Ξηρό σαμπουάν: Οφέλη και τρόπος χρήσης του

Το ξηρό σαμπουάν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλλυντικά προϊόντα στον κόσμο, επειδή είναι εύκολο στη χρήση και προσφέρει εκπληκτικά άμεσα αποτελέσματα. Παρ 'όλα αυτά, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε με μέτρο για να αποφύγετε προβλήματα.
Ξηρό σαμπουάν: Οφέλη και τρόπος χρήσης του

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το ξηρό σαμπουάν είναι ένα προϊόν που καθαρίζει τα μαλλιά χωρίς νερό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα μαλλιά σας όταν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα συμβατικό μπάνιο ή απλά δεν θέλετε για κανέναν λόγο να τα πλύνετε.

Τα συστατικά του ξηρού σαμπουάν εξαλείφουν το σμήγμα, τις ακαθαρσίες και την οσμή που μερικές φορές συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμη ότι αυτό το προϊόν διευκολύνει το στυλ. Το στεγνό σαμπουάν θα μπορούσε να τερματίσει την ανάγκη να πλένετε τα μαλλιά σας τόσο συχνά και να απολαμβάνετε καθαρές, λαμπερές και έντονες μπούκλες.

Πλεονεκτήματα από το ξηρό σαμπουάν

Αυτό το προϊόν έχει πολλά οφέλη, γι ‘αυτό έγινε πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι καθαρίζει τα μαλλιά σας γρήγορα όποτε το χρειάζεστε. Άλλα πλεονεκτήματα της χρήσης ξηρού σαμπουάν είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το πλύσιμο των μαλλιών σας πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να τα ξηράνει υπερβολικά.

Όσον αφορά τα ίδια τα μαλλιά, τα κάνει να φαίνονται πιο έντονα και πιο ογκώδη. Παρομοίως, τα κάνει πιο εύχρηστα διευκολύνοντας το στυλ, χωρίς να καταστρέφει ή να αλλοιώνει τα θυλάκια των μαλλιών εάν το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Αυτό συμβαίνει επειδή απορροφά την περίσσεια λαδιού που συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα ξηρά σαμπουάν κατασκευάζονται σχεδόν πάντα με φιλικά προς το περιβάλλον συστατικά. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ξηρό σαμπουάν με εύχρηστα συστατικά. Υπάρχουν ειδικές φόρμουλες για βαμμένα μαλλιά που τονίζουν το επιθυμητό χρώμα εάν αυτός είναι ο στόχος σας.

σαμπουάν σε σκόνη
Μερικά πλεονεκτήματα του ξηρού σαμπουάν είναι το πόσο εύκολο είναι στη χρήση και το γεγονός ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Ξηρό σαμπουάν: Τύποι

Πριν σας δώσουμε μερικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτού του προϊόντος, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να βρείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους στην αγορά. Τα πιο συνηθισμένα προϊόντα είναι τα ακόλουθα:

 • Σε σκόνη. Είναι παρόμοιο με τη σκόνη ταλκ. Απλώς το εφαρμόζετε στις ρίζες για να αφαιρέσετε το υπερβολικό σμήγμα.
 • Κρέμα. Πρέπει να το εφαρμόσετε σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής σας. Παράγει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα που κάνει επίσης το στυλ πιο εύκολο. Ωστόσο, δεν είναι καλή επιλογή για λιπαρά μαλλιά.
 • Αερόλυμα. Εφαρμόζεται στις ρίζες. Το μπουκάλι ψεκασμού διευκολύνει την ομοιόμορφη κατανομή.
 • Για βαμμένα μαλλιά. Περιέχει και μια ποσότητα βαφής για να καλύψει τυχόν ατέλειες ή ανισότητες.
 • Φιλικά προς το περιβάλλον. Έχει φυσικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία τόσο των μαλλιών σας όσο και του περιβάλλοντος.

Συνιστώμενη μέθοδος εφαρμογής

Η σωστή διαδικασία για την εφαρμογή αυτού του τύπου σαμπουάν αποτελείται από τρεις φάσεις: εφαρμογή, στερέωση και βούρτσισμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί μεταξύ 15 και 25 λεπτών. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σε σκόνη ή ξηρό αεροζόλ, εφαρμόστε το μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και σε περιοχές που φαίνονται πολύ λιπαρές ή βρώμικες. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα, απλώστε την στο τριχωτό της κεφαλής σας και μετά απλώστε την σε όλα τα μαλλιά σας.
 • Θα πρέπει να ψεκάσετε το ξηρό σαμπουάν σε μορφή αεροζόλ από απόσταση περίπου 15 εκατοστών από το τριχωτό της κεφαλής σας.
 • Εάν θέλετε να κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο ογκώδη, απλώστε περισσότερο προϊόν στις ρίζες.
 • Είναι καλή ιδέα να μετακινείτε τα μαλλιά σας με τα δάχτυλά σας καθώς εφαρμόζετε.
 • Αφήστε το προϊόν να δράσει για πέντε έως 15 λεπτά, εκτός εάν η ετικέτα δηλώνει διαφορετικά.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας και στη συνέχεια βουρτσίστε τα μαλλιά σας για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρα μαλλιών στο κρύο για αυτό το τελευταίο βήμα.

Ο καλύτερος χρόνος για την εφαρμογή ξηρού σαμπουάν είναι πριν από το κρεβάτι. Από τη μία πλευρά, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ιδρώτα που μπορεί να παράγεται τη νύχτα. Από την άλλη πλευρά, το πρωί, θα πρέπει μόνο να αγγίζετε τα μαλλιά σας και να τα βουρτσίσετε ως συνήθως.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κανονικό σαμπουάν;

Τα ξηρά σαμπουάν δεν λειτουργούν ως υποκατάστατο για το πλύσιμο των μαλλιών σας. Ναι, βοηθούν στην απόκρυψη της βρωμιάς και κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται καθαρά και όμορφα. Ωστόσο, δεν παρέχει καλή υγιεινή.

Αυτό το προϊόν παρέχει μια προσωρινή αισθητική λύση, αλλά δεν καθαρίζει τα μαλλιά. Το παραδοσιακό πλύσιμο μαλλιών απομακρύνει τα βακτήρια και εξισορροπεί το φυσικό pH του τριχωτού της κεφαλής, οπότε είναι αναντικατάστατο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν μεταξύ της τακτικής πλύσης μαλλιών.

Πότε συνιστάται το ξηρό σαμπουάν

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ξηρό σαμπουάν είναι μια εξαιρετική επιλογή κάθε φορά που βιάζεστε ή δεν έχετε αρκετό χρόνο για να διορθώσετε τα μαλλιά σας. Είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης που είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, είναι επίσης εξαιρετικό όταν έχετε ένα μακρύ ταξίδι που δεν σας επιτρέπει να πλύνετε τα μαλλιά σας όπως θα κάνατε κανονικά. Ομοίως, εάν έχετε ραντεβού, θα πρέπει να αναζητήσετε το καλύτερο μετά από το γυμναστήριο.

Αυτός ο τύπος σαμπουάν είναι μια εναλλακτική λύση για όσους έχουν λιπαρά ή ξηρά μαλλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή σας επιτρέπει να αποτρέψετε μια βρώμικη και υποβαθμισμένη εμφάνιση χωρίς να χρειάζεται να πλένετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά. Επίσης, βοηθά να κάνει τα μαλλιά πιο ογκώδη και διευκολύνει το στυλ.

γυναίκα κάνει μασάζ στα μαλλια
Διαφορετικοί τύποι ξηρού σαμπουάν ισχύουν για διαφορετικές καταστάσεις μαλλιών.

Κύρια μειονεκτήματα αυτού του προϊόντος μαλλιών

Υπάρχουν και μειονεκτήματα στη χρήση του. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι πραγματικό σαμπουάν, με την αυστηρή έννοια της λέξης. Επομένως, δεν καθαρίζει πραγματικά τα μαλλιά σας.

Ομοίως, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό το προϊόν, ειδικά σε μορφή σπρέι, μπορεί να περιέχει συστατικά που καταστρέφουν τα θυλάκια των μαλλιών. Ιδιαίτερα, ορισμένα περιέχουν αλκοόλ.

Εάν το χρησιμοποιείτε πολύ συχνά ή δεν πλένετε τα μαλλιά σας με τον συμβατικό τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα θυλάκια των μαλλιών σας μπορεί να φράξουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη που ονομάζεται θυλακίτιδα. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πιτυρίδα ή φλεγμονή όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Τι να προσέχετε

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό που χρησιμοποιείτε δεν περιέχει αμίαντο. Αυτό είναι ένα συστατικό που περιέχεται σε πολλά προϊόντα σε σκόνη, όπως η σκόνη ταλκ. Η μακροχρόνια έκθεση στον αμίαντο έχει συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση αυτών των προϊόντων μαζί με στεγνωτήρα μαλλιών είναι επιβλαβής για το τριχωτό της κεφαλής, καθώς στεγνώνει το κεφάλι. Έτσι, για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το στεγνό σαμπουάν με μέτρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
 • Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
 • Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
 • Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
 • Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.