Ζήστε χαλαρά: Τι ξέρετε για το κίνημα της αργής ζωής;

Νιώθετε ποτέ πελαγωμένοι από τον ταραχώδη τρόπο ζωής που ακολουθείτε; Σήμερα θα σας δείξουμε μια φιλοσοφία ζωής στην οποία οι άνθρωποι αναφέρονται ως «αργή ζωή».
Ζήστε χαλαρά: Τι ξέρετε για το κίνημα της αργής ζωής;
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το κίνημα της αργής ζωής έχει να κάνει με το να παίρνετε τα πράγματα χαλαρά και να μην βιάζεστε να κάνετε ό,τι κάνετε. Δεν είναι μόνο μια τάση, είναι μια στάση απέναντι στη ζωή. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε σχετικά με αυτήν τη φιλοσοφία στην οποία η απόλαυση κάθε δευτερολέπτου, κάθε λεπτού με ηρεμία είναι απαραίτητη.

Η γρήγορη ταχύτητα της σύγχρονης ζωής

Σχεδόν όλοι μας σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκατομμύρια καθήκοντα που μας αναγκάζουν να κάνουμε τα πράγματα γρηγορότερα χωρίς να απολαμβάνουμε πραγματικά την κάθε στιγμή. Δεν υπάρχουν αρκετές ώρες την ημέρα για να τελειώσουμε τις δουλειές μας.

Ωστόσο, έχετε ιδέα το πώς αυτό επηρεάζει την υγεία σας;

Ο Carl Honoré έγραψε ένα βιβλίο που προσπάθησε να απαντήσει μόνο σε αυτήν την ερώτηση. Έγινε best-seller και μας δείχνει την άλλη πλευρά του νομίσματος σε αυτό: In Praise of Slowness.

Μπορεί να αναρωτιέστε: «Γιατί πρέπει να το πάρω χαλαρά; Χρειάζομαι ακριβώς το αντίθετο! Πρέπει να μπορέσω να ολοκληρώσω όσα έχω να κάνω!»

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ζωής σε κάθε στιγμή φέρνει μόνο αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας, σύμφωνα με πολλές μελέτες.

Το κίνημα της αργής ζωής

Ο συγγραφέας Carl Honoré μας προειδοποιεί ότι αυτό το είδος δυναμικής στη ζωή θα μας καταστρέψει. Επίσης, προσθέτει:

«Η ταχύτητα είναι διασκεδαστική, παρέχει αδρεναλίνη… Είμαστε εθισμένοι σε αυτή.»

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αντιστεκόμαστε συχνά σε μια ήσυχη ζωή. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μας μάς κάνει να μην απολαμβάνουμε το παρόν, ειδικά κάποιες ποιοτικές στιγμές.

Ο Honoré το συνειδητοποίησε αυτό μια νύχτα διαβάζοντας ιστορίες στο μικρό του γιο. Εκείνη την ημέρα, παρατήρησε ότι στο παραμύθι της Χιονάτης οι νάνοι είναι σχεδόν άφαντοι. Ο κάθε νάνος είχε κάτι να κάνει και δεν απολάμβανε τη ζωή, ακριβώς όπως και ο Honoré.

Αναρωτήθηκε και συνειδητοποίησε: «Τι συνέβη; Συνειδητοποίησα ότι πρέπει να χαλαρώσω, αλλά δεν ήταν εύκολο σε έναν κόσμο γεμάτο καθήκοντα και ανυπομονησία».

Τι είναι η αργή ζωή;

γυναίκα σε υπολογιστή
Η αργή ζωή μάς διδάσκει τη σημασία της ζωής χωρίς βιασύνη για να απολαύσουμε ποιοτικές στιγμές.

Αυτό το κίνημα, βασισμένο στη φιλοσοφία, είναι ένας διαφορετικός τρόπος κατανόησης και βίωσης της πραγματικότητας. Επομένως, δεν αναφέρεται στο να γίνουμε τεμπέληδες και να μην κάνουμε τίποτα. Το «χαλαρά» σημαίνει να ζεις κάθε στιγμή στο έπακρο, αφήνοντας το σωστό χρόνο για να την απολαύσεις.

Το να χαλαρώσετε σας επιτρέπει να είστε παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής σας. Επίσης, πρόκειται για το να απολαμβάνεις πραγματικά αυτό που κάνεις, αντί να βιάζεσαι. Έτσι, η αργή ζωή εκδηλώνεται ως ποιοτικός χρόνος.

Ακόμα και σε καταστάσεις όπου έχουμε πολλές υποχρεώσεις, το κίνημα της αργής ζωής μπορεί να είναι η λύση που μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία. Έτσι, ας μην μολυνθούμε από την ανάγκη για ταχύτητα που συνήθως επικρατεί στην κοινωνία μας.

Τι θα κερδίσετε από το κίνημα της αργής ζωής;

Πολλοί άνθρωποι υιοθετούν αυτή τη φιλοσοφία της ζωής σε έναν κόσμο όπου τα κοινωνικά δίκτυα και η πιθανότητα άμεσων ειδήσεων και μηνυμάτων επικρατούν για να χαλαρώσουν και να πάρουν μια ανάσα. Ωστόσο, πού ακριβώς παρατηρούμε την αλλαγή;

Εδώ, θα αναφέρουμε εν συντομία μερικά από τα πολλά οφέλη της υιοθέτησης αυτής της φιλοσοφίας.

 • Μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε μεγαλύτερη αξία στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.
 • Δίνει περισσότερο χώρο στη δημιουργικότητά σας.
 • Η αργή ζωή σάς βοηθά να ανακαλύψετε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας.
 • Σας βοηθά να σπάσετε τη ρουτίνα.
 • Σας επιτρέπει να έχετε διαφορετική προοπτική.
 • Η αργή ζωή σας ενθαρρύνει να ζείτε την κάθε στιγμή έντονα.
 • Σας ενθαρρύνει να προσέχετε τα πράγματα που σπάνια παρατηρείτε.
 • Σας βοηθά να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
 • Η αργή ζωή ενθαρρύνει τα συναισθήματα ικανοποίησης και χαλάρωσης.
 • Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πηγές πληρότητας, αρμονίας και ευεξίας.
 • Μειώνει το άγχος σας.
 • Μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί.

Πώς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να βιαζόμαστε;

Για να προσαρμοστείτε σε έναν πιο αργό ρυθμό της ζωής, είναι σημαντικό να εργαστείτε στα ακόλουθα:

 • Πρώτα, αναθεωρείστε τον τρόπο που σκέφτεστε. Μάθετε να ηρεμείτε τις σκέψεις σας και να αναγκάζεστε να ανταποκριθείτε σε εξωτερικά ερεθίσματα.
 • Διαλογιστείτε για να αποκτήσετε ηρεμία.
 • Κάντε γιόγκα ή άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες για να βοηθήσετε το νευρικό σας σύστημα να σταθεροποιηθεί.
γυναίκα σε γραφείο
Εργαστείτε όχι όμως υπερβολικά, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κακής απόδοσης. Μερικές φορές, πρέπει να κάνετε λιγότερα για να πετύχετε περισσότερα.
 • Μειώστε τον φόρτο εργασίας σας και αντ ‘αυτού αφιερώστε λίγα λεπτά στην τεχνική χαλάρωσης της επιλογής σας.
 • Συχνά θέλουμε να τελειώσουμε γρηγορότερα, έτσι κάνουμε κάτι γρήγορα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνουμε καλύτερα. Λοιπόν, αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε κάθε μία από τις εργασίες σας.
 • Ο Honoré ανακάλυψε ότι όλα στην κουζίνα απαιτούν ακριβή χρόνο και υπομονή. Μαγειρέψτε. Το μαγείρεμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να περιμένετε ενώ όλα μπαίνουν στη θέση τους.
 • Διεκδικήστε χρόνο για τον εαυτό σας και ξεκινήστε μια τέχνη ή ένα χόμπι που απολαμβάνετε.
 • Απολαύστε τις στιγμές αναψυχής σας καθώς σας βοηθούν να ξεκαθαρίσετε το μυαλό σας. Απολαύστε εκείνες τις σύντομες στιγμές στις οποίες δεν έχετε τίποτα να κάνετε και να χαλαρώσετε.
 • Σταμάτα να βιάζεσαι. Ο κόσμος δεν θα σταματήσει να περιστρέφεται αν περπατήσετε λίγο πιο αργά. Χρειάζονται μόνο δεκαπέντε λεπτά κάθε πρωί ή βράδυ για να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να περπατήσετε και να απολαύσετε το τοπίο.
 • Τέλος, όταν κάνετε σεξ, απολαύστε το αργά. Κοιτάξτε βαθιά στα μάτια του εραστή σας, ξυπνήστε κάθε αίσθηση και νιώστε πραγματικά την επαφή του δέρματος του άλλου.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, δεν θα συμμετάσχετε απλώς στην αργή κίνηση. Θα υιοθετήσετε επίσης μια νέα φιλοσοφία της ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Corredor, C. (1986). Estres. Colomb. Med.
 • Estrés, E. D. E. L., & Merino, G. (2007). Efectos del estrés laboral. Efectos Del Estres Laboral.
 • López-Pérez, B., & Fernández-Pinto, I. (2010). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés.
 • Luceño Moreno, L., & Martín García, J. (2008). Estres laboral. EduPsykhé: Revista de Psicología y Psicopedagogía.
 • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.