9 συμβουλές για να αποδεχτείτε τη μοναξιά

5 Νοεμβρίου 2018
Αν και μπορεί να φοβόμαστε να βρεθούμε μόνοι με τον εαυτό μας, η μοναξιά μπορεί να μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε ως άτομο και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας

Αποδεχτείτε τη μοναξιά! «Η μοναξιά είναι το βαθύτερο γεγονός της ανθρώπινης κατάστασης. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που ξέρει ότι είναι μόνος. «- Οκτάβιο Παζ

Δεν υπάρχει τίποτα καλό ή κακό όταν πρόκειται για τη μοναξιά. Όλα εξαρτώνται από το πώς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο μόνοι μας.

Στην πραγματικότητα, το να περνάτε αρκετό χρόνο μόνοι σας μπορεί να σας ωφελήσει περισσότερο από ό,τι νομίζετε, αρκεί να αποφασίσετε να επωφεληθείτε από αυτές τις στιγμές για τη δική σας ευτυχία.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ένιωσαν κάποια στιγμή φοβισμένοι και μόνοι. Κι όμως πρέπει να αποδεχτείτε τη μοναξιά!

Χωρίς αμφιβολία, τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά όντα. Έτσι, οι κοινωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία, αλλά γιατί η μοναξιά θεωρείται τρομακτική για μερικούς ανθρώπους και ευχάριστη για τους άλλους;

Από πολιτιστική άποψη, ο φόβος του να είστε μόνοι έχει δημιουργηθεί σε πολλές κοινωνίες και έχει μια αρνητική και δυσάρεστη προοπτική. Υπάρχει μια τάση η μοναξιά να συνδέεται με κακή διάθεση και κατάθλιψη.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας κάποιες συμβουλές για να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι σε αυτές τις στιγμές. Εσείς μπορείτε να αποδεχτείτε τη μοναξιά σας;

1.Αναγνωρίστε τους φόβους σας και αποδεχτείτε τη μοναξιά!

Μερικές φορές μας παίρνει πολύ καιρό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να είμαστε μόνοι μάς επηρεάζει αρνητικά γιατί χρησιμοποιούμε διαφορετικές αποδράσεις για να αγνοήσουμε τα συναισθήματά μας.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και γι ‘αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι δραστηριότητες που κάνετε για να «σκοτώσετε το χρόνο» οι οποίες, όμως, δεν σας βοηθούν να φτάσετε στους στόχους σας ή να νιώσετε σαν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Διαβάστε για τα χαρακτηριστικά που έχει μια ισχυρή προσωπικότητα.

2.Ακούστε το σώμα σας

Αποδεχτείτε τη μοναξιά

Χωρίς αμφιβολία, το σώμα σας μεταδίδει και καταγράφει κάθε συναίσθημα που αισθάνεστε καθημερινά.

Όταν βρεθείτε μόνοι σας, προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια σας για λίγα λεπτά, αναπνεύστε και ακούστε το σώμα σας για να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτός ο φόβος του να είστε μόνοι.

3.Καθαρίστε τις σκέψεις σας και αποδεχτείτε τη μοναξιά

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες μέσω των μέσων επικοινωνίας, των φίλων μας, των συναδέλφων και της οικογένειάς μας.

Ασυνείδητα, όλες αυτές οι πληροφορίες περνούν από το μυαλό μας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να περνάμε λίγο χρόνο μόνοι μας, ώστε να μπορούμε να ακούσουμε τον εαυτό μας και να απαλλαγούμε από οτιδήποτε μπορεί να μας επηρεάσει άσχημα.

4.Αναδημιουργήστε τον εαυτό σας

ήλιος, γυναίκα καθιστή- Αποδεχτείτε τη μοναξιά

Όταν είστε μόνοι, είναι φυσιολογικό ότι η πλήξη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κάτι, ξεκινώντας από νοσταλγικά συναισθήματα μέχρι και συναισθηματικά φορτισμένοι.

Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να κάνετε διασκεδαστικές δραστηριότητες εκτός της συνηθισμένης σας ρουτίνας, όπως η εκμάθηση ενός νέου αθλήματος.

Διαβάστε για θέματα για τα οποία δεν γνωρίζετε τίποτα, μάθετε μια νέα γλώσσα ή ακούστε ένα διαφορετικό είδος μουσικής.

5.Σημειώστε τις προτεραιότητές σας

Γράφοντας τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια του μήνα, είτε σε χαρτί είτε ψηφιακά, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα διαβάσετε όταν είστε μόνοι σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές τις ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Κάνοντας αυτό μπορείτε να επισημάνετε ποιες από αυτές τις ανάγκες είναι η δική σας προτεραιότητα και ποια μπορεί να είναι η προτεραιότητα κάποιου άλλου.

Να θυμάστε: το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας είστε εσείς.

6.Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

στεναχώρια, μάνα και κόρη- Αποδεχτείτε τη μοναξιά

Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας με τον κόσμο και με τον εαυτό σας σε κάθε περίπτωση.

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση και τις αιτίες των φόβων μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων, τη θεραπεία ή άλλες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο ειρηνική ζωή και να αποδεχτείτε τη μοναξιά.

7.Χρόνος με τον εαυτό σας σας για να εξελιχθείτε

Η κοινωνικοποίηση είναι φυσιολογική μεταξύ των ανθρώπων. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη δημιουργία φίλων και τη διαβίωση με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, ο φόβος του να μείνετε μόνοι συνήθως αρχίζει με την εξάρτηση και τον εθισμό στους γύρω μας.

Η απόκτηση της συνήθειας να περνάτε χρόνο μόνοι προσφέρει μια συναισθηματική ισορροπία μέσα μας που είναι απαραίτητη για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταλάβετε τη ρίζα αυτής της εξάρτησης που δεν σας αφήνει να ζήσετε με ψυχική αυτονομία, ελευθερία και υγεία. Σιγά σιγά, αφήνετε πίσω τη σημασία της έγκρισης των άλλων.

Στη συνέχεια, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ασφαλείς και ανεξάρτητοι.

8.Αποσυνδεθείτε από τα πάντα για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας

γυναίκα με χαμόγελο- Αποδεχτείτε τη μοναξιά

Η αποσύνδεση από τον έξω κόσμο μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για τη σύνδεση με τον εαυτό σας. Θα σας επιτρέψει να ακούτε προσεκτικά τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας.

Διαβάστε σχετικά με τα συναισθήματα που πρέπει να αποφεύγετε για να είστε ευτυχισμένοι.

Είναι υγιές να ρωτάτε τον εαυτό σας τέτοιες στιγμές αν είστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας. Ή, σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να αλλάξετε κάτι σχετικά με τη ζωή σας ή αν θέλετε να βάλετε στον εαυτό σας νέους στόχους.

9.Η μοναξιά ενδυναμώνει την προσωπική σας αυτονομία

Η μοναξιά είναι μια ευκαιρία να περιποιηθείτε τον εαυτό σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Απολαύστε τον χρόνο με τον εαυτό σας πιο συχνά και αφήστε τον εαυτό σας να ανακαλύψει νέες ικανότητες. Προσπαθήστε να ενισχύσετε την προσωπική σας εμπιστοσύνη και να εξελιχθείτε ως άτομο.

Μπορεί να φανεί απίστευτο, αλλά η ελευθερία είναι ένα από τα πιο ευεργετικά επιτεύγματα που προέρχεται από τη μοναξιά.

Σας επιτρέπει να κάνετε ερωτήσεις, να μαθαίνετε, να ξεχνάτε και να κάνετε το πράγματα που σας κάνουν πραγματικά να νιώθετε καλά.

Αποδεχτείτε τη μοναξιά σας!

 

  • Ibarra, H. (2004). Working identity: Unconventional strategies for reinventing your career. Harvard Business Press.
  • Marc, E. (2011). Guide pratique des psychothérapies. Retz.
  • Paz, O., & Santí, E. M. (1993). El laberinto de la soledad (Vol. 346). Madrid: Cátedra.
  • Salerno, S. (2005). SHAM: How the self-help movement made America helpless. Crown.