Πελματιαία απονευρωσίτιδα: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια φλεγμονή της πελματιαίας περιτονίας, η οποία προκαλεί πόνο στην περιοχή της φτέρνας. Μάθετε περισσότερα για αυτήν την πάθηση στο παρακάτω άρθρο.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Έχει γραφτεί από María Vijande

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή της πελματιαίας περιτονίας, ενός συνδέσμου που ενώνει το οστό της φτέρνας με την εγγύς φάλαγγα του πέλματος και που εκτείνεται και συσπάται με κάθε βήμα, σαν λάστιχο.

Η πελματιαία περιτονία είναι ένας πολύ πλατύς ιστός, αρκετά παχύς ώστε να ανταποκρίνεται στην τεράστια πίεση και αντίσταση που πρέπει να αντέχει.

Η φλεγμονή αυτού του συνδέσμου προκαλεί πόνο στην περιοχή της φτέρνας και αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι οι αθλητές, ειδικά οι ερασιτέχνες.

Παράγοντες κινδύνου

 • Αθλήματα με επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
 • Υπερπρηνισμός.
 • Παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή ο διαβήτης.
 • Ακατάλληλα υποδήματα.
 • Πλατυποδία.
 • Προχωρημένη ηλικία.
 • Παχυσαρκία.
 • Ορμονικές αλλαγές.

Τι προκαλεί η πάθηση;

Η καταπόνηση της πελματιαίας περιτονίας τελικά προκαλεί μικροτραυματισμούς στον ιστό. Οι επαναλαμβανόμενες μικρές ρήξεις οδηγούν σε φλεγμονή του συνδέσμου, κάτι που οδηγεί σε πόνο στη φτέρνα.

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση, καθώς δεν παρουσιάζεται μέσα σε μια νύχτα αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων τραυματισμών.

Αιτίες για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ο τραυματισμός της πελματιαίας περιτονίας μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στη στάση του σώματος και σε γενετικούς παράγοντες. Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στην έρευνα των Δρ. Hoebeke et. al. εδώ.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα και τακούνια

Υπάρχουν επίσης παράγοντες που επιδεινώνουν σε σοβαρό βαθμό τον πόνο, όπως η χρήση ακατάλληλων παπουτσιών, η κακή στάση του σώματος, η καταπόνηση, η δυσκαμψία των γύρω μυών και ο υπερπρηνισμός.

Επαναληπτική φυσική δραστηριότητα

Η υπερβολική άσκηση αποτελεί την κύρια αιτία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η σωματική δραστηριότητα όπως το τρέξιμο ή τα άλματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα υπερφορτώνουν τον σύνδεσμο, που αδυνατεί να αντέξει τόση φθορά και καταπόνηση. Επιπλέον, οι μη σταδιακές αλλαγές στα προγράμματα προπόνησης μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές ρήξεις και επομένως χειρότερο πόνο.

Οι δρομείς, οι ποδοσφαιριστές και οι άνθρωποι που παίζουν μπάντμιντον ή τένις διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Ανατομία του ποδιού

Υπάρχουν αρκετές ανατομικές δομές που παίζουν ρόλο στην καταπόνηση της πελματιαίας περιτονίας.

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ένας σύνδεσμος που συνδέει τους γαστροκνημίους μύες, που είναι γνωστοί ως μύες της γάμπας, και τους υποκνημιδίους μύες με το οστό της φτέρνας. Η σύσπαση του αχίλλειου τένοντα προκαλεί αύξηση της πίεσης στο οστό της φτέρνας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην πελματιαία περιτονία.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να έχουμε υπόψη αναφορικά με την ανατομία είναι ο πρηνισμός, ή με άλλα λόγια το πώς το πέλμα έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Τα πέλματα με πλατυποδία ή με τάση υπερπρηνισμού τεντώνουν ακόμα περισσότερο την πελματιαία περιτονία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξεων λόγω της επιπλέον πίεσης που ασκείται στον ιστό.

Παθήσεις που συνδέονται με την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η αρθρίτιδα και ο διαβήτης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, καθώς προκαλούν φλεγμονή στους τένοντες.

Οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας τείνουν να παρουσιάζουν αυτόν τον πόνο ως αποτέλεσμα μίας από αυτές τις παθήσεις.

Το είδος των παπουτσιών

Συχνά οι άνθρωποι δεν φορούν το σωστό μέγεθος παπουτσιών. Ή φορούν παπούτσια με σόλες που δεν προσφέρουν επαρκή στήριξη ή δεν κατανέμουν σωστά το βάρος.

Η συνεχής χρήση ακατάλληλων υποδημάτων τελικά προκαλεί ερεθισμούς στην πελματιαία περιτονία και προκαλεί και άλλα προβλήματα στα πέλματα. Τα ψηλά τακούνια αποκλείονται όταν πρόκειται για πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Χαρακτηριστικά του πόνου

 • Χειρότερος το πρωί.
 • Χρόνιος.
 • Θυμίζει σουβλιές ή κάψιμο.
 • Προοδευτικός.

Ο πόνος τείνει να αυξάνεται το πρωί, επειδή το πέλμα παραμένει ακίνητο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μειώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς το πέλμα τεντώνεται και οι ιστοί ζεσταίνονται.

Σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος γίνεται αφόρητος και προσβάλλει ακόμα και τις φάλαγγες, εμποδίζοντας κινήσεις όπως η ανύψωση και το κατέβασμα των δαχτύλων των ποδιών.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα συχνά συνδέεται με την ύπαρξη άκανθας πτέρνας, αν και δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Όταν η πελματιαία περιτονία επιμηκύνεται με τον καιρό ή καταπονείται, το άτομο μπορεί να προσέξει αλλαγές στο βάδισμά του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα γόνατα, στην πλάτη ή στον λαιμό. Διαβάστε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Verges et. al. εδώ.

Αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

 • Φυσιοθεραπεία.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα (ΜΣΑΦ).
 • Κατάλληλα υποδήματα.
 • Κορτικοστεροειδή.
 • Ορθοτική.
 • Λειτουργική περίδεση.
 • Νάρθηκες.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η ανάπαυση είναι ουσιαστική, καθώς η άσκηση επιδεινώνει το πρόβλημα, όμως σε όλη τη διάρκεια της μέρας πρέπει να πραγματοποιούνται διατάσεις των υποκνημιδίων και των γαστροκνημίων μυών.

Μερικοί επαγγελματίες συνιστούν τη χρήση νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά την ανάπαυση για να παραμένει η περιτονία τεντωμένη.

Στις θεραπείες που αποτελούν λύση ανάγκης περιλαμβάνονται η θεραπεία με ωστικά κύματα και η χειρουργική επέμβαση, με τη δεύτερη μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής, χρόνιας πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.