Η λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη χωρίς ιατρική παρακολούθηση είναι επικίνδυνη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί γνωρίζουν ποια φάρμακα είναι και ποια δεν είναι ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες.
Η λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνη

Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου, 2021

Η λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνή. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν διάφορες καταστάσεις όπου μια έγκυος γυναίκα μπορεί να χρειαστεί αντιμικροβιακή θεραπεία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις θεραπεύσει.

Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα πρέπει να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για μια έγκυο γυναίκα με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (γνωστό ως ασυμπτωματική βακτηριουρία στην ήπια μορφή της).

Αλλά το θέμα είναι ότι η χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό σας εάν δεν επιλέξετε τα σωστά φάρμακα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πάντα παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται για φάρμακα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο μια έγκυο γυναίκα όσο και το έμβρυό της.

Όπως με όλα, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν καθόλου φάρμακα, αλλά αυτό είναι απλώς ένας μύθος. Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε ορισμένα φάρμακα και τα αντιβιοτικά είναι μεταξύ αυτών.

Ωστόσο, η πλήρης αποχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ισχύει για ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, ορισμένα αντιμικροβιακά δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν χωρίς συνταγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα.

Τι συμβαίνει με τη λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη

Ο αντίκτυπος αυτού του φαρμάκου στο σώμα σας είναι σχεδόν ίδιος σε έγκυες και μη έγκυες. Σχεδόν όλα τα αντιβιοτικά αφήνουν το σώμα σας όταν ουρείτε.

Ωστόσο, η νεφρική ροή και ο όγκος των ούρων αυξάνονται για τις έγκυες γυναίκες. Αυτό εξαλείφει τα φάρμακα γρηγορότερα και, επομένως, η συγκέντρωσή τους στο αίμα είναι χαμηλότερη.

Ακόμα κι αν αποβάλλονται πιο γρήγορα, αυτό που αξιολογούν οι ερευνητές σχετικά με ένα αντιβιοτικό είναι η ικανότητά του να εισέρχεται στον πλακούντα και έτσι να φτάνει στο έμβρυο. Έτσι, εάν το φάρμακο εισέλθει στον πλακούντα, τότε ο επιστήμονας θα θέλει να μάθει εάν είναι τερατογόνο ή όχι. Ένα τερατογόνο φάρμακο είναι ένα φάρμακο που μπορεί να οδηγήσει σε συγγενείς δυσπλασίες ή αποβολές.

Το μεγαλύτερο τερατογόνο αποτέλεσμα ενός αντιβιοτικού μπορεί να εμφανιστεί κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης. Αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν πλέον το σχηματισμό των οργάνων, αλλά επηρεάζουν τις λειτουργίες τους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για ένα μωρό ακόμη και όταν τα όργανα τους είναι πλήρως σχηματισμένα.

Ομοίως, η λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον πλακούντα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά που αλλάζουν τη λειτουργία του πλακούντα περιορίζουν επίσης την ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλό βάρος γέννησης.

έγκυος με χάπια

Ασφαλή αντιβιοτικά

Η χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη εάν δεν σέβεστε τις ενδείξεις και τις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με αυτά. Ωστόσο, όποιος ακολουθεί το κατάλληλο πρωτόκολλο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με ασφάλεια.

Η πενικιλίνη και η οικογένεια των αντιβιοτικών της είναι η ασφαλέστερη για μια έγκυο γυναίκα και το έμβρυό της. Αυτό το γνωρίζουμε γιατί καμία έρευνα δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και της τερατογένεσης. Αυτό συμβαίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης χρήσης.

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για την οικογένεια κεφαλοσπορίνης, που σχετίζεται επίσης με την πενικιλίνη. Είναι ασφαλή στη χρήση. Είναι επίσης πολύ χρήσιμη για τη θεραπεία λοιμώξεων των ούρων.

Ένα άλλο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συνήθως για ουρολογικές λοιμώξεις σε έγκυες γυναίκες λόγω της ασφάλειάς του είναι η νιτροφουραντοΐνη. Αυτό το αντιμικροβιακό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για έγκυες γυναίκες που είναι αλλεργικές στην πενικιλίνη. Έτσι, είναι μια καλή επιλογή.

Υπάρχουν ευνοϊκές ενδείξεις για την αζιθρομυκίνη σε μελέτες που διεξήχθησαν σε ζώα σε εγκυμοσύνη. Γι ‘αυτό ανήκουν στην κατηγορία Β φάρμακα για εγκυμοσύνη.

Αυτά τα φάρμακα θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα της έρευνας σε ζώα και των παρατηρήσεων κατά τη χρήση τους στην κλινική πρακτική – κάτι που είναι μάλλον συχνό. Όπως μπορείτε να δείτε, όλη αυτή η εμπειρία πιστοποιεί ότι δεν προκαλούν γενετικές ανωμαλίες.

έγκυος και φάρμακα
Κάθε φάρμακο που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό.

Αντιβιοτικά που δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μεταξύ των αντιβιοτικών που είναι επικίνδυνα και, συνεπώς, δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε:

  • Αμινογλυκοσίδες. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσής τους και της βλάβης στα νεφρά ενός εμβρύου και της συγγενούς κώφωσης.
  • Τετρακυκλίνες. Επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών και του χόνδρου σε ένα έμβρυο καθώς και στην οδοντική τους δομή.
  • Φθοροκινολόνες. Μπορούν να αλλάξουν το χόνδρο, τουλάχιστον σύμφωνα με την κλινική εμπειρία.

Κάποιος πρέπει επίσης να εξετάσει τη νεφροτοξικότητα αυτών των αντιβιοτικών σε μια μητέρα, όχι μόνο τους κινδύνους για το έμβρυό της. Μπορεί να υπάρχει δυσμενή επίδραση στη νεφρική λειτουργία της εγκύου, ειδικά όταν αναμιγνύεται με άλλους τύπους αντιβιοτικών.

Όπως και με τα φάρμακα κατηγορίας Β, πρέπει να αναφέρουμε την κατηγορία Χ εδώ. Αυτή η ταξινόμηση, που παρατίθεται σε ένθετα πακέτων, είναι αρκετά ενημερωτική.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα αντιβιοτικά κατηγορίας Χ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα σε ζώα και ανθρώπους, καθώς και η κλινική εμπειρία, δείχνουν ότι είναι τερατογόνα. Επομένως, μην καταναλώνετε κανένα φάρμακο στην κατηγορία X εάν είστε έγκυος.

Η αυτοθεραπεία είναι πάντα μια κακή ιδέα. Έτσι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να σας συνταγογραφήσει και να σας καθοδηγήσει για τη σωστή χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσετε τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του αναπτυσσόμενου μωρού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Figueroa Damián, Ricardo, Eduardo Bueso Hernández, and José Luis Arredondo García. “El uso de antibióticos en el embarazo: parte I.” Ginecol. obstet. Méx (1993): 53-9.
  • Salhi, Y., et al. “Antibióticos y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 55.2 (2019): 1-11.
  • Mattuizzi, A., et al. “Infección urinaria y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 54.4 (2018): 1-20.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.