Χειροποίητα σαπούνια γλυκερίνης: Τι πρέπει να ξέρετε

Τα σαπούνια γλυκερίνης είναι μια καλή φυσική και υγιεινή επιλογή για την περιποίηση του δέρματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις συμβουλές για τη σωστή παρασκευή τους.
Χειροποίητα σαπούνια γλυκερίνης: Τι πρέπει να ξέρετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να φτιάξετε σαπούνια γλυκερίνης είναι μια δραστηριότητα σχετικά εύκολη. Στα χειροποίητα σαπούνια δεν χρησιμοποιούνται βιομηχανικά συστατικά, αλλά είναι φυσικής προέλευσης.

Ωστόσο, όταν δεν τα φτιάχνετε εσείς αλλά τα αγοράζετε έτοιμα είναι φυσικό να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι φυσικές, αν είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος ή αν μπορούν να εφαρμοστούν στο πρόσωπο και τα μαλλιά. Γι’ αυτό το λόγο ετοιμάσαμε έναν κατάλογο με τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

Οι απαντήσεις στις αμφιβολίες σας σχετικά με τα χειροποίητα σαπούνια γλυκερίνης

Αν έχετε ήδη φτιάξει το δικό σας σαπούνι γλυκερίνης στο σπίτι ή αν μόλις αρχίζετε να ασχολείστε με το θέμα, θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις. Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ξεκινάτε με μια στερεή διαφανή βάση που λιώνει σε μπεν μαρί, βάφεται, προστίθενται αιθέρια έλαια και τοποθετείται στα καλούπια που έχετε επιλέξει.

Αν και πρόκειται για μια απλή διαδικασία, υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνησή της. Και στη συνέχεια, επίσης, κατά τη στιγμή της χρήσης.

1. Ποιο χρώμα είναι η καλύτερη βάση για τα σαπούνια γλυκερίνης;

Η διαφανής και στερεή βάση είναι η καλύτερη. Το πολύ-πολύ να επιλέξετε μία σε κεχριμπαρένιο τόνο.

Οι έντονα χρωματισμένες βάσεις έχουν ήδη χρωστικές ουσίες και, αν και είναι της μόδας, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια ημιδιαφανή. Προσπαθήστε να ενημερωθείτε για τα συστατικά της μπάρας βάσης για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μια αξιόπιστη.

Jabones de glicerina comerciales.

2. Μπορείτε να προσθέσετε αρώματα;

Ναι, μπορείτε, αλλά πάντα αυτά που είναι κατάλληλα για το δέρμα. Είναι πιο ακριβά. Ωστόσο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας βλάψουν. Τα αρώματα που έχουν άλλους σκοπούς, όπως ο αρωματισμός χώρων, δεν είναι κατάλληλα για επαφή με το δέρμα.

Από την άλλη πλευρά, τα αγνά αιθέρια έλαια δεν πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας στο χόριο, επειδή μπορεί να το ερεθίσουν. Για να τα χρησιμοποιήσετε πρέπει να τα διαλύσετε σε καλαμποκέλαιο ή αμυγδαλέλαιο. 1 κυβικό εκατοστό (cc) αιθέριου ελαίου σε 100 cc ελαίου φορέα.

3. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο φούρνος μικροκυμάτων για να λιώσει το σαπούνι;

Ναι, αλλά λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά για να μην υπερθερμανθεί. Συνιστάται όχι περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Η θερμοκρασία τήξης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 55 °C και 58 °C. Πέραν αυτής της θερμοκρασίας, το σαπούνι υπερθερμαίνεται, καίγεται και χάνει τη χαρακτηριστική του διαφάνεια. Τούτου λεχθέντος, η πρότασή μας είναι να το λιώνετε σε μπεν μαρί.

4. Μπορεί το σαπούνι να χρησιμοποιηθεί ως σαμπουάν;

Ναι, είναι σαν να χρησιμοποιείτε ένα στερεό ή ξηρό σαμπουάν. Οι πρώτες πλύσεις θα απολυμάνουν τα μαλλιά σας από όλες τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα συμβατικά σαμπουάν, όπως τα θειικά άλατα. Στη συνέχεια θα αρχίσετε να παρατηρείτε τη θετική διαφορά στην εμφάνιση και την υγεία των μαλλιών σας.

5. Είναι καλά ως καθαριστικά προσώπου;

Ναι, είναι, αρκεί να χρησιμοποιείτε μια καλής ποιότητας συμπαγή μπάρα. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το πλύσιμο του προσώπου σας με σαπούνια του εμπορίου αφήνει το δέρμα σας ξηρό και σφιχτό. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν λίπη, μελάνια και συνθετικά αρώματα.

Θεωρητικά, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια, φυσικά μελάνια και μια καλή μπάρα βάσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σαπούνι στο πρόσωπό σας χωρίς προβλήματα. Αλλά είναι πάντα καλύτερο να δοκιμάζετε πρώτα μια μικρή περιοχή του δέρματός σας.

6. Τα χειροποίητα σαπούνια περιέχουν καυστική σόδα;

Όλα περιέχουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ένα ποσοστό καυστικής σόδας. Είναι απαραίτητο για την παρασκευή τους.

Όταν τα έλαια αναμειγνύονται με καυστική σόδα, επέρχεται σαπωνοποίηση. Σε αυτό το στάδιο, τα λιπαρά οξέα πρέπει να αναμιχθούν με την καυστική σόδα για να γίνουν σαπούνι. Ωστόσο, αν η βασική μπάρα είναι ποιοτική, δεν θα πρέπει να μείνει κανένα ίχνος του συστατικού στο τελικό προϊόν.

7. Πόσο επηρεάζει η υγρασία το σαπούνι;

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα υγρασίας εάν φτιάχνετε το δικό σας σαπούνι. Για παράδειγμα, τυλίξτε την υπόλοιπη αχρησιμοποίητη μπάρα βάσης σε πλαστική μεμβράνη ώστε να μην αφυδατωθεί.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να καλύπτετε το δοχείο σαπουνιού ενώ λιώνετε το σαπούνι. Τέλος, τυλίξτε το τελικό προϊόν σε πλαστική μεμβράνη.

Να θυμάστε ότι η γλυκερίνη προσελκύει την υγρασία και, αν το σαπούνι μείνει ακάλυπτο, μπορεί να σχηματιστούν σταγονίδια υγρασίας, τα οποία δεν θα δώσουν καλή εμφάνιση στο τελικό προϊόν.

8. Ποια άλλα είδη χειροποίητων σαπουνιών υπάρχουν;

Εκτός από τα σαπούνια με βάση τη γλυκερίνη, υπάρχουν και άλλα είδη σαπουνιών στην αγορά που έχουν μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσά τους μπορούμε να αναφέρουμε το σαπούνι βρώμης, το οποίο μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά αυτής της τροφής στο δέρμα σας. Από την άλλη πλευρά, έχουμε το σαπούνι από αλόη βέρα, του οποίου οι άπειρες ιδιότητες θα μεταμορφώσουν το δέρμα σας.

Jabón de avena.
Τα σαπούνια βρώμης είναι μια εναλλακτική λύση στα σαπούνια γλυκερίνης για την περιποίηση του δέρματος.

Τα χειροποίητα σαπούνια γλυκερίνης αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική λύση

Ελπίζουμε ότι απαντήσαμε σε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την παραγωγή και τη χρήση των χειροποίητων σαπουνιών γλυκερίνης. Πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα να τα φτιάχνετε στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας υλικά καλής ποιότητας και φυσικά συστατικά. Είναι ένας τρόπος να βοηθήσετε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και απαλλαγμένο από επιβλαβείς χημικές ουσίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Flores Vilca, J. L. (2014). Producción de jabones en frío para uso industrial a partir de residuos orgánicos.
  • Klimaty, G. P. O. Copos de Soda Causitc un 99% de la fábrica con una alta calidad.
  • Kuntom, A., Kifli, H., & Flingoh, O. (1998). Jabón de glicerina a base de palma. Revista Palmas19(2), 71-73.
  • Vasquez Saavedra, O. (1949). Proyecto planta de glicerina: Ampliación de una planta de jabón.
  • Abud, L. (2004). El libro de jabones. Editorial Albatros.
  • Cedillo Diaz, A. G. (1978). Proceso de recuperación de glicerina a partir de sublejias de jabón(Bachelor’s thesis, San Pedro Garza García: UDEM).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.