7 πιθανές αιτίες για τα τικ στα μάτια

29 Ιανουαρίου 2018
Έχετε ενοχλητικά τικ στα μάτια; Μάθετε για τις πιθανές αιτίες και πώς να τα θεραπεύσετε, σε αυτό το άρθρο!

Αν δεν γνωρίζετε γιατί έχετε τικ στα μάτια δώστε προσοχή. Υπάρχουν 7 πράγματα που μπορεί να σας κάνουν να υποφέρετε από αυτό το πρόβλημα κάποιες φορές.

Παρότι το σχετίζουμε με την κούραση, μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που υποβόσκει. Αυτό επειδή οι ειδικοί συμφωνούν ότι κάποιες φορές τα τικ στα μάτια μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρότερα προβλήματα στο σώμα σας.

Χαρακτηριστικά των νευρικών τικ

7 πιθανές αιτίες για τα τικ στα μάτια, κουρασμένα μάτια

Τα νευρικά τικ, όπως τα τικ κίνησης των ματιών, είναι ακούσιοι και επαναληπτικοί σπασμοί.

Αυτό συμβαίνει στον μυ του βλεφάρου σας. Μπορεί να συμβεί για λίγα δευτερόλεπτα έως και ένα ή δύο λεπτά ή κατά διαστήματα κάποιες ημέρες.

Τις περισσότερες φορές, είναι ένα είδος τικ που επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο.

Κάποιες φορές ίσως συσπαστεί και το άνω βλέφαρο. Αυτό με όλες τις δυσάρεστες προεκτάσεις.

Να θυμάστε ότι ένα νευρικό τικ μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα. Σ’ αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για να πιο συχνά.

Όμως, αν δείτε να συμβαίνουν για παρατεταμένες περιόδους, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο.

Δείτε επίσης: Μυστικά για μάτια που ακτινοβολούν! Μάθετε σήμερα.

1. Άγχος

Το άγχος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για τέτοιου είδους τικ στα μάτια. Εξαιτίας αυτού, η καταπολέμησή του είναι ουσιαστική για ν’ απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά τικ.

Τι πρέπει να κάνετε;

Για να προσπαθήσετε να τα αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι απαραίτητο να χαλαρώνετε και να κοιμάστε καλά. Μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας και αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε διαφορετικά προβλήματα.

2. Έλλειψη ύπνου

7 πιθανές αιτίες για τα τικ στα μάτια, έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι εξίσου επικίνδυνη με το άγχος. Επιπλέον, ισχύει το ίδιο και για τα τικ στα μάτια.

Ίσως φαίνεται ως κάτι άκακο. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου είναι αρκετή για να προκαλέσει τέτοιου είδους κίνηση στα βλέφαρά σας.

Τι πρέπει να κάνετε;

Η λύση, στην περίπτωση αυτή, είναι αρκετά απλή. Περιλαμβάνει το να φυλάτε κάποιες ώρες για την ξεκούρασή σας και να έχετε έναν πλήρη ύπνο σε καθημερινή βάση για να λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Συνιστάται να κοιμάστε 8 ώρες χωρίς διακοπές.

Διαβάστε σχετικά: Οι 4 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας που χρειάζεστε

3. Ξηρά μάτια

Πολλές φορές η εμφάνιση τικ στα μάτια προκαλείται από ξηρότητα των ματιών. Πρόκειται για συνηθισμένο πρόβλημα σε ανθρώπους οι οποίοι δαπανούν πολύ χρόνο μπροστά σε υπολογιστές ή που φοράνε φακούς επαφής.

Τι πρέπει να κάνετε;

Υπάρχει μια λύση αν παρατηρήσετε ότι έχετε αυτό το τικ και ξηρά μάτια. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σταγόνες ενυδάτωσης ή τεχνητά δάκρυα για ν’ ανακουφιστείτε από το πρόβλημα.

4. Κουρασμένα μάτια

Αν πιστεύετε ότι είναι κουρασμένα τα μάτια σας, ίσως πρέπει να αλλάξετε γυαλιά. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τα μικρής διάρκειας προβλήματα όρασης έχουν συνέπειες. Μπορούν να κάνουν τα μάτια σας να δουλέψουν περισσότερο και να παρουσιάσουν προβλήματα.

Όλα αυτά αρχίζουν να προκαλούν ενοχλητικά τικ στα μάτια.

Τι πρέπει να κάνετε;

Εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, το πρώτα πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ελέγξετε τα μάτια σας.

Επίσης, η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καταπόνησης των ματιών.

Προσπαθήστε ν’ ακολουθείτε τον κανόνα των 20 λεπτών όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε 20 λεπτά, δεν θα κοιτάτε την οθόνη σας και θα ξεκουράζετε τα μάτια σας.

5. Η υπερβολική καφεΐνη προκαλεί τικ στα μάτια

Η πρόσληψη υπερβολικής καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με τα τικ στα μάτια.

Τι πρέπει να κάνετε;

Ένας καλός τρόπος για να τα αποτρέψετε είναι να μειώσετε την ποσότητα καφέ που πίνετε για μία με δύο εβδομάδες. Δείτε αν εξαφανιστούν τα τικ στα μάτια σας.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι θα πρέπει να πίνετε καφεΐνη με μέτρο.

6. Αλκοόλ

7 πιθανές αιτίες για τα τικ στα μάτια, αλκοόλ

Όπως συμβαίνει με τον καφέ, η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ ενοχλητικά τικ στα μάτια.

Τι πρέπει να κάνετε;

Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά για μια περίοδο.

Όπως είπαμε, μπορεί και το αλκοόλ να προκαλέσει συσπάσεις στα βλέφαρα. Αν το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας θα δείτε διαφορά.

7. Κακή διατροφή

Γνωρίζετε ήδη πως είστε αυτό που τρώτε. Εξαιτίας αυτού, μια κακή διατροφή μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα αναφορικά με τα τικ των ματιών.

Τι πρέπει να κάνετε;

Πρέπει να θυμάστε ότι η έλλειψη σε συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (όπως το μαγνήσιο), προκαλεί την εμφάνιση τικ στα μάτια.

Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, θα εξασφαλίσετε πως τα όργανά σας λειτουργούν σωστά.

Προσέξτε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Κάποια, όπως τα τικ στα μάτια, μπορεί να προκαλούνται εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων.

  • Black, Kevin J. Tourette Syndrome and Other Tic Disorders.
  • Evidente, GH. (2000). Is it a tic or Tourette’s? Clues for differentiating simple from more complex tic disorders. PostGraduate Medicine Online.