Παιδιά και αποσμητικό: Πότε πρέπει να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν;

Η χρήση αποσμητικού είναι απαραίτητη όταν οι μεταβολικές αλλαγές οδηγούν σε δυσάρεστες οσμές του σώματος. Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η διατήρηση της καλής υγιεινής.
Παιδιά και αποσμητικό: Πότε πρέπει να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ανάπτυξη φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές στην εφηβεία. Μεταξύ αυτών είναι και οι οσμές του σώματος, όπως κάτω από τις μασχάλες. Τότε είναι που τίθεται το ερώτημα σχετικά με το πότε τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το αποσμητικό.

Το θέμα απασχολεί πολλούς γονείς, καθώς η χρήση αποσμητικού στα παιδιά έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά της. Τα προϊόντα αυτά συχνά περιέχουν επιθετικές χημικές ουσίες και υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο αποτελούν καλή επιλογή.

Μάλιστα, ορισμένα παιδιά μεγαλώνοντας βιώνουν ήδη κάποιες δυσάρεστες οσμές στο σώμα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το αν είναι καλή ιδέα ή όχι να χρησιμοποιούν τα παιδιά αποσμητικά. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Γιατί εμφανίζεται η οσμή του σώματος;

Πριν καθορίσουμε την κατάλληλη στιγμή για τη χρήση αποσμητικού στα παιδιά, ας αναλύσουμε γιατί η οσμή του σώματος αλλάζει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Οι ιδρωτοποιοί αδένες στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα είναι διαφορετικοί από εκείνους στο υπόλοιπο σώμα. Αυτοί ονομάζονται αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες.

Αυτός ο τύπος παράγει ιδρώτα που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Επίσης, καθώς οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα είναι περιοχές όπου υπάρχουν πτυχές του δέρματος, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην υγρασία. Μαζί, αυτό προκαλεί τη συσσώρευση περισσότερων βακτηρίων εκεί.

Τα βακτήρια σε αυτές τις περιοχές επεξεργάζονται τον ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Με τον τρόπο αυτό, παράγουν διάφορες ενώσεις που προκαλούν την οσμή. Τώρα, αυτή η αλλαγή στους ιδρωτοποιούς αδένες και η αλλαγή στις σωματικές οσμές εμφανίζεται σε μια φάση που ονομάζεται πρώιμη ήβη ή αδρεναρχή.

Πρώιμη ήβη και αδρεναρχή

Η αδρεναρχή είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή φάση κατά την οποία αρχίζουν να εμφανίζονται ηβικές τρίχες, ήπια ακμή και αλλαγές στις σωματικές οσμές. Η διαδικασία αυτή προηγείται της εφηβείας και συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 9 ετών στα αγόρια και γύρω στην ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια.

Η μεταβολική αλλαγή εγείρει το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείται αποσμητικό σε αυτά τα παιδιά. Ορισμένες φορές, υπάρχει μια ορμονική ανωμαλία που οδηγεί σε πρόωρη αδρεναρχή, δηλαδή η διαδικασία εμφανίζεται νωρίτερα από το αναμενόμενο. Συμβαίνει περισσότερο στα κορίτσια και εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 3 και 8 ετών.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση της μεγαλύτερης εφίδρωσης από το φυσιολογικό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπεριδρωσία και είναι συχνή στην παιδική ηλικία.

A girl squeezing a spot.
Η εφηβεία περιλαμβάνει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Μεταξύ των πρώτων είναι η τροποποίηση των ιδρωτοποιών αδένων, η οποία συνδυάζεται με αρχόμενη ακμή.

Πότε πρέπει να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν αποσμητικό;

Η καλύτερη εποχή για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν αποσμητικό είναι συνήθως μεταξύ 10 και 12 ετών. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γενικευτεί. Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, μερικές φορές η κακοσμία του σώματος εμφανίζεται νωρίτερα. Εάν η τακτική υγιεινή δεν είναι επαρκής, η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να είναι απαραίτητη.

Κατά γενικό κανόνα, όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι τρίχες στις μασχάλες, αρχίζει και η αλλαγή στην οσμή του σώματος. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με τη σωστή υγιεινή.

Δεν συνιστάται η χρήση αποσμητικού σε πολύ μικρή ηλικία.

Εάν το παιδί έχει πολύ έντονες οσμές σώματος και δεν είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιήσει αποσμητικό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά με υπερβολική εφίδρωση ή έντονη οσμή.

Πώς να επιλέξετε το σωστό αποσμητικό

Το πιο σημαντικό για τη χρήση ενός αποσμητικού είναι η επιλογή του σωστού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενήλικες. Με βάση αυτή την παραδοχή, είναι συνήθως προτεραιότητα η επιλογή ενός προϊόντος σε μορφή κρέμας, roll-on ή stick.

Αυτοί οι τύποι διευκολύνουν την απορρόφηση στο δέρμα. Επίσης, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε εκείνα με την ετικέτα βιολογικών προϊόντων, τα οποία συνήθως παρασκευάζονται με πιο μαλακές και φιλικές προς το δέρμα φόρμουλες. Το προϊόν δεν πρέπει να περιέχει αλκοόλ.

Δεν συνιστάται η χρήση αντιιδρωτικού σε ένα παιδί κάτω των 12 ετών. Αυτές οι φόρμουλες τείνουν να αναστέλλουν την παραγωγή ιδρώτα στην περιοχή. Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά την ηλικία των 14 ετών.

Μέτρα υγιεινής

Κατ’ αρχήν, είναι καλύτερο για το παιδί να διαχειρίζεται τις οσμές του σώματος χωρίς τη χρήση αποσμητικού. Ειδικά αν το παιδί είναι κάτω των 10 ετών.

Μερικές φορές, τα βασικά μέτρα υγιεινής αρκούν για να ελεγχθούν αυτά τα δυσάρεστα αρώματα:

  • Κάντε μπάνιο τα παιδιά κάθε μέρα και μετά από δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση.
  • Πλένετε όλα τα μέρη του σώματος σχολαστικά, ιδιαίτερα τις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.
  • Στεγνώστε καλά μετά το μπάνιο. Η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
  • Μην ξαναφορέσετε ρούχα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά ρούχα με φαρδιά εφαρμογή.
  • Αποφύγετε τα πλαστικά παπούτσια.
A boy in a gym.
Μετά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που προκαλούν εφίδρωση, συνιστάται ένα μπάνιο για την προστασία του δέρματος.

Το αποσμητικό στα παιδιά είναι μόνο ένα συμπλήρωμα

Τόσο σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας (υπερβολική εφίδρωση) όσο και σε περιπτώσεις βρωμιδρωσίας (εξαιρετικά έντονη οσμή), το καλύτερο είναι να μην χρησιμοποιείτε αποσμητικό σε υπερβολικό βαθμό, αλλά να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Εκείνος θα ξέρει τι είναι καλύτερο να κάνετε.

Για να διατηρηθεί η καλή οσμή του σώματος, θα πρέπει να τηρούνται βασικά μέτρα υγιεινής. Το αποσμητικό αποτελεί συμπλήρωμα της υγιεινής και όχι τη βάση της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Villanueva, J. (2004). Biología de las glándulas sudoríparas ecrinas. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 12(1), 49-60.
  • Molano, F. J. M., Zallo, L. A., Rodríguez, M. F., Segura, P. P., Pérez, T. G., Calvo, M. L. S., & Guillén, L. S. (2017, November). Estudio de la asociación de adrenarquia prematura idiopática con la presencia de alteraciones metabólicas y con antecedente de pequeño para edad gestacional. In Anales de Pediatría (Vol. 87, No. 5, pp. 253-259). Elsevier Doyma.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.