλαγές και στον τρόπο ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
  • Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.