6 τρόποι για τον έλεγχο του άγχους και του στρες χωρίς φάρμακα

6 Αυγούστου 2018
Για να εξασφαλίσετε ότι το άγχος δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τις φιλίες σας ή τις τοξικές σχέσεις που μπορούν να αυξάνουν αυτά τα συναισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Το άγχος επηρεάζει τον καθένα μας τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Όλοι εκδηλώνουμε το άγχος μας με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, πριν φτάσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, υπάρχουν πολλές φυσικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελέγξετε το άγχος. Τέλος, αποκτήστε τον έλεγχο του άγχους σας και μειώστε τα επίπεδά του με τις παρακάτω συμβουλές για τον τρόπο ζωής σας.

1-Ζήστε αυτή τη στιγμή

Η κατάθλιψη προκαλείται από την υπερβολική εστίαση στο παρελθόν, το άγχος, το στρες για το παρόν και τους φόβους για το μέλλον.

Για τον έλεγχο του άγχους και της ανησυχίας, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε εντελώς τις καθημερινές σας συνήθειες.

Μάθετε ποιες καταστάσεις σας κάνουν να αισθάνεστε αναστατωμένοι. Πρέπει να προσδιορίσετε με σαφήνεια τι σας ενοχλεί εσωτερικά και να αρχίσετε να ορίζετε νέες προτεραιότητες.

Ζήστε καθημερινά βήμα προς βήμα χωρίς να ανησυχείτε πάρα πολύ για τα μελλοντικά σας σχέδια. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας και αφήστε λίγο από αυτό το ταξίδι στην τύχη του. Σαν να ήταν ένα κομμάτι της μουσικής, ζήστε τη ζωή και απολαύστε τη μαγεία, χωρίς να προγραμματίζετε κάθε βήμα που κάνετε.

Είναι φυσικά πολύ σημαντικό να έχετε μια ατζέντα και να παρακολουθείτε τις πολλές υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις σας. Αλλά όταν σχεδιάζετε τα πάντα πάρα πολύ, τότε αυτό προσθέτει μόνο ένα βάρος και μια αίσθηση υπερβολικών υποχρεώσεων.

Περισσότερα για το άγχος και τα συμπτώματά του αναφέρει σε μελέτη του ο Foose, T. E.

2-Μάθετε να αποσυνδέεστε

6 τρόποι για τον έλεγχο του άγχους - αποσυνδεθείτε

Ένα χαρακτηριστικό του άγχους και του στρες είναι ότι οι άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να κουβαλάνε τα εργασιακά τους προβλήματα στο σπίτι τους. Πρέπει να μάθετε να αποσυνδέεστε και να σταματάτε να σκέφτεστε την εργασία όταν τελειώνει η μέρα.

Αυτό θα σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο την οικογένειά σας και να συμβάλλετε σε ένα πολύ πιο ευχάριστο κλίμα στο σπίτι.

Η ανησυχία και η αγωνία μόνο δυσφορία θα προκαλέσουν στα μέλη της οικογένειάς σας. Επιπλέον, τα παιδιά θα μιμηθούν τη συμπεριφορά σας και θα υποφέρουν από αυτή τη συνεχή ένταση.

Πρέπει να υποβαθμίσετε τα πράγματα που σας προκαλούν άγχος. Ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει, είτε με είτε χωρίς εσάς.

Διαβάστε επίσης: 7 παράγοντες που δείχνουν υψηλά επίπεδα στρες

3-Άσκηση για τον έλεγχο του άγχους

Ένα εξαιρετικό φάρμακο για το άγχος είναι, βέβαια, η άσκηση. Μια καλή προπόνηση θα σας βοηθήσει:

  • Καθαρίζει το μυαλό σας
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • Δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας
  • Ισορροπεί την υπερβολική ενέργεια
  • Σας βοηθά να αποσυνδεθείτε για λίγες ώρες
  • Απελευθερώνει τις ενδορφίνες που προκαλούν ευχαρίστηση

Η διάρκεια της άσκησης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 λεπτών, με την ένταση από 30 έως 60% να βασίζεται στις δυνατότητές σας.

Συνιστούμε ορισμένα σπορ με ρυθμό, όπως κολύμπι, τρέξιμο, ποδηλασία, πεζοπορία κ.α.

4-Επισκεφθείτε έναν ειδικό

6 τρόποι για τον έλεγχο του άγχους - άσκηση

Μπορείτε να έχετε έλεγχο του άγχους  σας. Ένα μικρό άγχος χρησιμεύει για να σας κρατάει σε εγρήγορση και συνδέεται με τα αρχέγονα ένστικτα κυνηγιού και επιβίωσης. Παρέχει επίσης επιπλέον ενέργεια και επιταχύνει την αναπνοή για να παρέχει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας.

Εάν νιώθετε συναισθηματικά εξαντλημένοι, αν είστε ανίκανοι να ελέγξετε το θυμό σας και έχετε υψηλό άγχος, είναι μια καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο.

Ένας καλός επαγγελματίας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε εξατομικευμένες οδηγίες για να αξιολογήσετε και να αναπτύξετε πιο κατάλληλες συμπεριφορές απόκρισης σε καταστάσεις άγχους και στρες.

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και αφήστε τον εαυτό σας να σας βοηθήσει: δεν έχετε τίποτα να χάσετε και η υγεία σας θα ωφεληθεί επίσης.

5- Επιλέξτε τους φίλους σάς σας με σύνεση

Εάν η ζωή σας είναι γεμάτη με έντονες απαιτήσεις που προκαλούν άγχος και στρες, συνιστούμε να επιλέξετε φίλους που δεν το αυξάνουν.

Η απόλαυση μιας καλής  παρέας κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής δραστηριότητας, όπως είναι η πεζοπορία, η βόλτα στην παραλία ή απλά το να είστε έξω, μπορεί να ηρεμήσει την ένταση.

Όλοι έχουν ακούσει για «τοξικούς ανθρώπους». Γι ‘αυτό πρέπει να επιλέξετε φιλίες που συμβάλλουν σε θετικές αξίες και δεν σας ρίχνουν ακόμη περισσότερο. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε έλεγχο του άγχους σας.

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: 7 σημάδια ότι πρέπει να δώσετε τέλος σε μια φιλία

6 – Ξεκουραστείτε καλά

6 τρόποι για τον έλεγχο του άγχους - ξεκούραση

Η ανανέωση της ενέργειάς σας για κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας. Αναπαυτείτε όσο χρειάζεται το σώμα σας. Ο ύπνος είναι ξεκούραση και συμβάλλει σε μεγαλύτερη διαύγεια και απόδοση.

Είναι σημαντικό οι ώρες ανάπαυσής σας να είναι υψηλής ποιότητας. Μην κοιτάτε το κινητό σας τηλέφωνο και μην κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που έχει χαμηλό φωτισμό και θόρυβο.

Ένα απλό και πολύ αποτελεσματικό τέχνασμα είναι να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες.

  • Foose, T. E. (2014). Anxiety. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01080-0
  • Mulholland, C. (2017). Anxiety disorders. In Psychiatry by Ten Teachers, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315380612
  • Meadows, J. (2017). Stress. In Spirit and Capital in an Age of Inequality. https://doi.org/10.4324/9781315413532