Ποιες είναι οι εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές.

Αν και ο οργανισμός του καθενός μας είναι διαφορετικός, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συχνή κατανάλωση ορισμένων τροφών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ποιες είναι οι εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου, 2022

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 7 εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το ποιες ακριβώς τροφές συνδέονται με την εμφάνιση, την εξάπλωση και τις μεταστάσεις του καρκίνου, πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ποιες τροφές συνδέονται με τον καρκίνο. Αν και ο οργανισμός του καθενός μας είναι διαφορετικός, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συχνή κατανάλωση ορισμένων τροφών, που παρουσιάζουμε παρακάτω, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Δεδομένου ότι το 35% των καρκινικών όγκων αναπτύσσονται λόγω διατροφής, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα έχουν συσχετιστεί από τους επιστήμονες με αυτήν την ασθένεια.

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές: Αλλαντικά

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές - Έντερο

Τα περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, δηλαδή τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν περιέχουν χημικά συντηρητικά, χημικές χρωστικές και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι για να φαίνονται φρέσκα και λαχταριστά. Τα χημικά αυτά όμως, όπως η νιτρική σόδα και το νιτρώδες νάτριο  αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές: Κατεργασμένα λευκά άλευρα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε η επιστημονική επετηρίδα Cancer Epidemiology: Mile Markers and Prevention, η συχνή κατανάλωση κατεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου κατά 220%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γλυκαιμικές τροφές προκαλούν πολύ απότομη αύξηση στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, κάτι που τροφοδοτεί άμεσα την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα μας.

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές: Κατεργασμένη ζάχαρη

Η κατεργασμένη λευκή ζάχαρη, όπως ακριβώς και τα κατεργασμένα άλευρα, μπορούν να ενισχύσουν την εμφάνιση και την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα όπως προειδοποιεί στην έρευνά του ο Δρ. Michael S Donaldson. Τα γλυκαντικά που περιέχουν και πολύ περισσότερο η φρουκτόζη είναι τα χειρότερα από όλα, μιας που τα καρκινικά κύτταρα τη μεταβολίζουν γρήγορα και εύκολα. Πολλές δημοφιλείς τροφές περιέχουν υψηλή ποσότητα κατεργασμένης ζάχαρης και συνδέονται με τον καρκίνο, για παράδειγμα μπισκότα, κέικ, γλυκές τάρτες, αναψυκτικά, χυμοί και σάλτσες.

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές: Γενετικά τροποποιημένες τροφές

Η κατανάλωση διαγονιδιακών και γενετικά τροποποιημένων τροφών  οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος αυτός δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως. Θα βρείτε πολλές τέτοιες τροφές στο καλάθι σας όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ: Καλαμπόκι, υποπροϊόντα καλαμποκιού, ντομάτες, φασόλια και τροφές που περιέχουν έλαιο αγριοκράμβης.

Εν δυνάμει καρκινογόνες τροφές: Τηγανητά και fast food

Τα τηγανητά όπως και το επονομαζόμενο τζανκ φουντ γενικότερα, δεν κάνουν καλό σε κανέναν. Πέρα από την πιθανή σύνδεση τέτοιων τροφών με τον καρκίνο, κρύβουν και άλλους κινδύνους όπως καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια και τα γαριδάκια που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μαρκετ αλλά και στα εστιατόρια μπορούν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακρυλαμίδης, μιας καρκινογόνου ουσίας που βρίσκεται σε όλες τις τροφές που μαγειρεύτηκαν σε θερμοκρασία ανώτερη των 120 βαθμών κελσίου. Οι τηγανητές πατάτες και τα υπόλοιπα τηγανητά περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτής της ουσίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αυτά τα πιάτα περιέχουν επίσης πολλά τρανς λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη τα οποία επίσης συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Διαιτητικές τροφές και αναψυκτικά

Μπορεί να μας φαίνονται υγιεινές επιλογές για να αδυνατίσουμε και να ελέγξουμε το βάρος μας, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τα διαιτητικά τρόφιμα και αναψυκτικά περιέχουν όντως λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες – τους συνήθεις υπόπτους που προκαλούν αύξηση του βάρους, όμως οι ετικέτες τους συχνά είναι παραπλανητικές, με σκοπό να πείσουν τους καταναλωτές ότι αποτελούν τον υγιεινότερο τρόπο να μείνουν αδύνατοι. Εκτός από αυτό, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυτά τα υποτιθέμενα υγιεινά προϊόντα περιέχουν ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη είναι μία από τα πιο γνωστές και συνηθισμένες ουσίες που ευθύνονται για πολλά προβλήματα, από  συγγενείς ανωμαλίες μέχρι και καρκίνο.

Ντοματάκια σε κονσέρβα

Η μεγάλη πλειοψηφία των τροφών σε κονσέρβα περιέχουν BPA, ένα συστατικό το οποίο δρα στο σώμα σαν να είναι οιστρογόνο και μπλοκάρει τη σωστή λειτουργία των ορμονών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εντερικές βλάβες, στειρότητα και άλλα προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία επικεντρώνονται στο αναπαραγωγικό σύστημα. Έχει επίσης εντοπιστεί ότι όσοι καταναλώνουν συχνά φαγητό σε κονσέρβες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, αλλά τα ντοματάκια σε κονσέρβα είναι τα πιο επικίνδυνα επειδή η υψηλή τους οξύτητα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες BPA.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.