Το αυχενικό σύνδρομο από το κινητό: Πώς να το προλάβετε

Το αυχενικό σύνδρομο από το κινητό εκδηλώνεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση τηλεφώνου. Ο αυχενικός πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Το αυχενικό σύνδρομο από το κινητό: Πώς να το προλάβετε
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το σύνδρομο “Text neck” είναι επίσης γνωστό και ως αυχενικό σύνδρομο από το κινητό. Αναφέρεται σε μια κοινή αιτία αυτής της κατάστασης του λαιμού: η χρήση κινητών τηλεφώνων. Το σύνδρομο είναι αρκετά συνηθισμένο λόγω της επικράτησης της χρήσης smartphone και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται με μια σειρά οδυνηρών συμπτωμάτων στο λαιμό. Ο πόνος αρχίζει συνήθως στην αυχενική περιοχή και εκτείνεται στους ώμους και την πλάτη. Μπορεί επίσης να υπάρχει πονοκέφαλος. Παρόλο που το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ο πόνος, υπήρξαν ιατρικές προειδοποιήσεις για άλλες διαταραχές που προκαλούνται από αυτές τις συσκευές. Σε αυτές περιλαμβάνονται προβλήματα που προκύπτουν από την έκθεση στα φώτα της οθόνης και τις βλάβες στις αρθρώσεις που προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο από αυτήν την κατάσταση, καθώς αυτή η ομάδα χρησιμοποιεί κινητές συσκευές για μεγαλύτερες περιόδους. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου τρία δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, ο πληθυσμός που είναι ευαίσθητος σε αυτήν την κατάσταση είναι τεράστιος.

Το αυχενικό σύνδρομο από το κινητό είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση, παρόλο που δεν αποτελεί ακόμη μέρος της διεθνούς ταξινόμησης ασθενειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αυχενικός πόνος οφείλεται στη θέση του κεφαλιού.

Οι αιτίες από το αυχενικό σύνδρομο από το κινητό

Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι η θέση του κεφαλιού, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά προκαλεί τον πόνο, τελικά, είναι μια ανώμαλη κλίση του κεφαλιού για παρατεταμένες περιόδους.

Όταν το κεφάλι είναι ίσιο ή σε κανονική ουδέτερη θέση, το βάρος που ασκεί στη σπονδυλική στήλη είναι περίπου 9-10 κιλά. Τόσο περίπου ζυγίζουν συνήθως τα κρανία. Έτσι, όταν γέρνετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, αυξάνεται το βάρος που πρέπει να υποστηρίξει ο λαιμός. Μια απλή αλλαγή σε γωνία σαράντα πέντε μοιρών αυξάνει το βάρος.

γυναίκα στέλνει μήνυμα
Η υπερβολική χρήση κινητών συσκευών είναι μία από τις κύριες αιτίες του αυχενικού συνδρόμου.

Έτσι, το πρόβλημα γίνεται συνήθεια και επιδεινώνεται και όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας τόσο μεγαλύτερη είναι η γωνία που χρησιμοποιείτε για να γράψετε και να διαβάσετε σε αυτό. Συμβαίνει σταδιακά, και πολλοί μόλις το παρατηρούν.

Τι γίνεται όμως με τους υπολογιστές;

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν μεγαλύτερη κλίση στο κεφάλι από τους υπολογιστές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι υπάρχει λιγότερη πλάγια όψη του κεφαλιού και χαμηλότερο ύψος των ώμων όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί υπολογιστή.

Οι εργονομιστές (οι άνθρωποι που μελετούν τη στάση του σώματος και πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία) χρησιμοποιούν μια κλίμακα για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο. Ονομάζεται κλίμακα RULA και η καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου αποφέρει βαθμολογία 6, αριθμός που αποτελεί πολύ υψηλό κίνδυνο.

Ποια είναι η ιδανική θέση για τη χρήση smartphone;

Όπως κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη στάση, υπάρχουν καλύτεροι, πιο υγιείς τρόποι για να το κάνετε. Υπάρχουν τρεις βασικές έννοιες για τη σωστή θέση του σώματός σας κατά τη χρήση ενός smartphone:

 • Κρατήστε το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση μηδενικού βαθμού.
 • Κρατάτε πάντα το χέρι που κρατά το smartphone στο επίπεδο των ματιών, ώστε να μην αναγκάζετε το κρανίο σας προς τα κάτω.
 • Ξεκουράστε το λαιμό σας σε διάφορα χρονικά διαστήματα και αλλάξτε τη θέση.

Επειδή το αυχενικό σύνδρομο από το κινητό συνδέεται επίσης με τη συνεχή χρήση υπολογιστών. Οι παραπάνω συστάσεις ισχύουν και για τη χρήση υπολογιστή. Συνεπώς, διατηρήστε το κεφάλι σας σε μηδενικές μοίρες όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή. Ανυψώστε την οθόνη σας στο επίπεδο των ματιών και κάντε διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

πόνος στον αυχένα

Βήματα για την πρόληψη του αυχενικού συνδρόμου από το κινητό

Δεν απαιτούνται δραστικά μέτρα για την πρόληψη του συνδρόμου. Πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες βασικές προτάσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως:

 • Απενεργοποιήστε το κινητό. Κάντε διαλείμματα από τις οθόνες, ειδικά από το κινητό σας τηλέφωνο και αφήστε τα μάτια και τους μυς του λαιμού να χαλαρώσουν.
 • Τέντωμα. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κινήσετε το κεφάλι σας και να τεντώσετε τους αυχενικούς μυς σας όταν δεν χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές. Μπορείτε επίσης να τεντώσετε τα άνω άκρα σας για να χαλαρώσετε το λαιμό σας ακόμη περισσότερο.
 • Ανυψώστε τα χέρια σας και χρησιμοποιήστε υποστηρίγματα. Κρατήστε τις οθόνες σας στο επίπεδο των ματιών, ώστε το κεφάλι σας να παραμείνει σε ουδέτερη θέση. Ελέγξτε τη στάση του βραχίονα που κρατά το κινητό τηλέφωνο και ρυθμίστε το ύψος των γραφείων και των τραπεζιών σας.
 • Ρυθμίστε το φως της οθόνης σας. Το φως του τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση των μυών των ματιών σας και αυτά σχετίζονται με συσπάσεις του τραχήλου της μήτρας.
 • Μην χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο στο κρεβάτι. Είναι κοινό για τους ανθρώπους να διαβάζουν και να ελέγχουν τα μηνύματά τους στο κρεβάτι. Αυτό οδηγεί σε μια εντελώς αφύσικη θέση επειδή πρέπει να πιέσετε τα χέρια σας πάνω, να υπερδιεγείρετε την όρασή σας και να κρατήσετε το λαιμό σας χωρίς υποστήριξη.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν πονάτε λόγω αυτού του συνδρόμου. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας διαγνώσουν και να σας κάνουν μερικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας και ένα ανακουφιστικό μασάζ για να ηρεμήσετε στιγμιαία. Ωστόσο, μην φοβάστε πολύ αυτήν την κατάσταση, αλλά να ξέρετε ότι θα είστε πολύ πιο άνετοι εάν μπορείτε να την αποτρέψετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chronic Conditions Team. Text Neck: Is Smartphone Use Causing Your Neck Pain? Healthessentials. 2015.
 • Cuéllar J, Lanman T. “Text neck”: an epidemic of the modern era of cell phones?. The Spine Journal.2017;17:901-902.
 • Mössle T, Kleimann M, Rehbein F, Pfeiffer C. Media use and school achievement–boys at risk? Br J Dev Psychol. 2010;28:699–725.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.