Ορώδης μέση ωτίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Η οξεία ωτίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται σωστά γίνεται ορώδης. Η κατάσταση έχει συνέπειες, όπως προσωρινή απώλεια ακοής.
Ορώδης μέση ωτίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ορώδης μέση ωτίτιδα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα οξείας φλεγμονής του μέσου ωτός με κακή επίλυση. Η διαταραχή προκαλείται επίσης από αλλεργίες που αποφράσσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα, δημιουργώντας προσωρινή απώλεια ακοής και συμφόρηση του αυτιού. Κατά τη διάρκεια της διαταραχής, ο ασθενής εκκρίνει υγρά παρόμοια με το νερό μέσω του ακουστικού πόρου, χωρίς όμως να υφίσταται κάποια λοίμωξη.

Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Ωστόσο, η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη στα παιδιά. Η Επιτροπή για την Έγκαιρη Ανίχνευση της Κώφωσης αναφέρει ότι η επίπτωση είναι μεγαλύτερη σε βρέφη με συννοσηρότητες διαφόρων ειδών.

Ορώδης μέση ωτίτιδα: Ποιες είναι οι αιτίες

Η ορώδης ωτίτιδα ή η χρόνια μέση ωτίτιδα, όπως είναι επίσης γνωστή η νόσος, προέρχεται από τη λανθασμένη επίλυση της οξείας μέσης ωτίτιδας. Η τελευταία είναι μεταδοτική και μπορεί να είναι είτε σποραδική είτε υποτροπιάζουσα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της βακτηριακής φλεγμονής και απολύμανσης, το υγρό παραμένει στο μέσο αυτί, με αποτέλεσμα την ορώδη μέση ωτίτιδα.

Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, το τάισμα των βρεφών όταν είναι ξαπλωμένα, αυξάνει την παλινδρόμηση από το μπιμπερό στην ευσταχιανή σάλπιγγα. Επίσης, επειδή οι ακουστικοί πόροι είναι μικρότεροι, η εκκριτική ωτίτιδα τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στα παιδιά.

Άλλες αιτίες συνδέονται με τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Συμφόρηση από κρύωμα
  • Χειρουργική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τον ακουστικό σωλήνα
  • Ξαφνικές αλλαγές στην πίεση του αέρα
  • Χρόνια ιγμορίτιδα
  • Θεραπείες ακτινοβολίας για καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Serous otitis media in a child.
Τα παιδιά είναι η πληθυσμιακή ομάδα που υποφέρει περισσότερο από την ορώδη μέση ωτίτιδα.

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο: Διατροφή με μαγιά μπύρας

Ορώδης μέση ωτίτιδα: Συμπτώματα

Με τάση να αλλάζει κατά την πορεία της νόσου, το υγρό που συσσωρεύεται πίσω από το τύμπανο του αυτιού μπορεί να είναι πυώδες, βλεννώδες, ορώδες ή ένας συνδυασμός. Αν και μερικές φορές είναι ασυμπτωματική, το κοινό σημάδι είναι η απώλεια ακοής, εμφανής στα παιδιά, τα οποία δεν ανταποκρίνονται όταν τους μιλούν ή ανεβάζουν πολύ ψηλά την ένταση της τηλεόρασης.

Στους ενήλικες, οι ασθενείς βιώνουν βουλωμένα αυτιά, αυξημένη πίεση στο αυτί και μειωμένη ακοή, ιδίως μετά από αλλεργίες, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αεροπορικά ταξίδια ή καταδύσεις.

Τα σημάδια ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Η φυσική εξέταση του αυτιού είναι απαραίτητη για την ανίχνευση της μέσης ορώδους ωτίτιδας. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι διενεργούν ωτοσκόπηση, αναζητώντας τα επίπεδα αέρα-υγρού. Ομοίως, διερευνάται ο ρινοφάρυγγας, ως μέθοδος αποκλεισμού της υπερτροφίας των αδενοειδών.

Δεν πρόκειται για πολύπλοκες εξετάσεις. Ο γιατρός εισάγει απαλά την άκρη του ωτοσκοπίου για να απεικονίσει το τύμπανο και να ελέγξει την κίνηση, την ανάσυρση και το χρώμα της μεμβράνης.

Μια άλλη εξέταση είναι η τυμπανομετρία, η οποία πραγματοποιείται με ένα εργαλείο στον έξω ακουστικό πόρο. Αυτή η εξέταση μετρά την πίεση στο αυτί και εκπέμπει έναν τόνο, ώστε το τυμπανικό κουτί να τον επιστρέψει στο τυμπανόμετρο. Όταν συσσωρεύεται υγρό στο μέσο αυτί, ο ήχος είναι μη φυσιολογικός.

Θεραπεία για την ορώδη μέση ωτίτιδα

Όταν η διαταραχή είναι υποτροπιάζουσα, η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η μυριγγοτομή (η οποία μερικές φορές χρησιμοποιεί την τοποθέτηση σωλήνων αποστράγγισης) και η αδενοειδεκτομή . Μια άλλη διαδικασία είναι ο αυτόματος αναπνευστικός καθαρισμός.

Ωστόσο, δεν απαιτούν όλες οι περιπτώσεις ορώδους ωτίτιδας αυτού του είδους τη θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς εξελίσσονται ικανοποιητικά με φάρμακα κορτικοστεροειδούς τύπου, βλεννολυτικά και αντιισταμινικά.

Ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων, μπορεί να χρειαστείτε ένα γύρο αντιβιοτικών, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο. Εάν η εκφόρτιση διαρκεί για περίπου 6 εβδομάδες, μπορεί να χρειαστείτε τεστ ακοής ή πρόσθετες εξετάσεις. Η πορεία που θα ακολουθηθεί αποφασίζεται από τον ειδικό.

A person with pills.
Τα αντιβιοτικά προορίζονται για τις περιπτώσεις όπου επιβεβαιώνεται ενεργή βακτηριακή λοίμωξη του αυτιού.

Σύγχυση με άλλους τύπους ωτίτιδας

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ωτίτιδας και αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση στους πάσχοντες. Δεν σχετίζονται όλες οι παραλλαγές με τις ίδιες αιτίες και δεν επιλύονται με την ίδια θεραπεία.

Για παράδειγμα, το αυτί του κολυμβητή είναι συχνό όταν δεν στεγνώνετε σωστά τα αυτιά σας. Περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται το καλοκαίρι, λόγω του γεγονότος ότι αυτή είναι η εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σε πισίνες και παραλίες. Δεν έχει καμία σχέση με την ορώδη ή την εξιδρωματική μορφή. Η οξεία μέση ωτίτιδα εμφανίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα, ως αποτέλεσμα κρυολογημάτων.

Ορισμένες συστάσεις βοηθούν στην πρόληψη της ορώδους ωτίτιδας. Καλό είναι να μην ταΐζετε τα μωρά σε ύπτια θέση και να θηλάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Καλό είναι επίσης να μένετε μακριά από τον καπνό του τσιγάρου, να καθαρίζετε συχνά τα παιχνίδια των παιδιών, να πλένετε τα χέρια σας και να ενημερώνεστε για τα εμβόλια, ιδίως για τον πνευμονιόκοκκο, καθώς καταπολεμά τις κοινές λοιμώξεις του αυτιού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.