Παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του μωρού, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης. Διαβάστε για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παχυσαρκίας και πώς να την αποφύγετε.
Παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαΐου, 2021

Η παχυσαρκία είναι μια κοινή πάθηση, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και γενικότερα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι ένα πρόβλημα που πλήττει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τι θα πρέπει να ξέρετε;

Πολλές από αυτές που επηρεάζονται είναι γυναίκες που ξεκινούν τις εγκυμοσύνες τους με βαρύτερο βάρος από το επιθυμητό. Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει όχι μόνο την υγεία της μητέρας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές για το μωρό και την ανάπτυξή του. Για αυτόν τον λόγο, εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε αυτό το άρθρο.

Τι θεωρείται παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ατόμου, ορίζεται ως η περίσσεια του σωματικού λίπους. Σε γενικές γραμμές, προκειμένου να ταξινομήσουμε το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, υπολογίζουμε τον δείκτη μάζας σώματος του ατόμου (ΔΜΣ).

Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος του ατόμου με το τετράγωνο ύψους. Έχοντας αυτό υπόψη, όταν ο ΔΜΣ είναι υψηλότερος από 30, τους θεωρούμε παχύσαρκους. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες:

 • Παχυσαρκία κατηγορίας Ι: όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 30 και 34,9.
 • Κατηγορία II: όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 35 και 39,9.
 • Ακραία παχυσαρκία ή κατηγορία III: όταν η τιμή είναι μεγαλύτερη από 40.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό το πλαίσιο είναι, στην πραγματικότητα, ένα κατά προσέγγιση μέτρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για εκείνες που έχουν πολλή μυϊκή μάζα, ο ΔΜΣ μπορεί να είναι υψηλός, αν και αυτό δεν οφείλεται σε περίσσεια λίπους. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο ως βασική οδηγία.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η παχυσαρκία έχει τεράστιο αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της υγείας μας. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορεί επίσης να βλάψει τη γονιμότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Περού, αυτή η κατάσταση προκαλεί ορμονικές αλλαγές που καταλήγουν στη μείωση της γονιμότητας των γυναικών. Στην πραγματικότητα, δεν αλλάζει μόνο την ικανότητά τους να συλλάβουν φυσικά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μείωση της επιτυχίας τεχνικών όπως η γονιμοποίηση in vitro.

έγκυος και γλυκά
Οι δίαιτες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης αποτελούν βασικό παράγοντα κατά την εξέταση των αιτίων της παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι παράγοντας κινδύνου τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Με αυτό, αναφερόμαστε στην περίοδο κύησης. Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση αυξάνει ιδίως την πιθανότητα να υποστούν επιπλοκές.

Πρώτα απ ‘όλα, όπως εξηγείται σε μια δημοσίευση της Mayo Clinic, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Με παρόμοιο τρόπο, η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και τη γέννηση ενός νεκρού μωρού.

Όταν πρόκειται για τοκετό, όσες γυναίκες πάσχουν από παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να γεννούν το μωρό μέσω καισαρικής τομής. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά τη διαδικασία επούλωσης μετά τον τοκετό πιο αργή και μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις της πληγής.

Η προεκλαμψία είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης και έχει ισχυρή σχέση με την παχυσαρκία. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση της μητέρας και μπορεί να βλάψει τον πλακούντα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ροή του αίματος στο έμβρυο.

Κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας

Για μια έγκυο γυναίκα, η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη DORICA, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής επιπλοκής. Για παράδειγμα, οι ειδικοί την συνδέουν με αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.

Ομοίως, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Αυτή η διαταραχή σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της μητέρας αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του εμβρύου περισσότερο από το φυσιολογικό (μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία) και να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά προβλήματα κατά τη γέννηση.

Κίνδυνοι από την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο μωρό

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως έχουμε δείξει παραπάνω, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Αυτό όχι μόνο περιπλέκει τη γέννηση, αλλά σημαίνει επίσης ότι το μωρό θα είναι πιο πιθανό να υποστεί παιδική παχυσαρκία και διαβήτη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στο μωρό. Ο νευρικός σωλήνας είναι η δομή που σχηματίζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, οι ειδικοί συσχετίζουν επίσης αυτήν την πάθηση με καρδιακές αλλαγές και τραυματισμούς κατά τη γέννηση.

Πόσο βάρος είναι υγιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι σαφές ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος ενός ατόμου συνήθως αυξάνεται, όπως θα έπρεπε. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου μπορούν να υπολογίσουν τα υγιή όρια βάρους ανάλογα με την αρχική κατάσταση της μητέρας. Δηλαδή, πριν από την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τον ΔΜΣ της μητέρας, ο γιατρός θα συστήσει πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε ώστε να παραμείνετε υγιείς.

Στην περίπτωση εκείνων που είναι ήδη παχύσαρκες και είναι έγκυος με ένα μόνο μωρό, οι γιατροί συνήθως προτείνουν περίπου 9 κιλά. Εάν η εγκυμοσύνη είναι με πολλά μωρά, αυτό μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 10 και 19 κιλών.

Αυτό συμβαίνει επειδή η υπόδειξη ότι πρέπει να χάσουν βάρος σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει άγχος στη μητέρα, να οδηγήσει σε πρόωρη γέννηση ή να σημαίνει ότι το μωρό είναι πολύ μικρότερο από ό, τι θα έπρεπε κατά τη γέννηση. Παρ ‘όλα αυτά, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται με συγκεκριμένο τρόπο από γιατρό.

εγκυμοσύνη και πίεση
Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί σε παχύσαρκες μητέρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη

Για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, είναι καλύτερο να προγραμματίσετε μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να υιοθετήσετε ειδικές συνήθειες τρόπου ζωής Για παράδειγμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος για να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι ιδανικό να διατηρείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση μεταποιημένων ή πολύ λιπαρών τροφών, καθώς και να αποφεύγετε το αλκοόλ και άλλα φάρμακα. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ και σίδηρο.

Ομοίως, είναι σημαντικό να δοκιμάζετε να αθλείστε μετρίως. Εάν αναπτύξετε μια καλή ρουτίνα άσκησης προτού μείνετε έγκυος, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο θα παρέχει σε εσάς και το μωρό σας πολλά οφέλη. Το κολύμπι ή το περπάτημα είναι υπέροχα παραδείγματα.

Εάν υποφέρετε από παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ιατρό. Θα σας δώσουν μια σειρά συγκεκριμένων συστάσεων που ωφελούν την περίπτωσή σας και σας βοηθούν να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409
 • ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo
 • Defectos del tubo neural (DTN) | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/ntds
 • Sánchez-García, Juan Carlos, et al. “Influencia del ejercicio físico sobre la calidad de vida durante el embarazo y el posparto: revisión sistemática.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 1-9.
 • Diéguez Martínez, Mariela, et al. “Prevalencia de obesidad abdominal y factores de riesgo cardiovascular asociados en adultos jóvenes.” Revista Cubana de Salud Pública 43 (2017): 396-411.
 • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.
 • Obesidad y riesgo cardiovascular – Javier Aranceta – Google Libros. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=ICk9TMGdDQYC&oi=fnd&pg=PR5&dq=obesidad+y+riesgo+cardiovascular&ots=sGwtchZ9PY&sig=8WJLo9euEAFR4LcBc6Zv_KjDgfM#v=onepage&q=obesidad y riesgo cardiovascular&f=false
 • Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
 • Sandoval, Karen Vianey, Efrén René Nieves, and Miguel Ángel Luna. “Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad.” Revista chilena de nutrición 43.3 (2016): 233-246.
 • de la Plata Daza, Marina, et al. “Influencia del índice de masa corporal pregestacional y ganancia ponderal materna en los resultados perinatales materno-fetales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.1 (2018): 1-9.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.