12 τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα

Αν υποφέρετε από αρθρίτιδα, πιθανώς θα έχετε προσέξει ότι ο πόνος διαφέρει ανάλογα με τη διατροφή σας, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς σας και τον καιρό.
12 τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα; Αν υποφέρετε από αρθρίτιδα, πιθανώς θα έχετε προσέξει ότι ο πόνος διαφέρει ανάλογα με τη διατροφή σας, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς σας και τον καιρό. Μπορεί να δυσκολεύεστε να βρείτε τις τροφές που σας ωφελούν.

Θα πρέπει να μάθετε να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας συστατικά που σας βοηθούν να καταπραΰνετε τον πόνο και να αυξήσετε την κινητικότητά σας. Θα πρέπει επίσης να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που επιδεινώνουν την κατάστασή σας.

Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μια λίστα τροφών οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αρθρίτιδα και να βελτιώσετε την κατάστασή σας.

Να θυμάστε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας. Περισσότερα στοιχεία για την αρθρίτιδα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μπανάνα

τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα: μπανάνα

Η μπανάνα αποτελεί πάντα μια υγιεινή επιλογή. Επιπλέον, αν επιθυμείτε να βρείτε τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες.

Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και πλήθος άλλων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων της αρθρίτιδας και τη διατηρούν υπό έλεγχο.

Επίσης οι ίνες της μπανάνας βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα.

Μάνγκο και μήλο

Αν και το μάνγκο είναι εποχικό φρούτο και μερικές φορές ακριβό, αποτελεί μια επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

  • Το μάνγκο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και βήτα καροτίνη. Έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα δύο συστατικά βοηθούν στην αποφυγή της επιδείνωσης κάποιων τύπων αρθρίτιδας.
  • Το μήλο, από την πλευρά του, έχει πολλές ωφέλειες για την υγεία σας, όπως είναι η μείωση της έντασης στις αρθρώσεις. Έτσι, αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κινητικότητας και του πόνου.

Ξηροί καρποί

τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα: καρύδια

Υπάρχουν πολλοί ξηροί καρποί που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα σας επειδή του εξασφαλίζουν υγιεινά λιπαρά. Πάνω απ’όλα, οι ξηροί καρποί έχουν τις περισσότερες ωφέλειες στην περίπτωση της αρθρίτιδας.

Τα φιστίκια Βραζιλίας και τα κάσιους αποτελούν καλή επιλογή για την εξασφάλιση ανακούφισης.

Τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα: Σόγια

Πολλά προϊόντα σόγιας μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, αλλά είναι αντιπαραγωγικά αν πάσχετε από ποδάγρα.

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ωστόσο φαίνεται ότι τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το μίσο, το τέμπε ή το τόφου, είναι εκείνα που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που οφείλονται στην αρθρίτιδα.

Σολομός

τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα: σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3. Λόγω αυτού συνιστάται για την ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας.

Αν και όλα τα λιπαρά ψάρια αποτελούν μια καλή επιλογή στη διατροφή σας, ξεκινήστε τρώγοντας σολομό μία ή μερικές φορές την εβδομάδα.

Οι επιδράσεις των λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε καθημερινά μια καλή ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 από διαφορετικές πηγές.

Πιπεριές

Η βιταμίνη C που περιέχουν οι πιπεριές λειτουργεί ως αντιοξειδωτική ουσία. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας και στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Λόγω αυτού μειώνει τον πόνο που σας προκαλεί η αρθρίτιδα. Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες για να μειωθεί η βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Μπορείτε εύκολα να συμπεριλάβετε πράσινες πιπεριές σε φαγητά, σαλάτες ή ροφήματα εξασφαλίζοντας μια άμεση δόση βιταμινών.

Διαβάστε το άρθρο: Πόνος στις αρθρώσεις; Αυτές μπορεί να είναι οι αιτίες!

Πράσινο τσάι

τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα: πράσινο τσάι

Είναι ευρέως γνωστό ότι το πράσινο τσάι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Επιπλέον περιέχει συγκεκριμένα συστατικά που επιδρούν άμεσα στα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σας. Λόγω αυτού το πράσινο τσάι αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο καταπολέμησης του πόνου της αρθρίτιδας.

Δεν είναι σαφές πόσο τσάι είναι απαραίτητο, όμως οι περισσότερες μελέτες με εθελοντές δείχνουν ότι η κατανάλωσή του δύο φορές τη μέρα βοηθάει πολύ.

Πλήρη δημητριακά

Είναι εξαιρετικά για τη μείωση της φλεγμονής, εκτός αν καταναλώνουμε εμπορικά προϊόντα δημητριακών χαμηλής ποιότητας.

Σε αυτήν την περίπτωση, λόγω της βιομηχανοποίησης των προϊόντων χρησιμοποιούνται πρόσθετα που είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της αρθρίτιδας.

Από την άλλη πλευρά, τα πλήρη δημητριακά αποτελούν την καλύτερη επιλογή και καταπολεμούν την αρθρίτιδα. Οι φακές είναι μια άλλη καλή εναλλακτική αφού, πέρα από το ότι είναι υγιεινές, θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Διαβάστε σχετικά: Αρθρίτιδα: 5 απλές τροφές να γίνουν μέρος της διατροφής σας!

Σπανάκι, τομάτες και παντζάρια

Υπάρχουν και άλλες τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτοθρεπτικές ουσίες και ίνες.

Οι τομάτες, με τη σειρά τους, περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο συνεισφέρει στη μείωση του πόνου που συνοδεύει την αρθρίτιδα. Αν μαγειρέψουμε τις τομάτες, λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου.

Λίγες τροφές έχουν το αντιοξειδωτικό προφίλ των παντζαριών. Περιέχουν βεταΐνη, η οποία είναι πολύ ωφέλιμη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να αγοράζετε ωμές τροφές και να τις μαγειρεύετε στο σπίτι, προκειμένου να εξασφαλίζετε όλες τις ωφέλειές τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mokbel K., Mokbel K., Chemoprevention of breast cancer with vitamins and micronutrients: a concise review. In Vivo, 2019. 33 (4): 983-997.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Rogers TS., Seehusen DA., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease. Am Fam Physician, 2018. 97 (9): 562-564.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.