Πώς επηρεάζουν οι οθόνες την υγεία των ματιών μας

Όλο και περισσότερη έρευνα πραγματοποιείται στη μελέτη του αντίκτυπου των οθονών στην υγεία των ματιών μας, δεδομένης της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών.
Πώς επηρεάζουν οι οθόνες την υγεία των ματιών μας

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2021

Στον κόσμο της ιατρικής, όπως και της οφθαλμολογίας, εμφανίζονται όλο και περισσότερες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο των οθονών στην υγεία των ματιών μας. Οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις παθήσεις των ματιών που προκύπτουν από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Επομένως, η έννοια του συνδρόμου Computer Vision Syndrome (CVS) (σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης λόγω χρήσης υπολογιστή) δημιουργήθηκε. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν η έκθεση σε οθόνες είναι μεγαλύτερη από 3 ώρες την ημέρα ή η φωτεινότητα της οθόνης είναι πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο. Εμφανίζεται επίσης όταν η απόσταση μεταξύ των ματιών ενός ατόμου και της οθόνης είναι μικρή.

Όπως γνωρίζουμε καλά, η σύγχρονη ζωή οδηγεί σε συνεχή χρήση ποικίλων οθονών. Χρησιμοποιούμε τηλεοράσεις, tablet, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές. Στην πραγματικότητα, έχουμε εγκαταστήσει ακόμη και οθόνες σε οικιακές συσκευές. Τα μάτια μας περνούν όλη τη μέρα προσπαθώντας να εστιάσουν στον τρόπο που πρέπει να ερμηνεύσουν αυτές τις συσκευές.

Συχνά, ξοδεύουμε τη μεγάλη πλειοψηφία της οφθαλμικής προσπάθειάς μας στο να βλέπουμε τα κινητά μας. Δεδομένου ότι τα κρατάμε σε μικρή απόσταση από το κεφάλι μας, επιβάλλουμε την διοφθαλμική όραση των ματιών μας.

Όταν κοιτάζουμε σταθερά μια οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βλέφαρά μας κινούνται 30% λιγότερο από ό, τι συνήθως. Αυτό μειώνει την ποσότητα υγρασίας από δάκρυα, που σημαίνει ότι τα μάτια μας είναι λιγότερο ενυδατωμένα.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο των οθονών στην υγεία των ματιών μας, συνεχίστε να διαβάζετε. Θα σας πούμε τα συμπτώματα καθώς και τις συστάσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε. Με απλά μέτρα, μπορείτε να καταπολεμήσετε το πρόβλημα.

Ο αντίκτυπος των οθονών στην υγεία των ματιών μας: Τα συμπτώματα

Όταν κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των οθονών στα μάτια μας, τότε θα συνειδητοποιήσουμε τη λογική πίσω από τα συμπτώματα. Πρόκειται για την αναζήτηση σημείων οφθαλμικής κόπωσης που προκύπτουν από την υπερβολική προσπάθεια.

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων του συνδρόμου Computer Vision Syndrome μπορούμε να ονομάσουμε τα εξής:

 • Θολή ή διπλή όραση: Είναι γνωστό ως διπλωπία σε ιατρικούς όρους.
 • Μια αμμώδης αίσθηση στο μάτι: Αυτό οδηγεί σε έντονο τρίψιμο του ματιού.
 • Κόκκινα μάτια: Αυτό προκύπτει από ερεθισμό και φλεγμονή του ματιού, καθώς και από το συνεχές τρίψιμο.
 • Πόνος πίσω από τα μάτια.
 • Πονοκέφαλος: Η οπτική κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι μπορούν επίσης να προέρχονται από κινητά τηλέφωνα και τη θέση των κεφαλιών μας όταν τα χρησιμοποιούμε.
πόνος στα μάτια
Η παρατεταμένη έκθεση στις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα smartphone συνδέεται με προβλήματα με στην υγεία των ματιών.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος των οθονών στην υγεία των ματιών μας

Μια σειρά μηχανισμών λειτουργούν ασυνείδητα στη χρήση οθονών. Τα σώματά μας τροποποιούν τις μορφές και τους τρόπους με τους οποίους εκτελούν τις συνήθεις λειτουργίες τους για να προσαρμοστούν σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που συνεπάγεται η έκθεσή μας σε οθόνες σχετίζεται με την ικανότητά μας να εστιάζουμε. Τα μάτια μας, σε ηρεμία, εστιάζουν εύκολα σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, όταν πρέπει να επικεντρωθούν σε κάτι που βρίσκεται κοντά, ξεκινούν μηχανισμούς αποζημίωσης που απαιτούν προσπάθεια. Αυτό οδηγεί σε κόπωση.

Επιπλέον, η συγκέντρωση που απαιτούν οι οθόνες δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνάτε. Τα μάτια μας τείνουν να παραμένουν ανοιχτά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και τα ανοιγοκλείνουμε λιγότερο συχνά. Κατά μέσο όρο, ανοιγοκλείνουν 15 έως 20 φορές ανά λεπτό. Ωστόσο, η απλή χρήση μιας οθόνης μπορεί να μειώσει αυτόν τον αριθμό σε 3 φορές το λεπτό.

Τέλος, και αυτό είναι κάτι που θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως. Αυτό το μπλε φως είναι ένα θραύσμα του φάσματος φωτός που μπορεί να διεισδύσει στον αμφιβληστροειδή. Φτάνει στην κηλίδα και την επιδεινώνει με την πάροδο του χρόνου.

Μπλε φως και υγεία των ματιών μας

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ταυτόχρονα ευεργετικό και επιβλαβές. Χάρη σε αυτό το μπλε φως, αυτές οι συσκευές μπορούν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι το ίδιο φως είναι επικίνδυνο για την υγεία των αμφιβληστροειδών μας.

Ο ήλιος εκπέμπει επίσης μπλε φως. Επομένως, τα μάτια μας γνωρίζουν αυτόν τον τύπο φωτός από την ημέρα που γεννηθήκαμε. Το πρόβλημα με το μπλε φως που προέρχεται από τις οθόνες είναι ότι προέρχεται από μια πηγή που είναι πολύ πιο κοντά στα μάτια μας. Και από εκεί προέρχεται η ζημιά.

Φυσικά, το μπλε φως είναι ένα φως μικρού κύματος και υψηλής ενέργειας. Δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών, τα μάτια μας πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εστιάσουν.

Φως στα μάτια
Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών συσκευών είναι επικίνδυνο για την υγεία των αμφιβληστροειδών μας.

Συστάσεις για τη μείωση του αντίκτυπου των οθονών στην υγεία των ματιών

Υπάρχουν πολλά βασικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε καθημερινά για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των οθονών στα μάτια μας:

 • Ξεκουράστε τα μάτια σας: Για εργασία που απαιτεί να κοιτάζετε την οθόνη του υπολογιστή, αφιερώστε χρόνο για να ξεκουράσετε την όρασή σας. Εξασκηθείτε στο να κοιτάτε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα και να εστιάζετε σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά.
 • Καθορίστε μια υγιή απόσταση από ηλεκτρονικές συσκευές: Οι οθόνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 60 cm μακριά από τα μάτια μας. Για μεγαλύτερες οθόνες, όπως τηλεοράσεις, η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
 • Ανοιγοκλείσιμο των ματιών: Γνωρίζουμε ήδη ότι ανοιγοκλείνουμε πολύ λιγότερο τα μάτια μας όταν χρησιμοποιούμε οθόνες. Επομένως, πρέπει να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια και να τα αναγκάσουμε να ανοιγοκλείνουν όταν ξοδεύουμε χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι παράγονται δάκρυα που υγραίνουν τον βολβό του ματιού.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό φωτισμό: Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό είναι αντιπαραγωγική. Τα μάτια μας πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και η επίδραση του φωτός της οθόνης στον αμφιβληστροειδή αυξάνεται.

Η απάντηση δεν είναι να εγκαταλείψετε εντελώς τις οθόνες. Σήμερα, στον κόσμο στον οποίο ζούμε, αυτό θα ήταν αδύνατο. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε αυτές τις συστάσεις προκειμένου να μειώσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των οθονών στα μάτια μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Díaz, Alejandro Arias, Neisy Bernal Reyes, and Luis Eduardo Camacho
 • Rangel. “Efectos de los dispositivos electrónicos sobre el sistema visual.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.2 (2017): 103-106.
 • Prado Montes, Ana, et al. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral.” Medicina y Seguridad del Trabajo 63.249 (2017): 345-361.
 • CATTIAUX, L. (2019). LA LUZ. In El mensaje reencontrado. https://doi.org/10.2307/j.ctvt7x5xm.7
 • Ministerio de Trabajo, E. y S. S. (2011). La iluminacion en el ambiente laboral. Superintendencia de Riegos Del Trabajo.
 • Generalitat Valenciana. (2012). Fatiga Visual. Servicio de Prevencion de Riesgos Laborales.
 • Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral. (2017). Medicina y Seguridad Del Trabajo.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.